StoryEditor

Pravda a mýty o údeninách: Takto jednoducho spoznáte kvalitu a zostanete zdravý

04.04.2021, 00:00
Len máloktoré potraviny sú tak často na pranieri ako práve údeniny a mäsové výrobky. Kedy spôsobujú rakovinu a kedy sú, naopak, chutnou delikatesou?

Čo by to bola za Veľká noc bez poriadneho kusa údenej krkovičky, nakrájanej šunky, štipľavých klobások. A k tomu, samozrejme, tak ako sa patrí podľa dávnych zvykov, majonézový šalát, veľa vajíčok, zákuskov a štamperlík na pretrávenie.

​Čo si budeme nahovárať, opäť sú to sviatky, ktoré sa v mnohých rodinách spájajú najmä s hodovaním. Podľa internistky Evy Smíškovej je Veľká noc z hľadiska trávenia často ešte väčším trápením ako jej hlavný konkurent Vianoce.

„Naozaj sú to potraviny, ktoré veľmi zaťažujú naše trávenie, ak sú konzumované, ako býva zvykom, všetky pekne za sebou. Takouto náložou trpí celý tráviaci systém – od žalúdka, pankreasu, žlčníka či čriev. Veď musí spracovať naraz všetky makronutrienty aj s pridanými látkami, ktoré potraviny obsahujú. Už len vyprodukovať to množstvo rôznych tráviacich enzýmov a štiav a pohybom masu jedla posúvať, stojí organizmus veľa síl. Nehovoriac o ekosystéme v našich črevách – baktériách, ktoré potrebujú pre svoj život a funkciu úplne iné zloženie stravy.“

Lekárka je presvedčená, že údeniny nie sú tou najlepšou voľbou. No ak nám nerobia ťažkosti, občas si ich môžeme dopriať. „Nevidím dôvod, prečo by sme si ich cez sviatky nemohli dať s mierou a v správnych, ľahšie stráviteľných kombináciách. No na denný konzum, ako to robia aj niektorí naši pacienti, hoci aj dvakrát denne, to naozaj nie je dobrá voľba.“

Samozrejme, náš tráviaci trakt ocení, ak kus krkovičky skombinujeme s plným tanierom zeleniny a nie so spomínaným majonézovým šalátom.

Škodia črevám aj cievam

Údeniny sa už dlhodobo ocitajú na takzvanom blackliste nezdravých potravín. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie ich už v roku 2015 zaradili medzi preukázané karcinogény.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny totiž dospela po dlhých rokoch výskumu k tomu, že práve slanina, šunka či údené môžu spôsobiť rakovinu tráviaceho traktu. Tieto výrobky sa tak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-01-19 10:06:10 - Feat.: 0 - Title: Slanina či káva. Tieto jedlá sú považované za nezdravé, ale podľa odborníkov je to naopak 02 - Modified: 2021-03-01 08:00:45 - Feat.: 0 - Title: Mäso so zemiakmi či s ryžou? Štúdia dokazuje, čo riskujete nesprávnou kombináciou jedál
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:33