StoryEditor

Tieto zlozvyky prispievajú k rýchlejšiemu starnutiu. A skracujú vám život

16.07.2014, 13:00
Jedzte tuky a nebuďte závislí na televíznych seriáloch. Prečítajte si, ktoré vaše zvyky vedú k predčasnému starnutiu.


O tom, ako rýchlo sa na nás budú prejavovať stopy starnutia, rozhodujeme aj my sami. Snímka: archív huffingtonpost.com

Vrásky nie sú len z lásky, ale môže vám ich spôsobiť aj váš maškrtný jazýček, časté ponocovanie, relax pri kozube alebo dokonca televízny seriál. Starnutie k životu neodmysliteľne patrí, ale prečo starnúť rýchlejšie, než je nutné? Skúste sa vyhnúť zlozvykom, ktoré ho spôsobujú.

Server Foxnews.com spoločne s odborníkmi zostavil zoznam zlozvykov, na ktoré by ste si mali dať pozor, ak si chcete udržať mladistvý vzhľad čo najdlhšie.

Robíte viac vecí naraz
Idete na plný plyn, napriek tomu sa váš zoznam vecí, ktoré musíte urobiť, vôbec neskracuje? Dajte si pozor, stres z hektického životného štýlu si vyberie daň na vašom tele.

„Ľudia si myslia, že je v poriadku robiť viac vecí naraz, ale v skutočnosti nič nedokončíte, len vytvoríte viac stresu," varuje doktor Raymond Casciari zo St. Joseph Hospital v Orange v Kalifornii.

Chronický stres podľa odborníkov podporuje vznik voľných radikálov, nestabilných molekúl, ktoré poškodzujú kožné bunky a zrýchľujú proces starnutia. „Keď človek prežíva chronický stres, pociťuje v tele, napríklad v hrudníku, v bruchu, v ramenách, napätie. Je to dôsledok stresovej reakcie, čo je fylogeneticky zakódovaná neurohumorálna a metabolicko-funkčná príprava organizmu na boj alebo útek. V konečnom dôsledku ovplyvňuje celý rad procesov a orgánov v tele, čo je pri krátkodobom ohrození fyzického života funkčné, ale pri dlhodobom psychickom vypätí má za následok rýchlejšie opotrebovanie tela a vznik chorôb,“ vysvetľuje psychologička Radana Brunhilda Štěpánková.

Málokedy si odpustíte dezert
Vaša slabosť pre sladkosti vám môže pridávať nielen kilá navyše, ale tiež spôsobovať vrásky v tvári a rýchlejšie starnutie. Strava bohatá na cukry poškodzuje štruktúru pokožky a urýchľuje jej starnutie kvôli procesu glykácie. Táto chemická reakcia, pri ktorej sa cukry viažu na molekuly bielkovín, ohrozuje kolagén a elastín, bielkovinové vlákna, ktoré tvoria základ kožných buniek.
Podľa dermatologičky Susan Stuartovej zo San Diega môže glykácia spôsobiť stratu jasu pokožky, bledosť, tmavé kruhy pod očami, stratu kontúr a pevnosti, opuchy, väčší výskyt vrások a zväčšenie pórov. Ak si teda chcete udržať mladistvý vzhľad čo najdlhšie, vyhýbajte sa sladkostiam.

Spíte menej ako päť hodín denne
Starnutie môže urýchľovať aj časté ponocovanie a flámovanie. „Vynechávanie spánku vyústi nielen do kruhov pod očami, ale je tiež spojené s kratšou dĺžkou života," vysvetlil doktor Casciari, ktorý založil spánkové laboratórium v St. Joseph 's Hospital. Doktor Casciari považuje za optimálnu dobu zhruba sedem hodín spánku denne.

Ste závislí na televíznych seriáloch
Občasné zhliadnutie nejakého dielu nekonečného seriálu je jedna vec, pravidelné prilepenie k televízii je vec druhá. V štúdii, ktorá bola uverejnená v British Journal of Sports Medicine, ktorej sa zúčastnilo asi 11-tisíc Austrálčanov vo veku nad 25 rokov, vedci zistili, že za každú hodinu strávenú sledovaním televízie si účastníci štúdie znížili dĺžku života o 22 minút.

Navyše ľudia, ktorí strávili v priemere šesť hodín denne sledovaním televízie, žili o päť rokov menej ako ľudia, čo televíziu toľko nesledovali. „Tento účinok je viac o sedení a neaktivite než o sledovaní televízie," uviedol doktor Casciari a vysvetlil: „Keď sedíte viac ako 30 minút, vaše telo začne ukladať cukor do buniek, čím sa dvíha pravdepodobnosť nadváhy Či už sledujete televíziu, alebo sedíte pri stole, každú polhodinu vstaňte a prejdite sa.“

Trávite väčšinu dňa sedením
Nebezpečenstvo sedavého spôsobu života je dobre zdokumentované. Ľudia, ktorí trávia väčšinu dňa na stoličke alebo v kresle, majú zvýšené riziko ochorenia obličiek, kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny, a to nespomíname obezitu.

