Ak si pod pojmom občerstvenia na ulici predstavíte iba vyprážané mastné jedlá a párok v rohlíku (hot-dog), je na čase sa niečo nové priučiť. Ochutnajte špeciality pouličných stánkov s jedlom z celého sveta, zahryznite do šťavnatého mäsa alebo chrumkavých rezancov. Očaria vás rýchlosťou prípravy aj skvelou chuťou.
Thajský kurací Satay
kuracie prsia
lyžička medu
olivový olej
Satay omáčka:
3 lyžice orechovej pasty
2 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica olivového oleja
čerstvá čili paprička
čerstvý koriander (pol zväzku)
5 strúčikov cesnaku
čerstvý zázvor
kôru z dvoch limetiek a šťavu z jednej
1. Kuracie prsia nakrájame na väčšie kusy a prepichneme špajdľami, až vytvoríme špízy.
2. Všetky suroviny na Satay omáčku vložíme do mixéra a rozmixujeme na pastu. Väčšou časťou pripravenej pasty potrieme pripravené špízy a zvyšok pripravíme do misky k hotovému jedlu.
3. Špízy vložíme do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme na gril alebo do rozohriatej rúry aspoň 220 ° C a opekáme osem minút zo všetkých strán. Pri obracaní potierame medom.
4. Mäso podávame s omáčkou Satay, do ktorej ho namáčame.
Pad Thai
350 gramov ryžových rezancov
cibuľa (rozkrojíme na polovicu, potom na tenké plátky)
3 jarné cibuľky na tenké hranolčeky
1 mrkvu na tenké plátky
2 strúčiky cesnaku nadrobno
3 hrste nasekaného čerstvého koriandra
2 lyžice oleja
lyžicu rybacej omáčky
čerstvá chilli paprička - nasekaná
podľa chuti kuracie mäso, krevety alebo tofu
1. Ryžové rezance pripravíme podľa návodu na obale.
2. Rozpálime panvicu WOK, vlejeme do nej olej a rýchlo orestujeme cesnak s cibuľou a mrkvou, tak aby zelenina zostala chrumkavá.
3. Následne pridáme kuracie mäso (prípadne krevety alebo tofu) a restujeme, kým nie je mäso hotové.
4. Prihodíme jarnú cibuľku, koriander a ešte párkrát v panvici prehodíme. Pridáme ryžové rezance, chilli papričku, rybaciu omáčku a niekoľkokrát prehodíme. Servírujeme s kúskom limetky k pokvapkaniu.
Obrie krevety s domácimi hranolkami a šalátom
olúpané obrie krevety
olivový olej
citrónová kôra
soľ
korenie
estragón
pol strúčika cesnaku
prečistené maslo
biele víno
vývar z kreviet alebo ryby
koňak alebo whiskey
muškát
oriešok masla
1. Z olivového oleja, citrónovej kôry, soli, korenia, estragónu a pol strúčika cesnaku urobíme marinádu, do ktorej krevety naložíme.
2. Na panvici na prepustenom masle osmažíme krevety približne minútu až dve po každej strane. Polejeme vínom, vyberieme cesnak a výpek necháme odpariť.
3. Polejeme koňakom, oflambujeme, krevety vyberieme a zabalené v alobale uchováme v teple.
4. Pridáme trochu vývaru, zredukujeme a pridáme štipku muškátu a oriešok masla. Potom vrátime späť do panvice krevety a obalíme ich vo výpeku.
Domáce hranolky
zemiaky
olivový olej
rozmarín
soľ
1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na hranolčeky a vysušíme. V mise premiešame s olejom, soľou a rozmarínom a pol hodiny necháme stáť. Vysušíme, na plechu na pečenie papieri pofŕkame olejom, osolíme a premiešame.
2. Pečieme na 200°, občas premiešame.
Šalát
miešané lístky šalátu
stonkový zeler nakrájaný na tenké plátky
zálievka:
olivový olej
citrón
ustricová omáčka
sójová omáčka
med
zázvor
čerstvý korenie
Premiešame zeleninu so zálievkou a necháme chvíľu zvädnúť.
Spaghetti alle vongole
špagety
mušle srdcovky
cesnak
feferónka
biele víno
petržlen s veľkými listami
extra panenský olivový olej
1. Mušle vyperte v slanej vode. S každou kliknite o hranu a tie, ktoré sa otvoria vyhoďte. V panvici na olivovom oleji osmažte do zlatista strúčiky cesnaku, ktorý potom vyberte.
2. Do panvice vložte mušle, nasekanú feferónku a zalejte vínom. Nechajte pár minút restovať, až sa mušle otvoria, potom pridajte petržlen a nechajte mierne prehriať. Na tanieri pokvapkajte olivovým olejom.
zdroj: idnes.cz