StoryEditor

Starý byt zmenila originálna rekonštrukcia. Získal za ňu cenu

06.12.2015, 23:00

Byty v centre Prahy predstavujú lákavú výzvu pre majiteľa i architektov. Napriek tomu, že spravidla vyžadujú náročnú a premyslenú rekonštrukciu. To platí aj o byte v Starom Meste zo súťaže Interiér roku 2015 v kategórii Rekonštrukcia, píše portál idnes.cz.



Zanedbaný dvojizbový byt v centre Prahy mal cez všetky svoje nedostatky vrátane nepraktickej dispozície množstvo predností. Predovšetkým ponúkal nádherné výhľady na okolité pamiatky Starého Mesta a samozrejme genius loci daného miesta. Navyše samotný dom bol po rekonštrukcii.

Investor, profesionálny športovec, ktorý síce zatiaľ žije v Berlíne, si už dlhšiu dobu prial nájsť (zatiaľ) víkendový byt v centre Prahy. Architektonické štúdio Delicode mu takýto priestor našlo.

Rýchlo sa dohodli a bolo možné začať náročnú rekonštrukciu, samozrejme vrátane kompletných nových rozvodov.

Klient bol otvorený netradičným riešeniam, a pretože atypická dispozícia bytu k nim priamo nabádala, štúdio pristúpilo k netradičnému poňatiu. Rešpektovalo však históriu daného miesta.

Cenné prvky zostali
Všetko, čo bolo možné zachrániť, nechali architekti zreštaurovať. To, čo už nešlo zrepasovať, bolo s rešpektom k histórii premenené do modernej podoby a doplnené jednoduchým nábytkom v minimalistických tvaroch. Základom farebného riešenia sa stala kombinácia black & white.

Tento prístup charakterizuje ako do klasického „stromčeka“ zložená drevená podlaha alebo na prvý pohľad skrytá čierna kuchyňa so žulovou pracovnou doskou za skladacími dverami.



Prísna jednofarebnosť kuchynského kúta sa tu „zahryzáva“ do inak snehobielej steny s posuvnými panelmi.

Dizajn dverí s dekoratívnymi kazetami, odkazujúci na pôvodnú architektúru, zopakovali autori interiéru aj na ďalších atypických prvkoch, napríklad na čalúnenom čele postele či na posuvných dverách so sklenenou vitrážou.

Jeden z mála prvkov patriacich len do súčasnosti predstavuje na mieru vyrobená pohodlná rohová pohovka, ktorá priamo nabáda k príjemnému leňošeniu.

Starostlivý výber detailov
Vzhľadom na stav bytu a jednotlivých stavebných prvkov bolo nutné voliť citlivý prístup, najmä pri problematických detailoch. Okná sú nové, ide však o presné repliky pôvodných vrátane kovania či okenných kľučiek.

Drevené obloženie stien pod oknami bolo v dezolátnom stave a repasovanie nepripadalo do úvahy. Architekti preto nechali vyrobiť nové, rovnako ako v prípade okien vznikli presné kópie.

Radiátory a vypínače sú tiež nové, zámerne však boli vybrané také, aby korešpondovali s históriou bytu. Rovnaký prístup bol zvolený v prípade podlahy, pôvodné už totiž bohužiaľ nešlo zachrániť. Novú drevenú podlahu remeselníci vyskladali do tradičného parketového vzoru.

Osvetlenie tvorí kombinácia moderných bodoviek a retro bakelitových stropných svietidiel s „nažltlými“ žiarovkami, ktoré evokujú tradičné svetelné zdroje. Sú to však úsporky.

Tiež nový nábytok a vybavenie sa nesú v duchu kombinovania moderných materiálov a starých tvarov. Dizajn dverí s dekoratívnymi kazetami odkazuje na pôvodnú architektúru, pri navrhovaní bol zopakovaný na ďalších atypických prvkoch, posuvných dverách či lôžku. Výsledný dojem umocňujú aj detaily, napríklad dekoratívne lišty na strope a okolo lustra.



Pokiaľ ide o materiály a farebnosť, najčastejšie sa tu objavuje drevo upravené bielym matným lakom a lamino v čiernom lesklom prevedení. Korpusy skríň sú vo vnútri šedoststriebristé.

Pracovné kuchynské dosky boli vyrobené z opaľovanej žuly, ktorá je príjemná na dotyk (ani nechladí) a ľahko sa udržuje. V kúpeľni dostali prednosť čierne lesklé dosky z odolného vysokotlakového laminátu (HPL),

Všetok nábytok a ďalšie prvky navrhli architekti štúdia Delicode, výrobu zabezpečili vlastní stolári štúdia.

01 - Modified: 2007-11-28 12:33:59 - Feat.: 0 - Title: Koaličná rada diskutuje o udalostiach z posledných dní
01 - Modified: 2022-12-01 15:18:51 - Feat.: - Title: SNG sa po dvoch dekádach dočkalo obnovy. Takto vyzerá nová tvár galérie za vyše 70 miliónov eur 02 - Modified: 2022-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Mágia architektov v praxi: Z dvojizbového bytu vznikol komfortný štvorizbový, stačilo posunúť dve priečky 03 - Modified: 2022-11-18 08:10:17 - Feat.: - Title: Rekonštrukciu cesty nad podchodom na Sekčovskej ulici v Prešove ukončili 04 - Modified: 2022-11-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Zelené Záluhy idú podľa plánu. Bývať v novom byte môžete už budúce leto 05 - Modified: 2022-11-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Obnova bratislavského dvojizbového bytu: Steny nahradili závesmi a takto to dopadlo
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. december 2022 10:15