Hráškový šalát s krémovo-kôprovým dresingom
Prísady:
Na zálievku:
1 malá šalotka, nakrájaná na tenké polmesiace
štvrtina až tretina šálky červeného vínneho octu
Dresing:
1/3 šálky zmiešaných surových kešu a slnečnicových semienok, ktoré boli aspoň dve hodiny namočené vo vode
šťava z polky citróna
troška červeného vínneho octu
1 a pol lyžičky dijonskej horčice
2 lyžičky medu
troška vody
štipka soli
veľa čierneho korenia
nasekané listy z 3 až 4 vetvičiek kôpru
Šalát:
8 malých nových zemiakov
4-5 veľkých hrstí mladých hráškových strukov
1-2 šálky čerstvého hrášku
akékoľvek klíčky
kôpor na ozdobu
prípadne soľ a korenie
Ako na to:
Nakrájanú šalotku vložte do malej misky a zalejte ju červeným vínnym octom. Nechajte šalotku zmäknúť, kým ju použijete do šalátu.
Pripravte si dresing: všetky prísady okrem kôpru hoďte do mixéra a mixujte, kým vám nevznikne krémová homogénna zmes. Ak potrebujete redšiu konzistenciu, pridajte vodu.
Zemiaky v šupke asi 15 minút povarte, prelejte trochou studenej vody a nechajte vychladnúť.
Hrášok a klíčky poukladajte na misu, prelejte časťou zálievky, poukladajte na štvrtky nakrájané zemiaky, posypte korením, prelejte zvyškom zálievky, dresingom a na vrch uložte vetvičky kôpru.
Avokádovo-pistáciový šalát s quinoou
Prísady:
1 šálka quinoy, uvarenej podľa návodu
1 avokádo, nakrájané na kocky
1/4 šálky pistácií, lúpaných
1/2 šálky čerstvého hrášku
1 polievková lyžica limetkovej alebo citrónovej šťavy
niekoľko vetvičiek čerstvej mäty
hrsť čerstvej bazalky
Koriandrovo-bazalkové pesto:
1/4 šálky lístkov koriandra
1/4 šálky bazalky
2 lyžice pistácií
1 cl limetovej alebo citrónovej šťavy
2 lyžice extra panenského olivového oleja
2 lyžice krémového kozieho syru
1/2 zelené chilli, alebo podľa chuti (voliteľné)
soľ a korenie
Ako na to:
Zmixujte prísady na pesto a nechajte stranou.
Uvarte quinou a nechajte ju vychladnúť. Zmiešajte hrášok, avokádo, quinou, limetkovú šťavu a pesto. Posypeme pistáciami, čerstvou mätou a bazalkou.
Hráškovo-mätová polievka
Prísady:
3 polievkové lyžice čerstvého masla
1 stredne veľká cibuľa, nasekaná
4 šálky zeleninového vývaru
6 šálok hrášku
1 / 4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
1 / 4 šálky čerstvej mäty
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
crème fraîche alebo kyslá smotana podľa chuti
2 lyžice hustej smotany alebo vody
nasekaná čerstvá pažítka
Ako na to:
Rozpustite maslo vo veľkom ťažkom hrnci na miernom ohni. Pridajte cibuľu a varte za stáleho miešania, až kým nezmäkne, asi 6 až 8 minút. Pridajte 2 šálky vývaru a priveďte k varu. Pridajte hrášok, znížte teplotu a duste zľahka do mäkka.
Odstráňte hrniec zo sporáku, pridajte petržlen, mätu a zostávajúce 2 šálky vývaru do hrnca. Rozmixujte všetko na pyré. Ak je polievka príliš hustá, zrieďte s vodou, ak je príliš riedka, pridajte smotanu. Dochuťte soľou a korením.
Polievku podávajte teplú, s kyslou smotanou a pažítkou.
Toasty s citrónovo-hráškovou nátierkou
Prísady:
1 strúčik cesnaku, rozštvrtený
1 / 4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
3 lyžice extra panenského olivového oleja
soľ
2 šálky čerstvého hrášku
2 lyžice nasekanej čerstvej pažítky
1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
1/4 lyžičky ostrých paprikových vločiek
čerstvo mleté čierne korenie
12 plátkov opekaného chleba alebo ciabatty
Ako na to:
Do panvice vložte cesnak, petržlenovú vňať, jednu lyžicu oleja, soľ a 1 / 2 šálky vody. Pridajte hrášok a varte na miernom ohni za občasného miešania, kým hrášok nezmäkne.
Preneste hráškovú zmes do mixéra a zmixujte na pastu. Prensete do misy, vmiešajte pažítku, polovicu citrónovú kôru, citrónovú šťavu, paprikové vločky a 2 lyžice oleja. Natrite na chlieb a posypte zvyškom kôry.
Netradičný šalát k hlavnému jedlu
Prísady:
3 hlávkové šaláty, listy potrháme
8 reďkoviek, nasekaných na tenké plátky
1/3 šálky postrihanej pažítky
2 lyžice majonézy
1/3 šálky cmaru
2 lyžice červeného vínneho octu
1/4 šálky extra panenský olivový olej
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Ako na to:
Vo veľkej mise premiešajte šalát s reďkovkami a pažítkou. V malej miske rozšľahajte majonézu s cmarom a octom. Postupne doň vmiešavajte olivový olej a na záver dochuťte soľou a korením. Tesne pred podávaním pokvapkajte zálievkou a dobre premiešajte.
Zdroj: buzzfeed.com