Petri Isomursu
StoryEditor

Okná od stropu po zem. Mladá rodina si vyriešila bývanie unikátnymi roletami

16.05.2016, 12:30

Kde je málo slnka, musia pribudnúť okná. Alebo ešte lepšie, celé presklené steny. Takto vyriešila mladá rodina s dvoma deťmi svoje víkendové bývanie neďaleko Helsínk. S pomocou flexibilných roliet majú v interiéri raz dostatok svetla a inokedy dostatok súkromia, píše idnes.cz.

S prihliadnutím na finančné možnosti si rodina zvolila typový domček, ktorý je postavený modulovým systémom. Záležalo výlučne na ich želaní, či dajú prednosť dominantnému preskleniu domu alebo či naopak niektoré presklené plochy nahradia trámovú stenou. Rodina si mohla vybrať z dvoch šírok trámov. 


Moderný vzdušný rodinný domček tvoria predovšetkým dva materiály. A to drevo a sklo. Veľkou výhodou je jeho obrovská variabilita. Podlahová plocha môže mať od 15 do 70 metrov štvorcových. "Malá" veľkosť je určená napríklad ako rybársky domček alebo pre samostatne stojace saunu, najväčšia ako klasický rodinný dom. Škandinávci si však na príliš veľké domy nepotrpia. Najmä kvôli vykurovaniu podľa nich nepotrebných priestorov. Radi sú ekonomickí aj ekologickí.

Výhľad do krajiny
Mladý pár si vybral maximálne možné presklenie domu. Túžil mať všade dostatok svetla. Potrebu súkromia potom šalamúsnyk vyriešili klasické rolety. Keďže zrub stojí v podstate na samote a v okolí veľa susedov rodina nemá, trámové steny volili prakticky len po stranách domu.
A čo všetko si majitelia pri príprave projektu na dome upravovali podľa svojich predstáv? "Presklenie sme s manželom neriešili, nechceli sme z presklených plôch uberať. Práve tie sa nám na dome páčili najviac. Nádherne presvetľujú celý interiér zrubového domu," vysvetľuje majiteľka.

Pod rovnou strechou
Rodina váhala len pri sklone strechy. Dodávateľ im ponúkol dve možnosti - pultovú alebo sedlovú strechu. Rozhodli sa pre pultovú. "Upravovali sme tiež vnútorné dispozície. Pre výrobcov to nebol žiadny problém," chváli ich investorka.
Rodina si mohla vybrať aj rozmery a farby okenných rámov a parapetných dosiek. K domu s rovným štítom bolo možné objednať si aj nosníky na pergolu.
Pri pultových strechách dodávateľ ponúka predĺžený variant strechy, ktorá zároveň kryje terasu. Modifikovať možno tiež veľkosť samotnej terasy.

Čo sa týka vonkajšieho náteru, majitelia dlho váhali medzi priehľadnou glazúrou a olejom, ktorý zachová prírodnú farbu dreva. Vonkajší náter bolo možné pojať aj trochu "modernejšie", teda menej škandinávsky. Lenže mladá rodina sa nakoniec rozhodla pre rovnú strechu a klasickú olejovú úpravu.

01 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 03 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 05 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 11:10