StoryEditor

Šéfkuchár Martin Miklošík: Ako prilákať Michelin a ktoré naše potraviny neprávom zanedbávame?

30.12.2021, 23:00
Martin Miklošík má len 35 rokov a už patrí medzi známe osobnosti na poli slovenskej gastronómie.

Kde ste začínali a čo vo vás vzbudilo lásku k vareniu?

Začal som pracovať ako kuchár v miestnych reštauráciách v mojom rodnom meste, v Seredi. Časom ma to však omrzelo.

Prečo?

Chcel som viac, tak som začal hľadať prácu v Bratislave. Tu sa mi po krátkom čase podarilo zamestnať sa v reštaurácii Ufo ako kuchár, čo bol vlastne môj prvý kontakt so serióznou kuchyňou. Mal som možnosť „pričuchnúť“ k lepšiemu vareniu, spoznať nové technológie, metódy prípravy a spracovania surovín, rozdelenie práce a podobne. Bola to skvelá skúsenosť.

Tvorbu slovenského šéfkuchára Martina Miklošíka si pozrite v galérii:

Potom ste začali v Liviane.

Po necelom roku, na jar. Liviano bola v tom čase toskánska reštaurácia, tak som mal možnosť vidieť a variť opäť niečo nové. Jedlá sme pripravovali z čerstvých rýb, robili sme domáce cestoviny, talianske dezerty a podobne. Zhruba po pol roku sa v Liviane menil koncept reštaurácie a majiteľka si prizvala na poradenstvo pána Pavla Pospíšila, ktorý má svoju reštauráciu v Nemecku. Priniesol k nám svojho šéfkuchára z Nemecka a koncept reštaurácie sa zmenil. Z talianskej sa stala stredomorská reštaurácia s prvkami našej slovensko-českej. Približne po dvoch rokoch vtedajší šéfkuchár v Liviane skončil a mňa vedenie reštaurácie oslovilo, či by som chcel pokračovať ako šéfkuchár pod dohľadom pána Pospíšila.

Aké bolo pracovať s prvým „Čechoslovákom“, ktorý získal michelinskú hviezdu?

Vtedy som mal tuším len 24 rokov.

Chcel som sa od neho naučiť čo najviac, bola to akoby moja zahraničná prax, ale na Slovensku a pod dohľadom michelinského šéfkuchára. Pán Pospíšil bol a aj vždy bude pre mňa veľkým kuchárskym vzorom a inšpiráciou, z ktorej čerpám dodnes. Spolu sme pracovali približne deväť rokov a bola to pre mňa obrovská škola, za ktorú budem vždy vďačný. V januári v roku 2019 však pre interné dôvody a zmenu vedenia ukončil spoluprácu. V septembri 2019 sa reštaurácia Liviano zatvorila natrvalo. Pracoval som tam takmer 11 rokov.

V jednom z rozhovorov ste sa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-11-06 22:10:03 - Feat.: 0 - Title: Známi slovenskí šéfkuchári s cennými radami. Na toto si daj v reštauráciách pozor 02 - Modified: 2022-02-01 15:25:22 - Feat.: 0 - Title: S rozbehnutím biznisu im pomohli rehoľní bratia. Ich podnik sa stal miestom Bardejovčanov 03 - Modified: 2022-02-04 10:11:05 - Feat.: 0 - Title: Zo Sniny na špičku našej gastronómie: Ponúkame to, čo je na Slovensku dobré, tvrdí šéfkuchár Jozef Breza 04 - Modified: 2022-04-08 12:39:56 - Feat.: 0 - Title: Kuchynské hriechy každodenné: Ak takto skladujete potraviny, môžete sa otráviť, odkazuje odborník 05 - Modified: 2022-04-11 08:09:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár známej pražskej reštaurácie: Omeleta? Veľa kuchárov by pohorelo
01 - Modified: 2022-06-28 17:46:56 - Feat.: - Title: Mladí slovenskí futbalisti zdolali Rakúšanov 1:0 a postúpili na MS do 20 rokov 02 - Modified: 2022-06-28 16:46:22 - Feat.: - Title: Cudzinci na brigáde vo vašej firme? Áno, ale musia dostať to, čo našinci 03 - Modified: 2022-06-28 10:01:02 - Feat.: - Title: Putinov bič. Aká je skutočná príčina drahoty?​ 04 - Modified: 2022-06-27 11:58:47 - Feat.: - Title: Šefčovič: Milióny pre Slovensko cez plán obnovy sú výborná správa 05 - Modified: 2022-06-27 11:10:56 - Feat.: - Title: Brusel zhoddnotí opatrenia pre realizáciu prvej platby z Plánu obnovy
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. jún 2022 02:31