StoryEditor

Taký pozemok by kúpil len blázon. Bol však lacný, a tak sme začali stavať

20.08.2016, 14:30

Lukáš býval s manželkou a dvoma malými dcérami v dome, ktorý im nevyhovoval. Parcela, ktorú našiel pri Beroune, sa mu najprv zdala úplne nemožná. "Úprimne som si myslel, že by ho mohol kúpiť len blázon. Na druhej strane bol cenovo veľmi zaujímavý," popisuje Lukáš svoju cestu k vysnívanému bývaniu. Príbeh majiteľa drevostavby spracovala Lucie Němcová pre idnes.cz. 

Postupom času sme zvažovali všetky pre a proti a nakoniec dospeli k riešeniu: v dolnej časti parcely sme vybudovali garáže pre deväť áut a vytvorili tak platformu pre samotný dom a záhradu, ktorá ponúkla úplne nové možnosti. Z úplne atypického pozemku, ktorý sa zdal byť nezastavateľný, sme urobili jeden z najlepších v okolí. Ostatné domy majú len malé záhrady, variant s garážami však vytvoril priestor navyše a perfektné súkromie. Naviac umožňuje schovať autá, ktoré by normálne stáli pozdĺž ulice a uberali miesto napríklad pre zeleň.

Poučení prvým bývaním
Náš druhý dom sme posunuli ďalej najmä, čo sa týka dispozície. Prvá drevostavba bola navrhnutá s perspektívou "deti niekedy v budúcnosti" a po narodení prvej dcéry sme rýchlo zistili, že sme urobili veľa chýb. To bol základný impulz v ceste za novým domom. V neposlednom rade sme chceli tiež lepšiu infraštruktúru, zázemie, dostupnosť škôlok a podobne, čo nám predchádzajúca lokalita neponúkala.

Veľkú úlohu zohrali princípy čínskeho učenia feng-šuej. V pôvodnom dome sa nám zle spalo. Skúšali sme všetky možné riešenia, ale až tieto informácie nám pomohli pochopiť, prečo to tak bolo. Nevhodná orientácia postele, nešťastne zvolené farby a rôzne ďalšie chyby ako trámy nad posteľou a nepríjemné rohy. Začali sme teda tieto zákonitosti študovať a nakoniec sa rozhodli, že najjednoduchšie bude vybudovať svoje bývanie úplne od základov znovu.

Predchádzajúci dom bol dvojposchodový, tentoraz sme išli do prízemného. Od narodenia prvého dieťaťa sme využívali ohrádku pri schodisku, zóna horného poschodia bola len nočná, chodili sme tam spať. V tomto dome sú všetky priestory vzájomne oveľa viac prepojené a využité.

Martin Zeman

Stredobodom obdĺžnikovej dispozície je obývacia izba s kuchyňou, kde žijeme a ktorý je miestom rodinného stretávania. Z jednej strany potom prilieha spálňa s kúpeľňou a z druhej kráľovstvá našich dcér nadväzujúce na bočný hlavný vstup. Pre koncept domu bola zásadná orientácia na juh a správne posadenie spálne. Našťastie všetko krásne zafungovalo a orientácia postelí funguje pre nás oboch so ženou na jednotku.

Energia musí zostať vnútri
Z energetického hľadiska sme dom dimenzovali tak, aby sa tu udržalo teplo - kvalitné okná, dostatočne zateplené steny, plochá strecha izolovaná 70 centimetrami polystyrénu. Pasívny štandard pre nás nebol nijak dôležitý. Rozdiel pár sto alebo tisíc korún na mesačných nákladoch podľa môjho názoru nie je dostatočnou protiváhou počiatočnej investície, ktorá sa môže pohybovať okolo 500-tisíc korún (18 500 eur).

Parametre steny zodpovedajú pasívnemu domu, chýba však rekuperácia a obnoviteľný zdroj energie. Technológie vo mne tiež nebudia dôveru. Deklarovaná životnosť je 10 až 15 rokov, ale aká je v skutočnosti, nikto nevie. Podľa môjho názoru je dôležité dom vhodne orientovať na pozemku a potom ho tiež správne používať.

Výmenu vzduchu riešime manuálne. Odjakživa sa vetralo prirodzene, navyše nemusím riešiť, že mi otvorenie okna rozhodí celý systém. To už by som mohol všade urobiť okná fixné a mať neustále zatvorené.

Martin Zeman

Čo sa týka letných mesiacov, v porovnaní s predchádzajúcim domom sme znížili prehrievanie o päť stupňov. Veľa urobili izolačné trojsklá a presah strechy. Doplnili sme aj markízu, ktorá tiež efektívne tienia. Avšak keď sem v lete cez deň pustíme horúci vzduch, teplo už von nedostaneme. V tomto vnímam snáď jedinú svoju chybu, urobil by som aspoň prípravu na klimatizáciu.

Zdrojom tepla je elektrokotol, distribúciu potom zaisťuje podlahové vykurovanie. Je vykonaná aj príprava na tepelné čerpadlo vzduch-voda. Z hľadiska akumulácie sa nám osvedčila kombinácia betónovej podlahy, podlahového kúrenia a dlažby alebo vinylu. Doplnkom je tiež krb na biolieh, príjemné dotvorenie atmosféry počas zimy. Po roku a pol bývania sme s manželkou a deťmi maximálne spokojní.

Technické parametre
Veľkosť pozemku
: 900 m²
Zastavaná plocha: 257 m²
Úžitková plocha: 269 m²
Spodná stavba: garáž 240 m² - betónové základy
Stavebný systém: LUCERN eko plus, skeletová konštrukcia KVH
Tepelné izolácie: 120 mm Knauf v konštrukcii + 40 mm Knauf v inštalačnej predstene
Fasáda: polystyrén GreyWall 160 mm (z dôvodu skrytých žalúzií)
Strecha: drevené KVH trámy, vyplnené izoláciou Knauf 220 mm + nadstrešný polystyrén 150 mm
Strešná krytina: PVC izolácia s geotextíliou a pohľadovými okruhliakmi
Okná: plastové - izolačné trojsklo, všetky okná na južnej strane posuvné HS portály
Podlahová krytina: veľkoformátová dlažba (1×1 m), drevená dubová masívna mozaika
Vykurovanie: podlahové kúrenie s kombináciou s elektrokotlom
Skladba steny smerom dovnútra: systémová prefarbená omietka Weber (vrátane penetrácie, lepidlá, tkaniny), fasádny polystyrén GreyWall 160 mm - celoplošne lepený, Rigistabil - konštrukčná doska, KVH 120 × 60 - skelet konštrukcie vyplnený minerálnou izoláciou Knauf, parozábrana PE, spevňujúce laty KVH 40 × 60 - slúžia ako izolačná predstena, Rigistabil - konštrukčná doska, maľba/stierka
Celková hrúbka steny: 365 mm
Hodnota U: 0,125 W/m²K

Ďalšie zaujímavé drevostavby nájdete v aktuálnom čísle magazínu DŘEVO&stavby
Fotografie: Ing. BcA. Martin Zeman, www.datelier.cz.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 16:12