Pixabay
StoryEditor

Ak sa chcete vyvarovať vážnych ochorení, vyhnite sa týmto potravinám a zlozvykom

30.09.2019, 09:50
Autor:
TasrTasr
Lekárka okrem pokynov, týkajúcich sa zloženia stravy hovorí aj o zásade: „jesť trochu menej a hýbať sa trochu viac".

Ľudia by mali jesť viac základných prirodzených potravín a menej tých priemyselne spracovaných. „Určite by sme vo zvýšenej miere mali prijímať rastlinné produkty, ktoré majú dostatok vlákniny, naopak, znížiť príjem potravín, ktoré majú veľa tukov a soli alebo jednoduchých cukrov,“ odporúča Jana Babjaková z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, zameraná na problematiku výživy.

Správna výživa je dôležitá z hľadiska prevencie chronických chorôb, napríklad onkologických ochorení, chorôb srdca a ciev, chorôb dýchacieho a tráviaceho systému či rôznych iných. „Ich vznik a vývoj trvá niekoľko rokov až desaťročí. Následky vidno až neskôr, ale môžu byť o to závažnejšie,“ tvrdí Babjaková.

Všeobecným problémom je podľa nej to, že ľudia majú vysoký energetický príjem avšak nízky výdaj, teda málo fyzickej aktivity. Výživové požiadavky sa menia v závislosti od pohlavia, veku či zdravotného stavu a špecifické sú napríklad v období tehotenstva a dojčenia.

Avšak vo všeobecnosti by strava mala byť predovšetkým pestrá a vyvážená a jej základom by mala byť zelenina a ovocie. „Treba jesť trochu menej a hýbať sa trochu viac,“ zhrnula lekárka.

​Ľudia by mali prijímať menej červeného a spracovaného mäsa a viac rastlinných ako živočíšnych tukov. Tiež obmedziť alebo vylúčiť údeniny, vyprážané jedlá alebo sladené nápoje. Podľa Babjakovej by ľudia tiež mali kontrolovať svoj zlozvyk automaticky si dosoľovať jedlá bez toho, aby ich predtým ochutnali.

„Veľmi dôležitý je aj pravidelný pitný režim a najlepšie je piť obyčajnú vodu. Z hľadiska ochrany ciev je ideálna tvrdá voda s dostatkom kalcia,“ vysvetľuje Babjaková. Sladené nápoje treba podľa nej konzumovať vo veľmi obmedzenej miere. Nevhodné je aj prijímať veľké množstvo alkoholu, ktorý je toxickou látkou, prispieva k vzniku rakoviny a má návykový potenciál.

01 - Modified: 2020-09-11 12:44:48 - Feat.: 0 - Title: Podráždený žalúdok, aj pomoc pri plesniach: Mnohé problémy odstránite touto bežnou potravinou 02 - Modified: 2021-10-12 11:23:36 - Feat.: 0 - Title: Potraviny, ktoré vám na jeseň pomôžu s chudnutím aj posilnením imunity
01 - Modified: 2024-11-21 15:55:40 - Feat.: - Title: Šéf Tatranskej mliekarne pre HN: vyvážame na Balkán aj do Nemecka, výrobu plánujeme rozšíriť aj o luxus 02 - Modified: 2024-11-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Známy diskont prišiel s cenovou revolúciou – ako prvý znížil DPH 03 - Modified: 2024-11-12 13:14:46 - Feat.: - Title: Viete, ako správne rozmrazovať mäso? Nerobte tieto zásadné chyby 04 - Modified: 2024-11-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Praktizuješ trojsekundové pravidlo, keď ti jedlo padne na zem? Odpoveď vedcov na to, čo je správne, ťa prekvapí 05 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Trávenie vs. mozog: Ako podporiť a opraviť si trávenie?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. november 2024 14:31