StoryEditor

Skvelý byt vznikol v „špajzi“. Takto vyzerá

11.03.2015, 23:00
Na šestnástich metroch štvorcových sa mladému páru podarilo vytvoriť útulné bývanie.

Na začiatku celej rekonštrukcie bola potreba kvalitného bývania pre mladý študentský pár. Stáli pred rozhodnutím, či si prenajať väčší a lacnejší byt ďalej od centra Prahy, alebo uprednostniť lokalitu. Voľba nakoniec padla na výhodnejšie polohu bližšie k centru. „Naskytla sa nám možnosť zrekonštruovať priestor upratovacieho „kumbálu“ s podlahovou plochou 16 metrov štvorcových. Na začiatku sa to síce javilo ako nesplniteľná úloha, ale aj napriek rozmerovým nedostatkom som videl v miestnosti so svetlou výškou 4,1 metra a veľkými oknami dostatočný potenciál, " vysvetľuje autor premeny Marek Svoboda.

  

Prístup k celej bytovej jednotke bol pomerne náročný vzhľadom na jej veľkosť. Marek sa snažil využiť priestor čo najefektívnejšie, preto nechal takmer všetko vybavenie urobiť priamo na mieru. „Väčšina návrhov podobných malých garsóniek sa často rieši pomocou všemožne skladacieho a rozkladacieho nábytku, toho som sa ale chcel už vopred vyvarovať. Na každodenné použitie je totiž takýto systém nepraktický. Človek potom celý deň nerobí nič iné, len niečo posúva, vysúva, skladá a rozťahuje. Preto jediným takýmto prvkom je jedálenský stôl, ktorý sa využíva príležitostne, " opisuje Marek.

Základ: dobrá dispozícia
Pôdorysne má miestnosť tvar písmena L. Bolo tak logické umiestniť do niky pri vstupných dverách multifunkčný vstavaný blok, ktorý delí byt na dve časti. V menšej je umiestnený vstup s kúpeľňou obsahujúcou sprchovací kút, umývadlo a toaletu. Kvôli úspore miesta zvolil Marek namiesto murovaných priečok sklenené posuvné panely, ktoré priestor opticky zväčšujú.

Zníženým priechodom, v ktorom sú umiestnené šatníkové skrine, sa vstupuje do obytnej časti spojenej s kuchyňou. „Aj napriek malým rozmerom bytu je kuchyňa pomerne veľká a dobre sa používa," upozorňuje autor návrhu. Zaujímavý detail predstavuje okno, ktoré je súčasťou kuchynskej linky, a prirodzene tak osvetľuje pracovnú plochu. „Pod oknom je vykurovacie teleso, ktoré sme nechceli zakryť, preto som tu umiestnil barové sedenie. To sa postupom času ukázalo ako veľmi praktické, využívame ho denne. Kuchyňa sme kúpili v IKEA, ale doplnila ju úložná zásuvka na mieru nad vykurovacím telesom, " vyratúva Marek.


Rozpočet
Vybavenie sociálneho zariadenia (sprcha, umývadlo, WC): 825 eur
Inštalatérske práce: 550 eur
Stolárske práce (vstavané skrine, schody, skladací stôl): 2 748 eur
Kovové konštrukcie: 915 eur
Sklárske práce (sprchová zástena, obloženie kuchynskej linky): 733 eur
Kuchynka (IKEA): 733 eur
Elektroinštalácie a osvetlenie: 1 832 eur
Cena celkom: 8 336 eur


Miesto na spanie umiestnil na poschodí, ku ktorému vedú mlynárske schody a priestor pod nimi možno využiť na ukladanie. Posteľ je vstavanou súčasťou celého bloku, má rozmery štandardného dvojlôžka. Vedľa nej sa našlo miesto aj pre „pracovňu“. Pri posteli bola vytvorená nika, ktorá slúži ako ďalší úložný priestor, ktorého súčasťou je aj práčka.

Dôležité sú svetlé farby
Vzhľadom k veľkosti bytu boli zvolené predovšetkým svetlé materiály. Kontrast k nim predstavuje vstupná časť s WC a kúpeľňou v sýto červenej farbe, ktorá sa do zvyšku interiéru prelína ešte v doplnkoch.

Povrch multifunkčného bloku tvorí v obytnej časti stavebná preglejka. „Mojím najobľúbenejším prvkom je tehlová stena, ktorú som zachoval v pôvodnom stave aj napriek jej nedokonalosti. Rád pozorujem, ako sa v priebehu dňa i ročného obdobia mení podľa toho, ako na ňu dopadá svetlo, a vytvára tak jedinečnú atmosféru, " prezrádza Marek. A dodáva: „V minibyte bývame s priateľkou už rok. Trávime tu radi čas a aj napriek jeho veľkosť je byt veľmi útulný. Neľutujeme voľbu, ktorú sme na začiatku urobili."

Zdroj: iDnes.cz


 

01 - Modified: 2007-04-10 20:55:01 - Feat.: 0 - Title: 9. apríl. Deň, keď zomrel Bondy
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 12:43