StoryEditor

Gastrotrendy 2019: Viedeň láka na autentickú kuchyňu a najlepší rezeň

04.03.2019, 23:00
Autor:
ipip
"Ľudia chcú zážitok v prvom rade v ústach, nie na fotkách na sociálnych sieťach.“

Aké sú gastronomické trendy v tomto roku a čo sa oplatí vyskúšať a navštíviť sme sa spýtali  slovenského šéfkuchára pôsobiaceho vo Viedni Petra Duranského.

„Trendom roku 2019 je využívanie surovín na maximum. To znamená, že si kuchári nevyberajú len isté časti mäsa, ale snažia sa byť kreatívni a spracovať celé zviera, od rypáka až po chvost. Rovnako očakávam návrat k poctivému jedlu od rozličných experimentov, z ktorých sa vytratila jedinečnosť a ich pôvod sa ani nedá identifikovať. Ľudia chcú zážitok v prvom rade v ústach, nie na fotkách na sociálnych sieťach.“

Ako dodáva Duranský, nebudú tiež chýbať nové spôsoby spracovania mäsa ako sušenie či fermentácia, spolu s novými netradičnými druhmi zeleniny. V rámci chuťových profilov je „in“ kyslá chuť sprevádzaná sladkou.

Gastronómii kraľujú zážitky

Ďalším z očakávaných trendov je zážitková kuchyňa s príbehom, na netradičných miestach. Takéto pop up večere ponúka napríklad Taubenkobel, reštaurácia ktorá inak sídli pri Neziderskom jazere, no na jeden mesiac otvorí svoje brány v starom industriálnom priestore vo Viedni.

Pop up tiež ponúka reštaurácia Steirereck, zaradená do prvej desiatky World´s 50 Best Restaurant 2017 a reštaurácia Konstantin Filippou, ktorej majiteľ je Kuchárom roka 2016 a pochváliť sa môže aj dvomi michelinskými hviezdami.

„Po tom, čo Európou prešiel trend ázijskej a indickej kuchyne, sa k slovu dostala latinskoamerická. Vo Viedni je k dispozícií viacero miest, kde si na nej môžete pochutiť napríklad Qero Peruvian Cuisine & Bar, Santos Wieden I Mexican Grill & Bar či Mercado,“ vymenúva Duranský.

Matúš Rendek

​Autentickú mexickú kuchyňu však môžete ochutnať aj v dvoch viedenských prevádzkach Mauricia Aceves Omañu. „My, Mexičania, varíme veľmi pikantne. Sme na to zvyknutí, bez ostrosti by nám jedlo tak nechutilo. Pre Európanov ho však pripravujeme menej štipľavé,“ vysvetľuje majiteľ Taqueria Los Mexikas.

(Ne)obyčajný rezeň

Svoje miesto medzi trendmi si stále drží aj street food. Najviac z neho môžete ochutnať na Naschmarkte, ktorý sa hemží prevádzkami s lokálnymi potravinami.

Šéfkuchár Peter Duranský však nedá dopustiť na klasiku. „Pre mňa osobne je najdôležitejšie, aby bolo jedlo pripravené s láskou a z poctivých, kvalitných surovín. Mojou slabosťou je preto viedenská reštaurácia Figlmüller, ktorá vznikla v roku 1905 a ponúka najlepší rezeň aký som kedy jedol. Je to niečo neopakovateľné! Je to síce len „obyčajný“ rezeň, no smažený v troch rôznych teplotách na poctivom masle,“ prezrádza.

Matúš Rendek

​Jedným dychom však upozorňuje, že stôl je potrebné si vopred rezervovať, inak môžete čakať aj dve hodiny a zbytočne.

01 - Modified: 2019-08-12 07:53:20 - Feat.: 0 - Title: Zakotvite v Prešove, na sídlisku Šváby: tento podnik ukrýva to najlepšie pod zemou 02 - Modified: 2019-02-28 10:03:20 - Feat.: 0 - Title: Týmito trikmi nás reštaurácie nútia míňať viac, ako sme plánovali
01 - Modified: 2024-04-26 13:36:00 - Feat.: - Title: Aktivita v rakúskom výrobnom sektore klesla najslabším tempom za vyše roka 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:24