StoryEditor

Šéfkuchári prezrádzajú svoje finty

01.05.2014, 00:28
Autor:
stlstl
Päť majstrov gastronómie a desať tipov, ako môžete posunúť aj vaše kuchárske umenie.

1. „Kupujte si najlepšie suroviny, aké si môžete dovoliť. Kvalita výsledku je priamo úmerná tomu, s čím začnete variť. “


2. „Robte si poznámky k jedlám, ktoré robíte. Čas prípravy, teplota, výsledok. Pri ďalšom varení to využite na zlepšenie. Je to o učení sa z chýb, nezáleží na tom, či sú veľké alebo malé.“

Neil Perry - austrálsky šéfkuchár, ktorý má vlastnú televíznu šou a dodáva aj catering do austrálskych aeroliniek Qantas. 


3. „Prečítajte si recept. Celý a podrobne, aby ste presne porozumeli metóde a postupu. Buďte organizovaní, používajte ostré nože a pracujte čisto.“

4. „Nebojte sa použiť soľ, korenie alebo cukor tak, ako sa odporúča. To je veľmi dôležité a môže to byť rozhodujúci rozdiel medzi mdlým jedlom a skutočnou pochúťkou. Vždy ochutnajte to, čo varíte a naučte sa veriť svojmu jazyku.“

Karen Martini - začala variť ako veľmi mladá a dnes patrí medzi najlepšie šéfkuchárky sveta. Je jednou z presadzovateliek takzvaného slow food varenia.


5. „Varte s láskou a nadšením. Pustite si k tomu hudbu, ktorú máte radi (a pokojne aj tancujte). Dobrá nálada sa prenesie aj do jedla. Okrem toho varenie by mala byť zábava.“


6. „Experimentujte s receptami, tak sa dejú tie pravé kúzla. Samozrejme, prídu aj chyby z času na čas, ale to je súčasťou učenia sa. Určite však prídu aj triumfy.“

Pete Evans - jeden z naväčších fešákov medzi šéfkuchármi je vyhľadávanou televíznou gastro osobnosťou. Jeho pizzu si nevedela vynachváliť ani Oprah Winfrey.


7. „Používajte menej ingrediencií. Je síce tendencia, najmä v ázijskej kuchyni, hodiť všetko, čo nájdete po ruke, do hrnca, na wok či panvicu. No zvyčajne platí staré známe, že menej je viac. Čím menej surovín použijete, tým čistejšie a rozpoznateľnejšie budú výsledné chute.“

8. Rozdeľte si celý proces na prípravu, varenie a servírovanie. A každý z týchto krokov úplne dokončite predtým, než sa pustíte do ďalšieho. Ak budete v rýchlosti krájať zeleninu, zatiaľ čo vám niečo horí na panvici, budete v zbytočnom strese, jedlo tým utrpí a vaša kuchyňa bude vyzerať ako bojová zóna.“

Adam Liaw - právnik a kuchár v jednom. Vyhral druhú sériu austrálskeho vydania kuchárskej reality šou Master Chef a dnes má vlastnú televíznu šou.

9. „Využite čo najviac výhod z minimálneho narábania so surovinami či cestom: ak sa ich nemusíte dotýkať, nerobte to.“

10. „Oceňte chuť každej ingredinecie predtým, ako ich skombinujete. A urobte všetko pre to, aby ste ich chuť zachovali čo najviac do momentu, než sa jedlo dostane na tanier.“

Dan Lepard - absolútny kráľ pekárov a cukrárov. Jeho umenie využili mnohé prestížne reštaurácie a ich šéfovia.


Zdroj: goodfood.com.au

 

 

01 - Modified: 2006-04-27 17:19:00 - Feat.: 0 - Title: Čiernohorský premiér vyzýva Srbsko, aby dolapilo Ratka Mladiča
01 - Modified: 2022-08-17 10:00:00 - Feat.: - Title: Šťavnaté zeleninové pochúťky: Tieto dobroty potešia zarytých mäsožravcov, ale aj vegetariánov 02 - Modified: 2022-08-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Svieža ovocná torta s čučoriedkami a čokoládou, ale pozor! V korpuse má cuketu 03 - Modified: 2022-08-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Tie najsladšie vafle majú radi deti aj dospelí: Pripravte si ich so zmrzlinou či ricottou 04 - Modified: 2022-08-13 10:00:00 - Feat.: - Title: Chrumkavý zeleninový koláč vo farbách dúhy: Poteší chuťové poháriky aj oči 05 - Modified: 2022-08-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Letné cestoviny si zamilujete: Zaberú minimum času, ale chutia maximálne výborne
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. august 2022 20:05