StoryEditor

Je tu jeseň, treba jesť pšeno. Liek proti depresiám a chudokrvnosti

26.09.2015, 18:45

Pšeno, teda obyčajné, prirodzene bezlepkové olúpané proso, je vynikajúcim zdrojom železa, horčíka, fosforu a vitamínov skupiny B, predovšetkým B1 a B2. Ideálna potravina chrániacia pred chudokrvnosťou, depresiami a únavou. Na našom jedálničku ale väčšinou chýba. Napravte to, ideálne teraz na jeseň, odporúča portál idnes.cz.



Vďaka bohatému nutričnému zloženiu a výbornej stráviteľnosti sa pšeno hodí pre športovcov, alergikov, rekonvalescentov aj malé deti. Podľa čínskej medicíny navyše má pozitívne účinky na slezinu a pankreas, pomáha pri žalúdočných problémoch a patrí medzi takzvané zahrievacie potraviny, vhodné predovšetkým pre chladnejšie obdobie roka.

Táto skôr tradičná surovina k našej škode z jedálničkov zmizla. A hoci už je zase v predajniach zdravej výživy i supermarketoch, nevieme väčšinou, čo s ňou. Jej spracovanie v kuchyni je pritom veľmi jednoduché a využitie široké. Skúste napríklad plnené knedle, prípadne halušky s cibuľkou, recept je prostý.

Pšenové knedle krok za krokom
Recept je od špecialistky na zdravotnú prevenciu a výživu Margit Slimákovej:

Mištičku pšena najprv za stáleho miešania opražte na hlbokej panvici, potom ho pod kohútikom prepláchnite vodou, zlejte z neho nečistoty a zalejte ho zhruba dvojnásobným množstvom vody. Potom panvicu dajte na sporák, pridajte štipku soli, pšeno prikryte pokrievkou a na miernom ohni ho varte zhruba dvadsať minút. Až vychladne, dajte sa do prípravy cesta.

Varené pšeno si vysypte na pomúčenú dosku, alebo cesto spracujte priamo v panvici. K pšenu pridajte primerané množstvo múky, ideálne celozrnnéj špaldovej. Ak chcete knedle bezlepkové, vyberte múku pohánkovú, krúpovú, ryžovú, alebo ich zmes.
Potom môžete (pozri video), ale nemusíte (ak ste napríklad vegáni, alebo máte bezvaječnú diétu), pridať vajcia, ktoré cesto lepšie spoja. Pridať možno aj tvaroh, ale opäť je možný aj variant bez neho (teda bezmliečny, ako v našom prípade).

Všetky ingrediencie najprv premiešajte vareškou, potom cesto spracujte rukami. Akonáhle má správnu konzistenciu, pustite sa do tvorenia knedlí, ideálne s prstami namočenými v čistej studenej vode.
Plniť sa dajú čerstvým sezónnym ovocím, aj ovocím zmrazeným. Pre slaný variant môžete knedle naplniť syrom, smaženou cibuľkou, kyslou kapustou či špenátom, mäsožravci môžu pridať napríklad aj kocky údeného mäsa.

Hotové knedle vložte do vriacej vody, vareškou ich odlepte od dna a varte na miernom ohni. Akonáhle po pár minútach vyplávajú na povrch, vylovte ich, nechajte odkvapkať a môžete servírovať. Napríklad s tvarohom, jogurtom, kúskom masla, posypané čerstvým ovocím, zaliate javorovým sirupom, posypané kakaom, cukrom so škoricou a podobne.
Koho tvorenie knedlí nebaví, alebo bojuje s časom, môže z cesta povalcovať valčeky, pokrájať ich na halušky a na sladko alebo slano ich ochutiť až po uvarení. Na tanieri sa dajú ochutiť roztlačenými čučoriedkami s kyslou smotanou, lekvárom, naslano napríklad posypať balkánskym syrom a opraženou cibuľkou.
 

01 - Modified: 2007-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cibulková zmietla Bielorusku z kurtu
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:27