Pravidelné cvičenie pomáha predchádzať týmto zdravotným problémom a predĺži vám život. A tento fakt je aj vedecky dokázaný. Účastníci štúdie z British Journal of Sports Medicine, ktorí cvičili 150 alebo viac minút týždenne, žili o 10 až 13 rokov dlhšie ako neaktívne jedinci.

Chránite sa pred slnkom len na dovolenke
Ak patríte medzi tých, čo nakupujú ochranný krém na opaľovanie až tesne pred dovolenkou, spozornite. „Nákupy, riadenie auta, chodenie do práce či na prechádzku môže zničiť vašu pokožku viac ako deň strávený na pláži, pokiaľ nepoužijete krém na opaľovanie," varovala doktorka Sarah L. Taylorová, dermatologička z Wake Forest Baptist Medical Center.

„Číslom jedna takmer každého príznaku predčasného starnutia na ľudskej tvári je vystavenie sa ultrafialovým lúčom," povedala Taylorová. „UV žiarenie je prítomné, aj keď je zamračené, alebo prší.“ Ak si chcete zachovať mladistvý vzhľad, chráňte pleť vždy, keď idete von. Taylorová pre každodenné použitie odporúča ochranný faktor medzi 30 až 50.

Wellness trénerka Petra Řehořková z kliniky estetickej medicíny Petra Clinic tiež odporúča používanie ochranného krému s UV faktorom. „Aj keď je v lete zamračené, na našu pokožku pôsobí nebezpečné žiarenie, ktoré zvonka pokožky vyvoláva nežiaduce zmeny alebo vznik pigmentových škvŕn. To však platí aj v zime, kedy sa slnečné lúče odrážajú od snehu a umocňujú tak vplyv žiarenia na našu pleť. Odporúčam teda ako ochranu vybrať hydratačný krém s UV filtrom."

Spíte s tvárou zaborenou do vankúša
Spanie na bruchu alebo na boku s tvárou zaborenou do vankúša môže vytvárať vrásky a urýchliť starnutie. Plastický chirurg a odborník v starostlivosti o pleť James C. Marotta vysvetlil, že spojivové tkanivo a kolagén v tvári vekom slabnú, a keď spíte na rovnakej strane tváre každú noc, vaša pleť sa nevyhladí tak rýchlo, ako keď ste boli mladí. „Tie čiary ráno od vankúša sa môžu stať permanentnými. Spite radšej na chrbte," odporučil doktor Marotta.

Máte doma príliš teplo
Poznáme to všetci. Vonku je sychravo, chladno a nevľúdne, a my sa najviac tešíme na to, ako si doma poriadne zakúrime. Ale podľa doktora Marotta kúrenie v kozube alebo zvýšenie teploty kúrenia na termostate vysáva vlhkosť zo vzduchu. Suchý vzduch pokožke neprospieva, vysušuje ju a môže spôsobiť aj zapály, a to všetko prispieva k rýchlejšiemu starnutiu pokožky.
Proti suchému vzduchu pomáhajú zvlhčovače vzduchu (optimálna je 40 – 60-percentná vlhkosť vzduchu). Doktor Marrota tiež odporúča vlhký uterák cez radiátor alebo misku studenej vody do izby, kde sa kúri.

Pijete slamkou
Pitie tmavých nápojov slamkou zvyčajne odporúčajú špecialisti na dentálnu hygienu, aby ste zabránili škvrnám na zuboch. Časté pitie slamkou si však radšej odpustite, najmä ak nestojíte o ďalšie vrásky. Neprirodzené špúlenie úst a satie nápoja cez slamku totiž prispieva k vzniku nevzhľadných vrások okolo úst. Veľmi podobný účinok má aj fajčenie cigariet, ktoré samo o sebe spôsobuje predčasné starnutie pleti.

Vyhýbate sa všetkým tukom
Honba za štíhlou líniou a lepším zdravím často núti ženy aj mužov k radikálnym riešeniam, ako je vyradenie všetkých tukov z jedálnička. Nutričná špecialistka Franci Cohenová z Brooklynu v New Yorku však upozorňuje, že na udržanie mladistvého vzhľadu je aspoň nejaký tuk absolútne nevyhnutný. „Srdcu prospešné omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách ako losos alebo makrela a v niektorých orechoch a ľanových semienkach, pomáhajú udržať pokožku napnutú a pružnú, čím zabraňujú vráskam a pomáhajú tak srdcovému, ako aj mozgovému zdraviu," vysvetlila Cohenová.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-08-07 12:21:35 - Feat.: 0 - Title: Názor: Zákon nemyslel na sprostredkovateľov
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:49