Nedávno sa dostal do médií článok o tom, že ľudia by nemali piť kávy s mliekom. Nikde v danom výskume ale nebolo spomenuté, akú kávu výskumníci používali pri tomto výskume a vlastne ani aké mlieko.Pixabay
StoryEditorJednu ingredienciu by ste si do kávy nikdy nedali, ale mali by ste. Má lepšie účinky ako cukor
Cukor, mlieko, smotana, ochucovadlá, to už poznáme. Ale čo napríklad soľ?
Tak isto patríte medzi tých, ktorí si nevedia predstaviť ráno bez šálky kávy? Nie všetci však ocenia horkú chuť kávy a preto si ju zjemňujú cukrov. No vedci odporúčajú na neutralizáciu horkej chute úplne inú ingredienciu.
Portál Reader´s Digest uvádza, uvádza, že horkosť dokáže zmierniť a "neutralizovať" štipka soli.
Vedci odkazujú, že pridanie soli do kávy je skvelým nápadom. Portál Independent však v článku upozorňuje, že soľ v káve je omnoho lepšia ako spomíánaný cukor. Podľa štúdie, ktorú publikoval časopis Nature, ióny sodíka, obsiahnuté v soli potláčajú horkosť kávy a zlepšujú jej celkovú chuť.
Ale s množstvom to rozhodne nepreháňajte. Pri soli neplatí, že čím viac, tým lepšie. Portál CookingLight dopĺňa, že pre želaný výsledok si stačí do kávy pridať 1/8 čajovej lyžičky soli.
A ak sa vám zdá soľ v káve čudná, podobné účinky majú aj iné prísady. Vyskúšajte kávu s kakaovým práškom, škoricou, levanduľou, vanilkou a vraj výborný je aj extrakt z kokosového orecha, dodáva Portál Reader´s Digest.
01 - Modified: 2025-11-27 14:01:24 - Feat.: - Title: Trumpov ústupok nestačí. Káva napriek nižším clám zrejme opäť zdražie
02 - Modified: 2025-11-24 10:09:09 - Feat.: - Title: Kávová kríza na obzore? Vietnam hlási najhoršie záplavy za 30 rokov a ceny môžu prudko vyskočiť
03 - Modified: 2025-11-21 22:10:22 - Feat.: - Title: Ceny kávy prudko padajú. Trump zrušil 40-percentné clá na dovoz z Brazílie
04 - Modified: 2025-11-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Čo môže za obezitu? Nedostatok pohybu nie je vinníkom, vyvracia mýty rozsiahla štúdia
05 - Modified: 2025-11-21 08:37:27 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Chlieb vo vajci poznali už v antickom Ríme, dnes zachraňuje staré pečivo a je kultovým streetfoodom