StoryEditor

Schudnite do plaviek za mesiac. Pomôže upravená bielkovinová diéta

10.04.2015, 00:00
Autor:
idnes. czidnes. cz
Odborníčka na výživu pripravila jedálniček, pri ktorom nehrozí jo-jo efekt.

Každý rok je to rovnaké. Všetci dobre vieme, že trvalé schudnutie je beh na dlhú trať. Lenže keď sa v apríli v obchodoch ukážu prvé plavky, začneme hľadať rýchlejšie riešenie. Magazín OnaDnes zostavil rady a jedálniček, ako to dokázať.



Vytvorili sme pre vás čosi ako krízový chudnúci štáb. V spolupráci s dietológmi, lekármi a odborníkmi na pohyb sme pripravili tri overené cesty, ako sa ku krajšiemu a zároveň zdravému telu do plaviek prepracovať čo najrýchlejšie. Diétne režimy sa dajú navzájom kombinovať, a tak budete mať veľkú šancu, že vám to pristane nielen v lete, ale aj po zvyšok roka.

Bielkovinová diéta bez jo-jo efektu
Zásadná správa je, že táto diéta môže fungovať bez toho, aby roztočila špirálu zničujúceho jo-jo efektu. Stačí malé opatrenie, aby ste nielen zhodili kilá, ale tiež ste sa cítili po celý deň nabití energiou.

Výživová poradkyňa a dietologička Lenka Kaprhálová zostavila jedálniček, ktorý vás určite nebude nudiť. Kým v tradične rozšírenej verzii bielkovinovej diéty sú sacharidy striktne zakázané, v tej zdravej obmedzený podiel majú. Malý podiel, ale veľký vplyv na trvalý úspech, dalo by sa zjednodušene zhrnúť.

"Stále to je bielkovinová diéta, telo sa dostane do ketózy a bude chudnúť. Sacharidov obsahuje veľmi malé množstvo - ich časť neprekračuje päťdesiat až šesťdesiat gramov denne. Toto množstvo prinesie efekt v tom, že nespôsobí v organizme doslova panickú túžbu po sacharidoch, ktorá logicky prepukne zakaždým, keď telu po dlhodobej výžive zloženej prevažne z bielkovín doprajeme bežnú stravu."

Bielkovinová diéta, ktorú vám predkladáme, je vhodná pre každého bez obmedzenia veku a bez ohľadu na to, z akej váhy pri chudnutí vychádzate.


Podrobný jedálniček aj s receptami nájdete TU (v češtine).



"Za veľký prínos by som označila aj fakt, že navrhnutý jedálniček sa za štrnásť dní rozhodne nepreje. Vďaka tomu, že je pestrý, sa dá bez všetkého pretiahnuť aj na celý mesiac a dlhšie. Žiadne výkyvy nálad, vlčí hlad vedúci k plieneniu chladničky alebo neodolateľnej túžbe zjesť naraz celú čokoládu. Kilá idú dole, a pritom máte dostatok energie spojiť diétu s vhodným pohybom. Ideálne s chôdzou, " uviedla dietologička Lenka Kaprhálová.

Hlad zažeňte zeleninou
A dodala, že ak by vás počas diéty trápil veľmi silný hlad, najčastejšie sa to stáva počas prvých troch dní, možno si dať desiatu - surovú zelenú zeleninu (napr. uhorku, papriku, kaleráb, zeler). Po 72 hodinách pocity hladu vymiznú.

Medzi jedlami môžete piť nesladené nápoje, čaje, vodu ochutenú citrónovou šťavou alebo kávu so smotanou (do 15 g) bez cukru. Odporúčajú sa maximálne dve kávy denne.

Tento režim je vhodný doplniť rýchlou chôdzou v dĺžke minimálne 20 minút denne. Táto pohybová aktivita podporí tvorbu enzýmov, ktoré vo svalových vláknach využívajú primárne energiu z mastných kyselín. To je okrem iného hlavným cieľom ketogénnej diéty.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-04 15:41:00 - Feat.: 0 - Title: V Liptovskom Mikuláši obvinili z falšovania peňazí osem osôb
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:46