Krémeš, rakvička, likérový špic, Dobošova torta, veterník... už len pri pomyslení na ne sa zbiehajú slinky. A vôbec nie preto, že by išlo o najdelikátnejšie zákusky sveta.
Ale skôr preto, lebo nám pripomínajú mladosť, detstvo. Alebo preto, že spríjemňovali šeď panelákových sídlisk a miernili pachuť niekdajšieho režimu.
Niektoré z nich majú pritom pôvod ešte v prvej republike, nad vznikom iných sa vznáša nezodpovedateľný otáznik a niektoré sú československou špecialitou, ktorú inde nenájdete.
Tvoria chuťovú stopu, ktorá sa za nami ťahá už pekný pár desaťročí a prepája dejiny, generácie a ľudské životy sladkou niťou. Skúsme spolu toto kalorické klbko rozmotať.
Morská torta
Sladká chuť sprevádza ľudstvo odjakživa a to, že je nám príjemná, máme zakódované doslova v DNA. Keď náš praveký predok narazil na niečo sladké, bol to preňho signál, že sa dostal k zdroju rýchlo využiteľnej energie, a tak sa do toho s chuťou zahryzol.
V časoch, keď od toho, koľko a akej potravy ste zohnali, záviselo vaše ďalšie prežitie, užitočný model správania nám v hlavách a chuťových pohárikoch „straší“ dosiaľ.
Ale nebojte sa, nebudeme tu dnes riešiť, či jeme veľa alebo málo sladkého a či je obligátny „koláčik ku káve“ tou najsprávnejšou voľbou po obede.
A preto preskočíme niekoľko stoviek storočí a presunieme sa do polovice 19. storočia, keď sa cukor stal bežnou komoditou aj na našom území.
S dostupnosťou sladidla tak nastal rozmach rôznych múčnikov, dezertov a sladkostí ako takých (aj keď pre generáciu našich starých a prastarých rodičov bola tou najväčšou len prostá cukrová homoľa či kus zemiakového cukru).
To však neznamenalo, že by sa koláče objavovali na stoloch denne. Ak, tak maximálne v tých najbohatších rodinách, no bežní ľudia si ich dopriavali obvykle len počas sviatkov (najmä cirkevných) alebo výnimočných príležitostí.
Ani obligátna narodeninová torta nebola na prelome storočí v našich končinách bežnou samozrejmosťou. Mimochodom, samotná história tort je síce dlhá, ale nie celkom objasnená.
Jej obdobu vraj poznali už starovekí Gréci a Rimania, ktorí piekli okrúhle koláče sladené medom zdobené sviečkami na počesť bohov a bohýň Mesiaca.
K nám torta doputovala z Nemecka, no samotné slovo sp...
Zostáva vám 85% na dočítanie.