StoryEditor

Sladké hriechy socialistickej republiky: Ako vznikali československé zákusky?

27.11.2020, 23:00
Hoci sa v moderných kaviarňach ich vytláčajú cheescaky, tiramisu alebo raw torty, „socialistické“ zákusky majú pevné miesto na pultoch cukrární aj v našich chuťových pohárikoch.

Krémeš, rakvička, likérový špic, Dobošova torta, veterník... už len pri pomyslení na ne sa zbiehajú slinky. A vôbec nie preto, že by išlo o najdelikátnejšie zákusky sveta.

​Ale skôr preto, lebo nám pripomínajú mladosť, detstvo. Alebo preto, že spríjemňovali šeď panelákových sídlisk a miernili pachuť niekdajšieho režimu.

Niektoré z nich majú pritom pôvod ešte v prvej republike, nad vznikom iných sa vznáša nezodpovedateľný otáznik a niektoré sú československou špecialitou, ktorú inde nenájdete.

Tvoria chuťovú stopu, ktorá sa za nami ťahá už pekný pár desaťročí a prepája dejiny, generácie a ľudské životy sladkou niťou. Skúsme spolu toto kalorické klbko rozmotať.

Morská torta

Sladká chuť sprevádza ľudstvo odjakživa a to, že je nám príjemná, máme zakódované doslova v DNA. Keď náš praveký predok narazil na niečo sladké, bol to preňho signál, že sa dostal k zdroju rýchlo využiteľnej energie, a tak sa do toho s chuťou zahryzol.

V časoch, keď od toho, koľko a akej potravy ste zohnali, záviselo vaše ďalšie prežitie, užitočný model správania nám v hlavách a chuťových pohárikoch „straší“ dosiaľ.

Ale nebojte sa, nebudeme tu dnes riešiť, či jeme veľa alebo málo sladkého a či je obligátny „koláčik ku káve“ tou najsprávnejšou voľbou po obede.

A preto preskočíme niekoľko stoviek storočí a presunieme sa do polovice 19. storočia, keď sa cukor stal bežnou komoditou aj na našom území.

S dostupnosťou sladidla tak nastal rozmach rôznych múčnikov, dezertov a sladkostí ako takých (aj keď pre generáciu našich starých a prastarých rodičov bola tou najväčšou len prostá cukrová homoľa či kus zemiakového cukru).

To však neznamenalo, že by sa koláče objavovali na stoloch denne. Ak, tak maximálne v tých najbohatších rodinách, no bežní ľudia si ich dopriavali obvykle len počas sviatkov (najmä cirkevných) alebo výnimočných príležitostí.

Ani obligátna narodeninová torta nebola na prelome storočí v našich končinách bežnou samozrejmosťou. Mimochodom, samotná história tort je síce dlhá, ale nie celkom objasnená.

Jej obdobu vraj poznali už starovekí Gréci a Rimania, ktorí piekli okrúhle koláče sladené medom zdobené sviečkami na počesť bohov a bohýň Mesiaca.

K nám torta doputovala z Nemecka, no samotné slovo sp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-11-13 11:35:43 - Feat.: 0 - Title: Dejiny jablkového dezertu: Spoznajte štrúdľovú monarchiu 02 - Modified: 2020-11-06 13:02:00 - Feat.: 0 - Title: Čaj a jeho premeny: Hýbal dejinami, podporoval revolúcie aj podnecoval vojny 03 - Modified: 2020-10-07 08:19:17 - Feat.: 0 - Title: Fish and chips: Národný poklad bol kedysi jedlom chudobých, za ktoré Briti vďačia imigrantom 04 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky?
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:36