Slaninový džem
Prísady:
1,4 kg slaniny
4 veľké cibule, olúpané a nakrájané na tenké plátky
8 strúčikov cesnaku, roztlačených
1 šálka jablčného octu
1 šálka hnedého cukru
1 a 1/2 šálky veľmi silnej čiernej kávy
½ šálky javorového sirupu
1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
Ako na to:
Nakrájajte plátky slaniny na 2,5 cm pásiky. Opražte slaninu na hlbokej panvici (alebo ešte lepšie v holandskej rúre na stredne vysokej teplote). Slaninu odložte na papierové obrúsky. Masť zo slaniny uložte do tepelne odolnej nádoby s tesným vekom. Uschovajte ju v chladničke.
Pridajte na panvicu (alebo do rúry) cibuľu a cesnak, dobre premiešajte a varte alebo restujte do sklovita. Pridajte zvyšné prísady, dobre premiešajte a varte. Po pár minútach zamiešajte do zmesi opečenú cibuľu a varte odkryté, za občasného miešania. Ak vám to vysychá, pridajte trochu vody. Keď je cibuľa mäkká a rozplývajúca sa a tekutina hustá, odstavte ju a nechajte pár minút postáť.
Zmes chvíľu „mixujte“ na kuchynskom robote s nožmi – kým nezíska rozotierateľnú konzistenciu. Vlejte ju do nádob s tesniacim vekom. Až mesiac ju môžete skladovať v chladničke. Môžete podávať za tepla i za studena.
Slaninovo-vajíčkové košíčky
Prísady:
6 plátkov chleba
6 plátkov slaniny
6 vajec
1/2 šálky strúhaným syrom
soľ a korenie
Ako na to:
Predhrejte rúru na 200 stupňov. Pripravte si formu na muffiny. (Alebo aspoň panvicu na dolky.) Z plátkov chleba vyrežte krúžky (priemer prispôsobte veľkosti formy či panvice), vložte ich do panvice či formy a nechajte bokom.
Rozohrejte veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu a pražte na nej slaninu. Asi tri minúty – kým nie je čiastočne chrumkavá, no zároveň stále vláčna.
Slaninu nakrájajte na prúžky a vložte do formy či panvice s chlebom, doplňte 1 polievkovou lyžicou strúhaného syru. Vložte asi na päť minút do rúry.
Rozbite vajíčka a oddeľte bielka. Žĺtka vlejte do „košíčkov“, posypte soľou a korením podľa chuti. Vložte späť do rúry a pečte asi 8 až 10 minút. Žĺtok by mal byť krémový.
Vyberte z rúry a podávajte teplé.
Papriky jalapenos zabalené v slanine a plnené syrom
Prísady:
papriky podľa počtu plánovaných kúskov
čedar (čím viac, tým lepšie)
plátky slaniny (podľa počtu paprík)
Ako na to:
Odstráňte z paprík jadrovník, naplňte ich syrom, obaľte plátkami slaniny a zafixujte špajdľou. Vložte ich do grilu alebo do rúry s grilom. Ideálne je, ak ich ešte predtým zamrazíte na nejakých 15 až 20 minút. Syr nebude tak vytekať.
Cookies s čokoládou, slaninou a bourbonom
Prísady:
350 g slaniny narezaných na 2,5-cm kocky
2 a 1/2 šálky hladkej múky
1 čajová lyžička jedlej sódy
1 lyžička soli
1/4 lyžičky prášku do pečiva
1/2 šálky čerstvého masla, izbová teplota
1/2 šálky masti (čo zostane zo slaniny), vychladenej
3/4 šálky kryštálového bieleho cukru
3/4 šálky hnedého cukru
3 lyžice bourbonu (ideálne Maker´s Mark)
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
2 veľké vajcia
225 gramov tmavej čokolády, nasekanej (ja som použil Hershey v tmavej čokoládovej tyčinky)
Ako na to:
1. Upražte slaninu na panvici dozlata a dochrumkava. Kúsky slaniny poukladajte na tanier s papierovým obrúskom, masť si ponechajte. Nalejte ju do odmerky a vložte do chladničky, aby stuhla.
2. Predhrejte rúru na 190 stupňov. V stredne veľkej miske rozšľahajte múku, sódu, soľ a prášok do pečiva. V samostatnej mise pomocou zmixujte maslo, tuk, cukry, bourbon a vanilku. Zamixujte do toho i vajíčka, jedno po druhom. Obe zmesi zmiešajte. A nakoniec do toho vsypte kúsky slaniny a čokolády. Cesto klaďte zaoblenými polievkovými lyžicami na plech. Použite papier na pečenie a nechajte medzi cookies asi 2-cm odstup.
3. Pečieme asi 9-11 minúta, alebo kým sú cookies zľahka opečené.
4. Vo vzduchotesnej nádobe vydržia asi 5 dní, v zipsovom sáčku v mrazničke až 6 týždňov.
Koktejlové klobásy
Prísady:
400 g malých klobások
340 g chudej plátkovej slaniny
3/4 šálky hnedého cukru
Ako na to:
Predhrejte rúru na 160 stupňov a pripravte si plech s alobalom. Slaninu si narežte podľa veľkosti klobások: aby ste ich mohli pohodlne obaliť. Slaninu na klobáse zaistite špáradlom, položte na plech a posypte cukrom. Pečte asi 30 až 45 minút, alebo kým slanina nezhnedne.
Zdroj: hiconsumption.com