StoryEditor

Pravda a mýty o údeninách: Takto jednoducho spoznáte kvalitu a zostanete zdravý

04.04.2021, 00:00
Len máloktoré potraviny sú tak často na pranieri ako práve údeniny a mäsové výrobky. Kedy spôsobujú rakovinu a kedy sú, naopak, chutnou delikatesou?

Čo by to bola za Veľká noc bez poriadneho kusa údenej krkovičky, nakrájanej šunky, štipľavých klobások. A k tomu, samozrejme, tak ako sa patrí podľa dávnych zvykov, majonézový šalát, veľa vajíčok, zákuskov a štamperlík na pretrávenie.

​Čo si budeme nahovárať, opäť sú to sviatky, ktoré sa v mnohých rodinách spájajú najmä s hodovaním. Podľa internistky Evy Smíškovej je Veľká noc z hľadiska trávenia často ešte väčším trápením ako jej hlavný konkurent Vianoce.

„Naozaj sú to potraviny, ktoré veľmi zaťažujú naše trávenie, ak sú konzumované, ako býva zvykom, všetky pekne za sebou. Takouto náložou trpí celý tráviaci systém – od žalúdka, pankreasu, žlčníka či čriev. Veď musí spracovať naraz všetky makronutrienty aj s pridanými látkami, ktoré potraviny obsahujú. Už len vyprodukovať to množstvo rôznych tráviacich enzýmov a štiav a pohybom masu jedla posúvať, stojí organizmus veľa síl. Nehovoriac o ekosystéme v našich črevách – baktériách, ktoré potrebujú pre svoj život a funkciu úplne iné zloženie stravy.“

Lekárka je presvedčená, že údeniny nie sú tou najlepšou voľbou. No ak nám nerobia ťažkosti, občas si ich môžeme dopriať. „Nevidím dôvod, prečo by sme si ich cez sviatky nemohli dať s mierou a v správnych, ľahšie stráviteľných kombináciách. No na denný konzum, ako to robia aj niektorí naši pacienti, hoci aj dvakrát denne, to naozaj nie je dobrá voľba.“

Samozrejme, náš tráviaci trakt ocení, ak kus krkovičky skombinujeme s plným tanierom zeleniny a nie so spomínaným majonézovým šalátom.

Škodia črevám aj cievam

Údeniny sa už dlhodobo ocitajú na takzvanom blackliste nezdravých potravín. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie ich už v roku 2015 zaradili medzi preukázané karcinogény.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny totiž dospela po dlhých rokoch výskumu k tomu, že práve slanina, šunka či údené môžu spôsobiť rakovinu tráviaceho traktu. Tieto výrobky sa tak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-01-19 10:06:10 - Feat.: 0 - Title: Slanina či káva. Tieto jedlá sú považované za nezdravé, ale podľa odborníkov je to naopak 02 - Modified: 2021-03-01 08:00:45 - Feat.: 0 - Title: Mäso so zemiakmi či s ryžou? Štúdia dokazuje, čo riskujete nesprávnou kombináciou jedál
01 - Modified: 2025-04-16 17:00:00 - Feat.: - Title: Jete a ste stále hladné? Telo vám dáva signály, ktoré by ste nemali ignorovať 02 - Modified: 2025-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Pavel Nikov, víťaz šou Pečie celé Slovensko: Zostávam sám sebou, robotu predsa za mňa nikto neurobí 03 - Modified: 2025-04-02 04:00:00 - Feat.: - Title: Tuk v strave diabetika. Kedy je potrebný a kedy je už hrozbou? 04 - Modified: 2025-03-26 12:36:12 - Feat.: - Title: Zuzana sa zbavila ekzémov, preliečila si črevo, má veľa energie a, naopak, žiadne výčitky. Čo zistila o zmene stravy? 05 - Modified: 2025-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Bolesti hlavy, únava, zlé trávenie? Nepodceňujte tieto príznaky, môže ísť o syndróm priepustného čreva
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2025 11:13