StoryEditor

Pravda a mýty o údeninách: Takto jednoducho spoznáte kvalitu a zostanete zdravý

04.04.2021, 00:00
Len máloktoré potraviny sú tak často na pranieri ako práve údeniny a mäsové výrobky. Kedy spôsobujú rakovinu a kedy sú, naopak, chutnou delikatesou?

Čo by to bola za Veľká noc bez poriadneho kusa údenej krkovičky, nakrájanej šunky, štipľavých klobások. A k tomu, samozrejme, tak ako sa patrí podľa dávnych zvykov, majonézový šalát, veľa vajíčok, zákuskov a štamperlík na pretrávenie.

​Čo si budeme nahovárať, opäť sú to sviatky, ktoré sa v mnohých rodinách spájajú najmä s hodovaním. Podľa internistky Evy Smíškovej je Veľká noc z hľadiska trávenia často ešte väčším trápením ako jej hlavný konkurent Vianoce.

„Naozaj sú to potraviny, ktoré veľmi zaťažujú naše trávenie, ak sú konzumované, ako býva zvykom, všetky pekne za sebou. Takouto náložou trpí celý tráviaci systém – od žalúdka, pankreasu, žlčníka či čriev. Veď musí spracovať naraz všetky makronutrienty aj s pridanými látkami, ktoré potraviny obsahujú. Už len vyprodukovať to množstvo rôznych tráviacich enzýmov a štiav a pohybom masu jedla posúvať, stojí organizmus veľa síl. Nehovoriac o ekosystéme v našich črevách – baktériách, ktoré potrebujú pre svoj život a funkciu úplne iné zloženie stravy.“

Lekárka je presvedčená, že údeniny nie sú tou najlepšou voľbou. No ak nám nerobia ťažkosti, občas si ich môžeme dopriať. „Nevidím dôvod, prečo by sme si ich cez sviatky nemohli dať s mierou a v správnych, ľahšie stráviteľných kombináciách. No na denný konzum, ako to robia aj niektorí naši pacienti, hoci aj dvakrát denne, to naozaj nie je dobrá voľba.“

Samozrejme, náš tráviaci trakt ocení, ak kus krkovičky skombinujeme s plným tanierom zeleniny a nie so spomínaným majonézovým šalátom.

Škodia črevám aj cievam

Údeniny sa už dlhodobo ocitajú na takzvanom blackliste nezdravých potravín. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie ich už v roku 2015 zaradili medzi preukázané karcinogény.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny totiž dospela po dlhých rokoch výskumu k tomu, že práve slanina, šunka či údené môžu spôsobiť rakovinu tráviaceho traktu. Tieto výrobky sa tak...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-01-19 10:06:10 - Feat.: 0 - Title: Slanina či káva. Tieto jedlá sú považované za nezdravé, ale podľa odborníkov je to naopak 02 - Modified: 2021-03-01 08:00:45 - Feat.: 0 - Title: Mäso so zemiakmi či s ryžou? Štúdia dokazuje, čo riskujete nesprávnou kombináciou jedál
01 - Modified: 2025-11-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Čo môže za obezitu? Nedostatok pohybu nie je vinníkom, vyvracia mýty rozsiahla štúdia 02 - Modified: 2025-11-21 08:37:27 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Chlieb vo vajci poznali už v antickom Ríme, dnes zachraňuje staré pečivo a je kultovým streetfoodom 03 - Modified: 2025-11-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Definitívna pravda o fastingu. Vedci ho podrobili najväčšej štúdii vôbec a zistili, že sme sa poriadne mýlili 04 - Modified: 2025-11-05 08:30:00 - Feat.: - Title: Rozmýšľal si niekedy, prečo sú Japonci takí štíhli? Žiadny Ozempic, môže za to trik, ktorý môžeš vyskúšať zadarmo a hneď 05 - Modified: 2025-10-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Konečne dobrá výhovorka na prejedanie sa? Tvoj mozog si vyberá jedlo ešte predtým, ako si vôbec uvedomíš, na čo sa pozeráš
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. november 2025 02:22