StoryEditor

Dejiny písané jedlom: Ako nám (ne)chutil socializmus alebo ako Slováci prešli od UHO k suši

26.12.2020, 23:00
Jednou z príčin pádu totality vraj bola aj neschopnosť súdruhov nasýtiť túžbu ľudu po konzume.

Dobre živený, zdravý... a obranyschopný. Toto bol za minulého režimu ideál, ku ktorému sa občan mohol – a aj mal – dopracovať kvalitným jedlom. Aspoň podľa ideologicko-odborného mesačníka Výživa a zdravie, ktorý už od 50. rokov vydával Ústav pre výskum výživy ľudu.

​Rastislava Stoličná z Ústavu etnológie SAV, ktorá preštudovala desiatky čísiel pri tvorbe knihy Socializmus na tanieri, upozorňuje, že pod tou obranyschopnosťou nemali vtedajšie kapacity na mysli odolnosť proti vírusom, ale prosto a jednoducho: schopnosť chrániť vlasť.

Dobrá a masová

Apropo, kvalita. O tej v súvislosti s jedlom v skutočnosti vôbec nebola reč. Podobne ako o chuti. Mantrou bola kvantita. A tabuľky. „Akcent sa kládol na prechod z individuálnej kapitalistickej stravy na masovú socialistickú – a teda dobrú,“ vysvetľuje Stoličná.

Republiku obsadili závodné jedálne, v ktorých sa varili takmer na vlas identické jedlá vo vhodných pomeroch a s presne stanoveným počtom kalórií: toľko pre úradníkov, toľko pre robotníkov...

Etnologička spomína napríklad na univerzálnu hnedú omáčku (UHU) či „špecialitu“ nazvanú REMA mäso: išlo o plátky vyrobené z mletej hovädziny a bravčoviny. Tieto a im podobné vychytávky sa v gigantických množstvách navarili a potom rozvážali do kantín.

Výsledkom bola akási socialistická globalizácia: v bratislavskej aj trebišovskej jedálni chutilo pracujúcemu rovnako. A, žia...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-11-27 07:52:12 - Feat.: 0 - Title: Sladké hriechy socialistickej republiky: Ako vznikali československé zákusky?
01 - Modified: 2024-12-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Pocit nafúknutého brucha či pomalý metabolizmus: Táto desiatka potravín vám pomôže s trávením 02 - Modified: 2024-12-24 08:00:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ako oslavovali Slováci sviatky počas socializmu? Skromný stromček a haldy snehu 03 - Modified: 2024-12-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Otázniky (nielen) okolo Štedrej večere: Ako z rýb vyťažiť to najlepšie a aká je najlepšia voľba? 04 - Modified: 2024-12-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Poklad našich špajzí: Táto bežná potravina je ideálna pri chudnutí, cvičení, zápche a nabitá vitamínmi 05 - Modified: 2024-12-22 07:15:00 - Feat.: - Title: Polievka z vrany, v čase pôstu aj bobor. Na šľachtických stoloch boli kedysi pokrmy, ktoré by sme dnes nejedli
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. december 2024 13:17