StoryEditor

Jablká či citrusy? Tieto rizikové potraviny si denne kladieme na tanier

Ktoré choroby si môžete „uhnať“ z ovocia? A ako ho správne vyberať a skladovať? Dozviete sa v článku publikovanom v HN magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Jahody, čerešne a anjelský bozk na jar / Moje letné víno je skutočne vyrobené zo všetkých týchto vecí / Zobuj si strieborné ostrohy a pomôž mi skrátiť si čas / A ja ti dám letné víno, ó, letné víno...

​Preklad refrénu kultovej piesne Summer Wine, ktorý pôvodne v roku 1967 naspievali Nancy Sinatra a Lee Hazlewood, neznie zďaleka tak dobre ako originál.

No rovnako ako sa za ľúbivými tónmi, chytľavou melódiou a zdanlivo nevinnými slovami skrýva temný podtón, tak aj šťavnaté ovocie, ktoré sa v piesni spomína, môže okrem lahodnej chuti priniesť aj netušené riziká.

A nielen jahody a čerešne, ale aj melóny, hrozno, citrusy, nektárinky a vôbec všetky druhy od výmyslu sveta za istých okolností môžu spôsobiť nielen hlavy- či bruchabôľ (podobne ako to ospevované letné víno). Na čo si teda dať pozor? A aké nebezpečenstvo sa ľahko vmieša do misky ovocného šalátu?

V nasledujúcich riadkoch si posvietime na to, odkiaľ tieto riziká pochádzajú. A kedy si aj kvalitné ovocie sami premieňame na sladký jed.

Darček od líšky

Rok 2018, tlačovka Slezskej nemocnice v Opave. Za stolom okrem lekárov sedí mladá žena a rozpráva neveselú skúsenosť.

Rok predtým pred Vianocami si Vendula Černá nahmatala väčšiu hrčku pod rebrami. V januári išla k obvodnej lekárke, ktorá ju poslala na sonografické vyšetrenie do miestnej nemocnice.

Lekári predpokladali, že má na pečeni nádor. Pacientke zatiaľ zdrvujúcu správu nepovedali. Následné vyšetrenia ukázali, že diagnóza bola nemenej vážna – pečeň jej zničila pásomnica líčšia.

„Nikdy predtým som o pásomnici líščej nepočula. Teraz už viem, že som ju musela mať v tele dlhé roky, možno z mladosti, keď sme zbierali čučoriedky v Jeseníkoch. Parazit mi totiž zničil vyše 90 percent pečene a samotná operácia tak nestačila. V apríli som sa dostala na čakaciu listinu, koncom mája mi transplantovali pečeň od darcu,“ opisovala vtedy len 35-ročná žena.

Mala strach, či si zákerného parazita v sebe nenesú aj jej dve malé deti. Našťastie sa ukázalo, že sú v poriadku, rovnako ako ďalší členovia rodiny. Čierneho Petra si takpovediac vytiahla iba Vendula.

Vážny stav jej spôsobilo ochorenie nazývané alveolárna echinokokóza, ktoré človeku spôsobuje parazit Echinococcus multilocularis, čiže pásomnica líščia. Aj keď je v našich končinách stále pomerne vzácne a počíta sa na jednotlivé prípady, maximálne desiatky, je veľmi zákerné.

Predovšetkým preto, lebo s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-16 08:18:58 - Feat.: 0 - Title: Detox, pôst a očistné kúry: Môžete si nimi ublížiť, hovorí odborníčka 02 - Modified: 2021-06-09 09:54:04 - Feat.: 0 - Title: Solíte vodu na začiatku varenia alebo vôbec? Známy šéfkuchár prezradil najväčšie chyby vo varení
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:54