Hrozienka sú zdrojom vitamínov a minerálov, akými je draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo. Sú vynikajúcou potravinou, ktorá zasýti, ak to s nimi nepreháňame. Niekto im podobne ako kelu palmovému (kel palmový je taxón z druhu kapusta obyčajná, pozn. red.) hovorí superpotraviny našich babičiek, píše taliansky denník Corriere della Sera.
V galérii si pozrite aj 25 najlepších slovenských potravín, ktoré konkurujú svetovým "zázrakom":
Hrozienka
Hrozienka dokážu zmeniť chuť pokrmu, ktorá sa stáva sladkokyslou a vonia nostalgiou. Ale vedia ešte viac: je to takpovediac pokladnica polyfenolov, rastlinných zlúčenín, ktoré majú antioxidačné a protinádorové účinky. Preto ich možno porovnávať s módnymi exotickými potravinami, počnúc plodmi kustovnice čínskej, končiac zázvorom.
"Sultánky", ktoré sa používajú v kuchyni, sú špecifickou plodinou, ktorá obsahuje veľa quercetinu, na úkor resveratrolu, ktorý je charakteristický pre všetky ostatné druhy hrozienok. Experti na nutrigenomiku (vedu, ktorá skúma vzťah medzi jedlom a DNA) tvrdia, že oba druhy polyfenolov aktivujú ochrannú činnosť buniek pred degeneratívnymi procesmi a zápalmi.
V stredomorskej kuchyni hrozienka napomáhajú tomu, aby sme pri konzumácii bieleho jogurtu a sladkostí nemali tendenciu pridávať cukor. Sú vynikajúce aj na potlačenie hladu. Niektoré výskumy ukazujú, že prispievajú k zníženiu chuti do jedla a pre športovcov sú ideálnou desiatou.
Je to koncentrát energie, ktorý zo 70 percent tvoria cukry, dostatočné množstvo vlákniny však tlmí jeho absorpciu. Maximálna porcia hrozienok má byť 15 gramov.
Kel
Protagonistom toskánskej kuchyne je kel palmový "kale", ktorý je bohatý na vápnik a vitamín K a má protinádorové účinky. Dlhé varenie toskánskej polievky s týmto druhom kelu spôsobuje ľahšiu dostupnosť betakaroténu.
Kel palmový je v Spojených štátoch považovaný takmer za superpotravinu, ktorá sa v Taliansku ešte nedostala do svetla reflektorov.
Jej úspech je však zaslúžený. Jedna porcia tohto kelu pokryje tretinu dennej potreby vápnika. A potom vitamín K: jeho obsah v zelenine je úplne výnimočný, a to do tej miery, že sa jej konzumácia neodporúča tým, ktorí užívajú lieky na zrážanlivosť krvi.
Tmavá farba kelu prechádzajúca do fialova je spôsobená antokyánmi, antioxidantmi, ktoré zrejme hrajú úlohu pri znižovaní chronického zápalu spojeného s mnohými chorobami.
Kel obsahuje kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre syntézu genetického materiálu. Zdá sa, že pôsobí aj proti vzniku nádorov prsníka, ako to ukázala desať rokov trvajúca štúdia na 31-tisíc Talianok, u ktorých sa sledovala konzumácia zeleniny so zelenými listami.
Kel je potenciálnym spojencom onkológov. Podobne ako ďalšie druhy kelu, kapusty a brokolice obsahuje glukozinoláty, ktoré sa v početných testoch ukázali ako pomocník proti nádorom.
Kel palmový sa má jesť surový, aby sme z neho získali čo najviac látok, vrátane výraznej dávky vitamínu C. Kompromisom medzi vedou a gastronómiou je krátkodobé dusenie v troche vody, maximálne desať minút.
A pokiaľ ide o dlho varenú toskánsku polievku z tejto zeleniny, tá umožňuje lepšie vstrebať betakarotén, prekurzor vitamínu A, ktorý podporuje správne fungovanie imunitného systému.