StoryEditor

Moderná rekonštrukcia garsónky. Miesto šetrí kúpeľňa v strede izby

22.12.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Internetový portál idnes.cz priniesol ďalší projekt zo súťaže Interiér roku 2015, tentoraz z kategórie Súkromný interiér – rekonštrukcia. Garsónka z centra Prahy prešla naozaj kreatívnou rekonštrukciou, pri ktorej vznikol otvorený a vzdušný priestor s kúpeľňou vo vnútri izby.

Zo slnečnej garsónky, ktorá sa nachádza v obytnom dome z 30. rokov minulého storočia o veľkosti 25 m² (a 10 m² má terasa) zostali po rekonštrukcii iba obvodové múry a pôvodná parketová podlaha. Architekt Peter Jančálek svojim návrhom vytvoril vzdušný obytný priestor, do ktorého nechal vystavať presklenú kúpeľňu. Súkromie v nej nechýba, stačí zatiahnuť čierny plastový záves. Keďže majiteľ bytu býva kvôli pracovným povinnostiam v zahraničí, tento byt mu slúži len pri častých návštevách Prahy. 

Kuchyňa do predsiene, kúpeľňa do izby

Starú kúpeľňu s hrdzavou vaňou a skriňu museli odstrániť. Rovnako boli vybúrané aj všetky vnútorné priečky. Dispozične nefunkčný vstup do bytu vyriešil Peter Jančálek posunutím otvoru dverí a zmenou ich pôvodného otvárania.

 

 

Nové priečky boli vymurované tvárnicami Ytong a obojstranne obložené sadrokartónom. Na stenách sa v niektorých miestach použilo biele a čierne sklo lacobel. Pre zlepšenie svetelných podmienok v kúpeľni bola stena medzi kúpeľňou a kuchyňou doplnená úzkym oknom s výplňou z číreho skla. Nová kúpeľňa tak tvorí akýsi samostatný box v byte. Kúpeľňa je ladená do čiernej farby, len na čelnú stenu použil architekt Jančálek modernú zelenú sklenenú mozaiku značky Bisazza s prvkami, ktoré obsahujú pravé zlato.

Okrem čierneho obkladu zo skiel lacobel a toalety má čiernu farbu aj drevená podlaha z exotického dreva bankarai. Pod podlahou je dômyselne schovaná kanalizácia pre odvod vody zo sprchy. Naopak kuchynský kút v mieste vstupnej chodby oproti kúpeľni je ladený do bielej farby. Časť skríň je vyčlenená ako úložný priestor, za dvierkami sa skrýva aj dvojplatnička s varnou kanvicou, majiteľ dáva prednosť stravovanie mimo domu. Čisto biela je aj podlaha z liatej epoxidovej živice. V izbe boli obnovené parkety, ktoré priestoru dodávajú typický nádych bytov z obdobia medzi svetovými vojnami. Nad posteľ pribudnú časom ďalšie úložné skrinky.

 


 

01 - Modified: 2007-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fínsku hviezdu ničia drogy
01 - Modified: 2022-12-01 15:18:51 - Feat.: - Title: SNG sa po dvoch dekádach dočkalo obnovy. Takto vyzerá nová tvár galérie za vyše 70 miliónov eur 02 - Modified: 2022-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Mágia architektov v praxi: Z dvojizbového bytu vznikol komfortný štvorizbový, stačilo posunúť dve priečky 03 - Modified: 2022-11-18 08:10:17 - Feat.: - Title: Rekonštrukciu cesty nad podchodom na Sekčovskej ulici v Prešove ukončili 04 - Modified: 2022-11-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Zelené Záluhy idú podľa plánu. Bývať v novom byte môžete už budúce leto 05 - Modified: 2022-11-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Obnova bratislavského dvojizbového bytu: Steny nahradili závesmi a takto to dopadlo
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. december 2022 10:00