1. „Kupujte si najlepšie suroviny, aké si môžete dovoliť. Kvalita výsledku je priamo úmerná tomu, s čím začnete variť. “
2. „Robte si poznámky k jedlám, ktoré robíte. Čas prípravy, teplota, výsledok. Pri ďalšom varení to využite na zlepšenie. Je to o učení sa z chýb, nezáleží na tom, či sú veľké alebo malé.“
Neil Perry - austrálsky šéfkuchár, ktorý má vlastnú televíznu šou a dodáva aj catering do austrálskych aeroliniek Qantas.
3. „Prečítajte si recept. Celý a podrobne, aby ste presne porozumeli metóde a postupu. Buďte organizovaní, používajte ostré nože a pracujte čisto.“
4. „Nebojte sa použiť soľ, korenie alebo cukor tak, ako sa odporúča. To je veľmi dôležité a môže to byť rozhodujúci rozdiel medzi mdlým jedlom a skutočnou pochúťkou. Vždy ochutnajte to, čo varíte a naučte sa veriť svojmu jazyku.“
Karen Martini - začala variť ako veľmi mladá a dnes patrí medzi najlepšie šéfkuchárky sveta. Je jednou z presadzovateliek takzvaného slow food varenia.
5. „Varte s láskou a nadšením. Pustite si k tomu hudbu, ktorú máte radi (a pokojne aj tancujte). Dobrá nálada sa prenesie aj do jedla. Okrem toho varenie by mala byť zábava.“
6. „Experimentujte s receptami, tak sa dejú tie pravé kúzla. Samozrejme, prídu aj chyby z času na čas, ale to je súčasťou učenia sa. Určite však prídu aj triumfy.“
Pete Evans - jeden z naväčších fešákov medzi šéfkuchármi je vyhľadávanou televíznou gastro osobnosťou. Jeho pizzu si nevedela vynachváliť ani Oprah Winfrey.
7. „Používajte menej ingrediencií. Je síce tendencia, najmä v ázijskej kuchyni, hodiť všetko, čo nájdete po ruke, do hrnca, na wok či panvicu. No zvyčajne platí staré známe, že menej je viac. Čím menej surovín použijete, tým čistejšie a rozpoznateľnejšie budú výsledné chute.“
8. Rozdeľte si celý proces na prípravu, varenie a servírovanie. A každý z týchto krokov úplne dokončite predtým, než sa pustíte do ďalšieho. Ak budete v rýchlosti krájať zeleninu, zatiaľ čo vám niečo horí na panvici, budete v zbytočnom strese, jedlo tým utrpí a vaša kuchyňa bude vyzerať ako bojová zóna.“
Adam Liaw - právnik a kuchár v jednom. Vyhral druhú sériu austrálskeho vydania kuchárskej reality šou Master Chef a dnes má vlastnú televíznu šou.
9. „Využite čo najviac výhod z minimálneho narábania so surovinami či cestom: ak sa ich nemusíte dotýkať, nerobte to.“
10. „Oceňte chuť každej ingredinecie predtým, ako ich skombinujete. A urobte všetko pre to, aby ste ich chuť zachovali čo najviac do momentu, než sa jedlo dostane na tanier.“
Dan Lepard - absolútny kráľ pekárov a cukrárov. Jeho umenie využili mnohé prestížne reštaurácie a ich šéfovia.
Zdroj: goodfood.com.au