Lukáš Hausenblas
StoryEditor

Interiér plný netradičných detailov. Inšpirujte sa odvahou týchto majiteľov

18.05.2016, 08:00

Prv než dom pre štvorčlennú rodinu získal súčasnú harmonickú a nadčasovú podobu, ubehlo niekoľko rokov. Ale výsledok je viac ako uspokojivý, píše Edita Erbsová z časopisu Bydlení pre idnes.cz.

S rodinnou stolárskou firmou, ktorá vyrába nábytok, sa majitelia stretli po prvýkrát pred niekoľkými rokmi, keď zariaďovali detskú izbu. S originálnym návrhom na jej realizáciu v podobe vesmírnej stanice boli spokojní. A tak Lukáša Lédla a Petra Portu z nábytkárskej firmy prizvali aj k zariaďovaniu ostatných miestností v dome. Do priestrannej obývačky mali navrhnúť a vyrobiť obývaciu stenu a knižnicu.

Jedinečné materiály
Dvojica stolárov zvolila pre obývačku aj knižnicu zaujímavú kombináciu materiálov, ktoré sa bežne nepoužívajú, a to tenké plechové pláty s lakovanou MDF a dyhovanou preglejkou. V celom interiéri sa objavuje dub v lakovanej alebo olejovanej forme. A to buď ako masív (jedálenský stôl a nábytok v kúpeľni) alebo ako dyhovaná preglejka (knižnica, konferenčný stôl a ostatné).

V priebehu realizácie majitelia oslovili aj architektku Dagmar Stéeovú. Tá sa podieľala na návrhu zariadení pracovne, konferenčného stolíka do obývacej izby, jedálenského stola, komody do kuchyne a nábytku do predsiene a kúpeľne.

Vôňa byliniek
Majiteľka zbiera a suší bylinky, preto architektka navrhla komodu na mieru vyhotovenú len na ich skladovanie. Sú na nej vyrezané lístky bylín. Príjemne nimi preniká von vôňa sušených rastlín. Komoda je ukážkou dokonalej spolupráce medzi architektkou a stolármi, ktorí skrinku na bylinky podľa jej návrhov vyrobili.

Ďalšou etapou bola pracovňa, ktorá slúži zároveň ako hosťovská izba. Nábytok do pracovne je vyrobený zo smrekového masívu, ktorý má evokovať sedliacky štýl. V pracovni stojí pohovka s čalúnením, ktorá sa vďaka výsuvnému systému razom zmení na manželskú posteľ poskytujúcu hosťom dokonalé pohodlie.

„Proces výroby týchto dvoch kusov nábytku bol z veľkej časti založený na komunikácii jednotlivých profesií. Všetko muselo byť precízne spracované, aby bol výsledok dokonalý,“ hovorí Lukáš Lédl. Podľa návrhu architektky vyrobili tiež konferenčný stolík z masívneho dreva. Knižnicu v obývacej izbe zase tvorí netypická kombinácia materiálov, tenké plechové pláty, na ktoré je naviazaná lakovaná MDF a preglejka. Rovnako riešená je aj obývacia stena, v ktorej sú ukryté káble, hi-fi súprava a televízia.

„Majitelia majú veľmi dobrý vkus a radi experimentujú, čo je nám sympatické a blízke. Ocenili sme, že nám ponechali voľnú ruku a dali nám priestor na sebarealizáciu,“ konštatujú Lukáš Lédl a Petr Porta. Architektka Dagmar Stéeová dodáva: „Na každý projekt sa vždy snažím pozerať novými očami. Každý je pre mňa dôležitý. Nehľadiac na veľkosť či zložitosť, hlavným cieľom je spokojný úsmev všetkých na konci.“

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:57