Do budúceho domova filmového a televízneho režiséra vtlačili autori kontrast starého a nového, čo vypichlo esenciu pôvodného domu. Práve na nej sa totiž architekti rozhodli svoj návrh postaviť. SNÍMKA: Matej Hakár
StoryEditor

Z prostého štvorca na dolniakoch filmársky unikát. Pozrite si vydarenú a premyslenú rekonštrukciu

  • Využiť čo najviac z pôvodnej stavby a pritom zachovať jej čaro, to bola úloha tvorivej dvojice architektky Jany Benkovej a Juraja Benku zo štúdia Benkobenkova.
  • To mali „vyčarovať" z domčeka v tvare kocky na dolniakoch.
  • Nehnuteľnosť v Strekove bola už na prvý pohľad nenápadná a jej terajší majiteľ si ju vybral aj podľa dostupnosti MHD.
  • Ako napokon premenili starý dom na priestor, ktorý má zrazu slúžiť filmovej "rodine" a jej kreatívnym spolupracovníkom? 
  • Článok vyšiel v spolupráci s portálom archinfo.sk.

Už pri prvom pohľade na dom bol architektke zrejmý dôraz na vytvorenie otvoreného tvorivého prostredia, prepojeného so záhradou a krajinou. Videla v ňom miesto pre inšpiráciu, spoločné debaty aj ničím nerušenú tvorbu majiteľa a jeho okruhu priateľov, známych a pracovných kolegov. Pracuje totiž z filmárskej oblasti.

Dom a ateliér v jednom mal teda mať kapacitu pre dostatočné množstvo ľudí (10 až 12) čiže jeho úyku "filmovú rodinu". Autori netradičnej a premyslenej rekonštrukcie všetky vrstvy priynali v ich surovej forme a nechali ju tým vyniknúť.

Do budúceho domova filmového a televízneho režiséra vtlačili kontrast starého a nového, čo vypichlo esenciu pôvodného domu. Práve na nej sa totiž architekti rozhodli svoj návrh postaviť.

Rekonštrukcia tvorivého útočiska

„Cesta k ateliéru začala pre mňa úplne neštandardne, ale keď sa nad tým zamyslím, takto by to malo fungovať bežne. Zavolal mi kamarát, že by rád kúpil nehnuteľnosť. Išli sme si ju teda spolu obhliadnuť. Cesta k nej trvala hodinu a pol hodiny vlakom. Vyberal totiž podľa dostupnosti verejnou dopravou. Hľadal ticho, miesto kde by tvoril,“ opisuje začiatky architektka Jana Beková.

Priznáva, že nemala veľké očakávania, nakoľko to neboli hory, ale prekvapivo dolniaky - rovina. Všetko sa však zmenilo, keď jej padol prvýkrát pohľad na nehnuteľnosť. „Zamilovala som sa,“ uznáva. „Bol to len jednoduchý štvorec s prístavbou do záhrady. Našli sme ju v pôvodnom stave, ale atmosféra tam bola už vtedy. A prišlo aj libreto. Na začiatku sme mali jednu ´áštvorku´ predstáv ako by mal v novom domove v Strekove, vyzerať a fungovať jeho život."

V galérii si vo fotografiách pozrite, ako to dopadlo:

Dom (ako je vidno na fotografiách) pôsobí zvonku nenápadne, fasádu totiž autori rekonštrukcie riešili len minimálne. To znamená, že brizolit len zcelili jemným náterom, až lazúrou a strešná konštrukcia ostala zachovaná.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 57% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z obecnej školy v Zlatých Moravciach sa stal výnimočný rodinný dom. Pozrite si netradičnú premenu 02 - Modified: 2022-06-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Architekti: Staviame domy, ktoré netreba chladiť ani vykurovať. Plesne ani ceny energií nás už netrápia
01 - Modified: 2022-09-26 12:37:22 - Feat.: - Title: Polícia ukázala autá, o ktorých „rozhodli“ Slováci. Víťazný dizajn nakoniec nepoužila 02 - Modified: 2022-09-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Farby, ktoré dvíhajú mladých od počítačov: Revitalizácia ihriska v Petržalke je návratom ku koreňom 03 - Modified: 2022-09-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Nečakaná novostavba: Dom, ktorý zapadol do okolia ako odraz majiteľa. Výsledok je viac než vydarený 04 - Modified: 2022-09-23 09:00:18 - Feat.: - Title: Pocta legendárnej Škode 1100 OHC: Česi predstavili koncept športiaku, ktorého sa ani nedotknete 05 - Modified: 2022-09-21 09:35:20 - Feat.: - Title: Hlavný ťah v Ružomberku už rekonštruujú, potrvá to vyše mesiaca
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. september 2022 05:30