StoryEditor

Karlovarské, zelené aj perníkové. Knedle sú fenomén nielen v Európe

11.01.2016, 16:30

„Knedlo vepřo zelo“. Či sviečková. Obe tieto klasiky sprevádzajú na tanieri knedle. Ale nie sme v tom rozhodne sami. Knedle milujú nielen naši susedia v strednej Európe, ale aj v ďalekej Číne, kde ich tamojší majstri kuchári varia už dlhé stáročia, píše Libor Budinský pre portál idnes.cz.



Zemiaková, žemľová, karlovarská, slaninková, chlpatá. Tradičnou baštou knedlí je naše susedné Česko, no do veľkej miery sa knedľová tradícia udomácnila aj u nás. Výborné knedle pripravujú tiež Bavori, Rakúšania či Tyroláci. A všetci sa sporia o to, kto vlastne knedle vymyslel.

Knedľa ako buchta
Na patentový úrad knedle nikto neprihlásil, ale už podľa slova je zrejmé, že v boji o prvenstvo bude mať stredná Európa ťažkého súpera. Hoci slovo knedľa znie tak pekne slovansky, je bohužiaľ prevzaté z nemeckého Knödel.

Gule, valce či šišky varené v osolenej vode a často naplnené ďalšími dobrotami, sa pôvodne piekli podobne ako buchty. Na úplnom začiatku ich kuchári pripravovali predovšetkým z mäsa, ktoré sa spájalo strukovinami či namočeným pečivom.



Až niekedy pred 300 rokmi sa začali knedle pripravovať z múky a zhruba pred 200 rokmi tiež zo zemiakov, ktoré po importe z Ameriky slúžili hlavne ako krmivo pre dobytok.

Iný kraj, iná knedľa
Každý kraj, každá rodina aj každá kuchárka má svoj vlastný recept, trochu iný grif a iný pomer surovín. Ak Česi a Slováci majú radi sviečkovú so šiestimi, prípadne s ôsmimi, vo Viedni sa často servíruje len jedna veľká guľatá knedľa, ktorej základom je žemľa. Navyše sa nevarí vo vode, ale v pare zabalená do obrúska, vďaka čomu nie je na povrchu slizká, ale suchá. Mnoho kuchárok knedľu dochucuje petržlenom, prípadne muškátovým orieškom. Viedenská knedľa sa servíruje ku mnohým pokrmom, veľmi obľúbená je ako doprovod u nás už takmer vymiznutého pajšla na smotane.

Bratom viedenskej knedle je knedľa karlovarská, kde tiež prevažuje žemľa a pre lepšiu chuť sa pridávajú nasekané bylinky. Ale ani tá sa nerobí guľatá, ale ako klasická šiška.



Knedľa s klobásou
V Tirolsku sú obľúbené nielen okrúhle slaninkové knedle, ale aj knedle syrové či špenátové, ktoré sa často podávajú samotné ako hlavné jedlo. Jednou z obľúbených pochúťok na oboch stranách Tirolska (teda ako v Rakúsku, tak aj v Taliansku), je guľatý knedla servírovaná s jemnou klobásou a nutná porcia kyslej kapusty. Výdatná desiata.

„Tri najväčšie knedľové úlovky? Ak by som mal zostať v strednej Európe, tak to bude asi pečené bravčové koleno s hutnou omáčkou a zemiakovou knedľou v malej dedinke neďaleko Mníchova, potom moja obľúbená klasika v podobe opečených knedlí s lieskovým ragú v Burgenlande a nakoniec králičia sviečková s famóznou perníkovou knedľou, ktorú vykúzlil šéfkuchár reštaurácie Kaskáda v českom Liběchove,“ vypočítava cestovateľ Jan Stach svoje najväčšie knedľové zážitky. A dodáva, že najväčšie knedľové prekvapenie rovnako zažil v Ázii, hlavne v Číne.

Ako sa zrodila knedľa
Práve Čína je pokladaná za miesto zrodenia knedlí, keďže podľa historikov sa práve v Ríši stredu objavili knedle úplne prvýkrát, niekedy v treťom storočí nášho letopočtu. A sú tu populárne dodnes. Hovorí sa im dim sum, majú veľa tvarov a desiatky rôznych náplní. V niektorých býva vajíčko, v iných nájdete párok, kuracie mäso, pálivú bravčovú zmes alebo len zeleninu.

Podávajú sa v malých škatuľkách, väčšinou po dvoch či po štyroch a rodina si vždy objedná viac, pokojne aj desať škatuliek, aby každý ochutnal čo najviac rôznych knedlí.

Knedľa na kari
Ďalšia krajina, kde by ste knedle asi nehľadali, je India. Avšak aj tu sú knedle, ktorým sa hovorí kofta, mimoriadne populárne. Existuje mnoho rôznych variantov, väčšinou sa pripravujú zo zemiakového cesta ochuteného syrom či zeleninou. Najobľúbenejším knedľovým jedlom je malá kofta, teda syrové knedličky podávané s výbornou a samozrejme pikantnou kari omáčkou.

01 - Modified: 2008-01-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľovníctvo a informačné technológie
01 - Modified: 2024-05-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejší syr na svete: Casu martzu je len pre silné žalúdky. Jeho hlavnou ingredienciou sú larvy 02 - Modified: 2024-05-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Žena s extrémne zriedkavou diagnózou štyri roky nič nezjedla. Vysvetľuje dennú rutinu, ktorú musí dodržiavať, aby prežila 03 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 04 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 05 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vajcia, zeleninu a už vôbec nie hydinové mäso: Ak vám zaleží na zdraví, tieto potraviny neohrievajte
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 18:32