StoryEditor

Bez televízie, no s high-tech kuchyňou. Architekti na 55 metroch štvorcových vytvorili plnohodnotné bývanie pre rodinu

05.04.2022, 00:00
Mladá rodina túžila po domove, ktorý bude odrážať ich identitu. Žiadna televízia, veľa kreatívneho varenia a občasná práca z domu.

Maximalizácia dennej pobytovej časti a vytvorenie jasnej časti bytu – kuchyne. To považuje architekt Ivan Príkopský za najväčšie pridané hodnoty priestoru, ktorý bol obnovený v réžii ich ateliéru.

„Dúfam však najmä v posun štandardu bývania mladej rodiny. Verím, že osobné riešenie pomáha k vytvoreniu pocitu spokojnosti a domova.“ ​Dvojizbový byt s rozlohou 55 štvorcových metrov, nachádzajúci sa v bratislavskom Starom Meste v okolí Nív, bol rovnako ako celá štvrť postavený v päťdesiatych rokoch minulého storočia.

V galérii si pozrite fotografie unikátnej rekonštrukcie:

​„Tomu zodpovedajú i konštrukcie. Plná pálená tehla, železobetónové stropy, drevená podlaha na rošte v škvarovom násype,“ vymenúva architekt. Do obnovy sa pustili – ako to už je v prípade ateliéru toito architekti štandardom – s citom, no zároveň radikálne.

„V byte boli odstránené všetky rozvody, nenosné priečky, časť podlahy a omietky. Samotná dispozícia navrhla riešenie odhalenia jedinej veľkej steny naprieč celým bytom a nosného stĺpu v centre,“ opisuje.

Na neveľkej ploche bytu tak vznikol vzdušný denný priestor spájajúci kuchyňu s obývačkou a dve plnohodnotné izby. V interiéri nenájdete žiadne veľké skrine. O maximálne využitie štvorcových metrov sa postarali úložné priestory na mieru.

18. máj 2022 09:53