StoryEditor

Dejiny jablkového dezertu: Spoznajte štrúdľovú monarchiu

13.11.2020, 23:00
Prvý dochovaný recept na ňu pochádza zo 17. storočia, ale pripravovala sa už skôr – a na obľube, bez ohľadu na štátne hranice, nestráca ani dnes.

Azda všetky národy niekdajšieho Rakúsko-Uhorska ju považujú za svoju. Pre Rakúšanov je to Apfelstrudel, pre Maďarov Almas rétes a pre Slovincov jabolčni zavitek.

​Poliaci ho poznajú ako strudel jabłkowy a Chorváti čoby štrúdla od jabuka. Česi ho nazývajú štrúdl a my štrúdľa. Vlastné pomenovanie má aj v taliančine, a to Strudel di melie, lebo k monarchii patrili dlhé desaťročia aj Benátsko a Lombardia, a pre Rumunov je to zas strudel cu mere.

Ale kde sa vlastne vzala a čo môže za to, že sa stala gastronomickým rodinným striebrom hneď v niekoľkých krajinách?

Dionýzove jablká

Základnou surovinou na štrúdľu vo všetkých krajinách bývalej monarchie sú jablká, hoci každý z národov má aj svoje vlastné vylepšenia a varianty tohto pokrmu, vrátane tých slaných.

„Pre Maďarsko je typická štrúdľa maková s orechmi, teda okrem jablkovej, ktorá sa tam robí naozaj dlhá. V Bavorsku, Sliezsku či v Sudetoch sa predtým piekla maková z nepomletého maku. Pre Dolné Rakúsko sú typické štrúdle s náplňou z hrozna alebo marhúľ, tirolská zase mala náplň z orechov, mandlí, fíg, hrozienok a citrónovej kôry. V Bavorsku bola obľúbená štrúdľa zo zemiakového cesta a sladkej zemiakovej náplne, Slovensko prispelo tvarohovou štrúdľou s višňami,“ vysvetľuje Kamila Svobodová, kurátorka ovocinárstva a vinárstva valtického Múzea vinárstva, záhradníctva a krajiny.

Všade, bez ohľadu na štátne hranice, však platí, že základnou náplňou závinu sú jablká. Práve tieto plody, ktorých pravlasťou je s najväčšou pravdepodobnosťou oblasť Zakaukazska, Irá...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-11-06 13:02:00 - Feat.: 0 - Title: Čaj a jeho premeny: Hýbal dejinami, podporoval revolúcie aj podnecoval vojny 02 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky? 03 - Modified: 2020-07-08 12:09:24 - Feat.: 0 - Title: Od medicíny po obsah špajze: Sladká história džemu
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. december 2025 04:22