StoryEditor

70 rokov to bola len garáž. Teraz z nej majú skvelú nadstavbu

05.06.2016, 03:00

Po požiari na konci druhej svetovej vojny zo zrubového domu veľa nezostalo. Zachovala sa len murovaná časť klenutých stajní, ktorá neskôr slúžila ako dielňa a garáž. Torzo stavby zakryla provizórna pultová strecha. Až po sedemdesiatich rokoch sa tu vďaka nadstavbe opäť býva, píše idnes.cz.

Rekonštrukcia domu rozhodne nebola ľahká. Architekt Ondřej Kramoliš sa musel riadiť podmienkami pamiatkovej ochrany centrálnej zóny mesta. Zachoval rozdielny charakter pôvodných konštrukcií,  vrátane renovácie výrazného tvaru komína udiarne a historický objekt doplnil o súdobú funkčnú časť spájajúcu jednotlivé priestory.

S investorom dlho premýšľali, ako pristúpiť k rekonštrukcii existujúcej hospodárskej budovy. Nakoniec sa rozhodli pre rekonštrukciu prízemnej časti a pristavenie nového obzoru určeného výhradne na bývanie. Vznikla tak nová samostatná bytová jednotka prístupná priamo zvonku. Prvé nadzemné podlažie zostalo dispozične bez zmien: v bývalej stajni je garáž a záhradné dielňa. Na severnej strane domu bolo pristavené vstupné schodisko, pod schodmi je technické zázemie bytu.

S ohľadom na okolie
Architekt Kramoliš sa rozhodol ponechať všetko, čo zostalo z pôvodnej historickej stavby, a to vrátane rôznych typov fasád. Všetko potom vhodne doplnil novým objemom, ktorý rešpektuje okolie. S ohľadom na nadväzujúce susedný dom tak navrhol zastrešenie pultovou strechou s rovnakou orientáciou a sklonom a tiež s výrazným presahom na východnej strane. Západná a severná strana budovy nemajú okná. Tie sú iba na južnej a východnej strane.

Hoci po požiari zostalo len torzo starej stavby, aj tak je dispozícia na poschodí ovplyvnená východiskovým stavom pôvodného objektu, najmä rôznou výškou úrovní podláh, polohou komína, orientáciou okien a polohou vstupného schodiska.

V nižšej úrovni nájdete hlavný obytný priestor s kuchyňou a jedálňou, vyššiu tvorí spálňa, centrálna hala a zázemie bytu. V podkroví sa podarilo umiestniť komoru. "Vzhľadom k vysokej výške obytnej časti je nad priestorom kuchyne umiestnená otvorená galéria s pracovňou. Jednotlivé úrovne prepája drevené schodisko," opisuje architekt Kramoliš. Galériu osvetľujú strešné okná, v centrálnej hale a na schodisku boli použité svetlovody, ktoré sem vnášajú denné svetlo. Z východnej strany nadväzuje na obytný priestor krytý drevený balkón.

Archív majiteľov

Nijaké kópie
Kramoliš sa nesnažil napodobňovať staré stavebné prvky, nové plochy fasády naopak navrhol v hladkej omietke v kontraste s pôvodnou nebielenou omietkou stajne a lícovým murivom dielne. Nové okná umiestnil vzhľadom na existujúce otvory na prízemí.

Došlo k celkovému repasovaniu masívneho komína z lícových tehál, ktorý vystupuje nad strechu. Do budúcnosti sa počíta aj s opravou muriva dielne a garážových brán.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:21