Pred stenou dekorovanou obrazmi Filipovho dedka maliara Františka Stolářa vzniklo to správne miesto pre legendárne kreslo Barcelona s podnožkou. Snímka: Lukáš HausenblasLukáš Hausenblas
StoryEditor

Ikony dizajnu a otvorený priestor. Takto žije popredný štylista

11.04.2016, 09:29

Estetické cítenie a cit pre harmóniu sú pre popredného českého štylistu Filipa Vaňka úplne prirodzené. Prezrádzajú to o ňom nielen jeho klienti, ale aj podkrovný byt v Prahe, kde býva spoločne so svojím partnerom, píše Lenka Saulichová pre portál idnes.cz.

Tento 155 m2 veľký mezonetový byt ich hneď pri prvej prehliadke uvítal zaliaty slnkom a Filip neomylne vycítil jeho potenciál.

Nebolo prečo váhať: skvelá lokalita, udržiavaný dom s novým výťahom a interiér bytu bolo možné prispôsobiť osobným potrebám. Na žiadny ďalší sa už potom nešli ani pozrieť a okamžite rokovali o jeho kúpe.

Dá sa povedať, že ste sa do bytu zamilovali na prvý pohľad. Čo bolo také neodolateľné?
Obaja potrebujeme veľký životný priestor. Nemôžeme do seba v byte narážať. Pôvodne tu mal byť štvorizbový byt, ale ja som ho maximálne otvoril. Chcel som docieliť priestranný spoločenský celok s kuchyňou a jedálňou s veľkým jedálenským stolom, kde sa bežne odohráva väčšina rodinných stretnutí. To sa podarilo, len ten stôl je za zenitom a plánujeme ho vymeniť.

Úplne uzavretá je len pracovňa. Obaja totiž pracujeme čiastočne aj doma, preto by sme sa bez nej nezaobišli. Svojim vybavením je ale prispôsobená pre príležitostné prespanie hostí. Okrem veľkého priestoru bolo ale pre mňa osobne veľmi dôležité mať šatňu. Obliekanie seba i druhých je moja práca a úplne prirodzený každodenný spôsob života.

Kvôli rôznym akciám, ktorých sa zúčastňujem, sa často aj viackrát za deň prezliekam. Niektoré kúsky odevov tiež archivujem. Zvládol by som aj väčšiu šatňu, ale aby sme získali aspoň túto, museli sme na poschodí zrušiť kúpeľňu. Čakajú nás ale ešte ďalšie úpravy bytu.

Dostali sme už stavebné povolenie na terasu. Tá pridá k bytu ďalšie metre štvorcové aj úžitkový komfort a vedľa spálne zostane priestor na malú kúpeľňu s WC misou.

Na terase by sme radi vytvorili relaxačný priestor s rastlinami, takú vonkajšiu obývačku. Mal by tam byť kuchynský kútik s grilom a vinotékou, príjemné posedenie a chceli by sme tam mať aj sprchu.

Máte tu nejaké vybavenie, ktoré ste si ponechali z predchádzajúceho bytu?
Mám pár kúskov, ktoré so sebou vláčim z bytu do bytu a nerád by som sa ich vzdával. Trebárs kreslo LC2 Le Corbusiera, obľúbenú plastiku, lampu Tolomeo alebo plastové stoličky Panton od Vitry. Sťahujem ich nielen preto, že sa mi páčia, ale mám s nimi zviazané zážitky. A navyše sú to predmety, ktoré som si vysníval už niekedy v detstve, keď som listoval časopisy alebo ich videl vo filmoch.

Ide o ikony, ktoré nestarnú a oplatí sa do nich investovať nemalé peniaze. Vydržia dlho, sú preverené časom a nikdy nevyjdú z módy. Rovnaké je to aj v odevnej móde. Rád kombinujem drahé kusy s lacnými.

Zhodli ste sa v zariaďovaní interiéru s partnerom?

Mám šťastie, že je Tonko veľkorysý. Osobne som vždy kládol väčší dôraz na estetickú stránku veci, zatiaľ čo on je praktickejší. Chce mať veci funkčné. Napríklad veľkú, ale opodstatnenú investíciu si vyžiadalo naše lôžko.

Často a mnoho rokov ťahám ťažké tašky s oblečením, čo sa prejavilo ťažkosťami s chrbtom. Bez kvalitného lôžka sa nezaobídem. Keď cestujem do zahraničia, dokonca aj hotely si vyberám podľa kvalitného lôžka.

Priestranná spálňa je vybudovaná v podkroví bez uzavretia. Je vybavená vysokým pohodlným lôžkom spracovaným s využitím konských vlasov a kašmíru. Súčasťou je luxusný matrac Hästens, rovnaký ako tie, ktorými Ivana Trumpová vybavuje lôžka svojich hotelov. Snímka Lukáš Hausenblas

Dobre sa vyspať, zregenerovať telo tak, že sa cítite úplne fit a chrbát vás nebolí, je na nezaplatenie. Môj štýl bývania sa od Tonkovho veľmi líšil. Určite by aj tu zniesol viac farieb a preplnenejší interiér, ale aj jeho vnímanie sa pozvoľna mení. Ja som excentrický, vybuchujem a je ma všade moc.

Potrebujem mať okolo seba chladnejšie prostredie, ktoré ma upokojuje. Stále sa pohybujem medzi ľuďmi, s ktorými hovorím a veľa telefonujem. Doma potrebujem mať pokoj a možnosť úplne vypnúť. K tomu mi dopomáha svetlý interiér a biela farba.

Sám by som zvolil bielu podlahu alebo betónovú stierku, ale Tonko si prial teplejší interiér, preto sme zvolili drevenú podlahu, ale upravenú šedivým voskom. Všetky Toníkove želania som tu samozrejme zohľadnil. Mám veľmi rád funkcionalizmus, jednoduchosť a tiež industriálne prvky.

Myslím, že sa nám nakoniec podarilo všetko skĺbiť bez toho, aby nejako významne utrpel celkový vzhľad. Priestor je vzdušný, charakterizujú ho bielo natreté pôvodné trámy a na rôznych miestach obnažené tehly natreté na bielo.

Kto je štylista Filip Vaněk
K jeho stálym klientom patrí Leoš Mareš, Pavlína Němcová, Simona Krainová, Monika Absolonová, Tereza Kerndlová a mnoho politikov, manažérov, podnikateľov a právnikov. Vytvára módne story pre rôzne magazíny.
Venuje sa projektom a službám pre klientov Louis Vuitton, Prospekta Moda, Liu Joe, Tommy Hilfiger, Douglas, Time Out, New Yorker, Sephora, Yves Saint Laurent, Dior Cosmetics atď. Podieľal sa na TV šou Vyzeráš skvele, CS Superstar, Ceny Anděl, Dokonalý svet, Elite Model Look, MFF Karlovy Vary a i.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:09