StoryEditor

Dejiny jablkového dezertu: Spoznajte štrúdľovú monarchiu

13.11.2020, 23:00
Prvý dochovaný recept na ňu pochádza zo 17. storočia, ale pripravovala sa už skôr – a na obľube, bez ohľadu na štátne hranice, nestráca ani dnes.

Azda všetky národy niekdajšieho Rakúsko-Uhorska ju považujú za svoju. Pre Rakúšanov je to Apfelstrudel, pre Maďarov Almas rétes a pre Slovincov jabolčni zavitek.

​Poliaci ho poznajú ako strudel jabłkowy a Chorváti čoby štrúdla od jabuka. Česi ho nazývajú štrúdl a my štrúdľa. Vlastné pomenovanie má aj v taliančine, a to Strudel di melie, lebo k monarchii patrili dlhé desaťročia aj Benátsko a Lombardia, a pre Rumunov je to zas strudel cu mere.

Ale kde sa vlastne vzala a čo môže za to, že sa stala gastronomickým rodinným striebrom hneď v niekoľkých krajinách?

Dionýzove jablká

Základnou surovinou na štrúdľu vo všetkých krajinách bývalej monarchie sú jablká, hoci každý z národov má aj svoje vlastné vylepšenia a varianty tohto pokrmu, vrátane tých slaných.

„Pre Maďarsko je typická štrúdľa maková s orechmi, teda okrem jablkovej, ktorá sa tam robí naozaj dlhá. V Bavorsku, Sliezsku či v Sudetoch sa predtým piekla maková z nepomletého maku. Pre Dolné Rakúsko sú typické štrúdle s náplňou z hrozna alebo marhúľ, tirolská zase mala náplň z orechov, mandlí, fíg, hrozienok a citrónovej kôry. V Bavorsku bola obľúbená štrúdľa zo zemiakového cesta a sladkej zemiakovej náplne, Slovensko prispelo tvarohovou štrúdľou s višňami,“ vysvetľuje Kamila Svobodová, kurátorka ovocinárstva a vinárstva valtického Múzea vinárstva, záhradníctva a krajiny.

Všade, bez ohľadu na štátne hranice, však platí, že základnou náplňou závinu sú jablká. Práve tieto plody, ktorých pravlasťou je s najväčšou pravdepodobnosťou oblasť Zakaukazska, Irá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-11-06 13:02:00 - Feat.: 0 - Title: Čaj a jeho premeny: Hýbal dejinami, podporoval revolúcie aj podnecoval vojny 02 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky? 03 - Modified: 2020-07-08 12:09:24 - Feat.: 0 - Title: Od medicíny po obsah špajze: Sladká história džemu
01 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Trávenie vs. mozog: Ako podporiť a opraviť si trávenie? 02 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 03 - Modified: 2024-11-08 06:30:00 - Feat.: - Title: XXL balenia a tieto potraviny nechajte v regáli. Poradíme vám, ako ušetriť, ale napriek tomu jesť kvalitne 04 - Modified: 2024-11-07 06:30:00 - Feat.: - Title: Usporiť pri varení a neutrpieť na kvalite? Takto skladujte potraviny a nezabúdajte na pokrievku 05 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. november 2024 21:28