StoryEditor

Zoznámte sa s "éčkami". Večný terč mýtov, ktorého sa netreba báť

12.03.2020, 23:00
Predlžujú trvanlivosť potravín, vylepšujú farbu a lesk, zvýrazňujú a upravujú ich chuť. Zdajú sa byť nepostrádateľnými. Zároveň sú opradené historkami a mýtmi, preto nie je ľahké sa v nich zorientovať. Zoznámte sa s "éčkami".

Mohol by to byť novodobý vtip. Zišli sa príslušníci troch národov na pustom ostrove a jediné, čo majú, je krabica zabalených potravín. Prvý sa na ňu vrhne s nadšeným výkrikom: "je to zadarmo!", druhý si prečíta zoznam emulgátorov a odmietne sa jedla dotknúť, pretože by mohol umrieť, tretí skontroluje zloženie a poteší sa: "Tam je toľko konzervantov, že budem žiť večne!"

Nemáme to ľahké. Vo vyspelých krajinách sme obklopení nadbytkom potravín, ktorých zloženie sa ale pri bližšom skúmaní nejaví práve zdravo, pri sklonoch k hystérii vyzerá dokonca jedovato a v prípade extrémnej paranoje ako jasný dôkaz, že sa mocnosti snažia o vyhubenie ľudského druhu. Vinu vraj nesú "éčka". Prečo?

Zbytočné obavy?

Väčšina potravín, ktoré bežné kupujeme a používame, obsahuje tzv. prídavné látky čiže aditíva či "éčka", ktoré majú nahradiť alebo umelo vylepšovať prirodzené vlastnosti produktov. Vďaka nim sú tak mnohé potraviny farebnejšie, oku lahodiace, často sladšie a predovšetkým majú dlhú trvanlivosť.

Niektoré vitamíny sa tiež označujú ako "éčka", napríklad vitamín C ako E300 a tie nám výhradne prospievajú. Mnoho "éčok" je v potravinách obsiahnutých prirodzene. Trebárs paradajky ich obsahujú hneď šestnásť. A bez niektorých by sa jedlo ani nezaobišlo.

Napríklad dusičnany a dusitany v údeninách nie sú pridávané len kvôli zachovaniu ružovej farby mäsa, ale predovšetkým ako ochrana proti baktériám a látkam, ktoré produkujú, z ktorých najnebezpečnejší je botuloxín, prezývaný klobásový jed. Ten poškodzuje centrálny nervový systém a môže viesť až ku smrti následkom obrny dýchacích svalov. Tak čo je horšie?

",Éčka' akútne otravy nevyvolávajú a netrápia nás," zhŕňa stručne vedúca lekárka pre jedy informačného strediska Daniela Pelclová. Podľa profesorky Jany Dostálovej z Vysokej školy chemicko-technologickej, ktorá niekoľko rokov...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské poľnohospodárstvo volí medzi modernizáciou a dovozom 02 - Modified: 2025-11-29 13:00:00 - Feat.: - Title: Upchá ti prehltnutie žuvačky črevá, alebo nie? Vedci konečne vysvetlili, čo sa v takom prípade deje 03 - Modified: 2025-11-29 08:30:00 - Feat.: - Title: 10 bežných potravín, ktoré ťa môžu zabiť. Na zozname nájdeš aj zemiaky, rebarboru či kešu 04 - Modified: 2025-11-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Čo môže za obezitu? Nedostatok pohybu nie je vinníkom, vyvracia mýty rozsiahla štúdia 05 - Modified: 2025-11-21 14:30:00 - Feat.: - Title: Kvalita jedla je pre Slovákov luxus. Tretina ľudí kvôli cenám znižuje nároky na stravu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. december 2025 11:48