StoryEditor

Vychutnajte si drink. Zo správneho pohára

09.12.2013, 23:00
Autor:
lucluc
Ako správne podávať alkohol, poradí barman zo Savage Garden Lukáš Vallo.

Dnes sa už zdá, že alkoholu rozumie takmer každý. Do akých pohárov a s akou najlepšou teplotou si však treba liať pivo, víno alebo destiláty, naozaj nevie každý.

Víno

Aj keď si každý môže určiť pravidlá sám, dodržiava sa, že červené víno sa podáva v guľatých pohároch s nižšou nožičkou, biele sa zase podávajú v užších a vyšších pohároch na stopke a šumivé nápoje v tých najštíhlejších. Netreba zabúdať však na jednu dôležitú vec, a to ako vínový pohár správne držať.

Tip barmana: Každý výrobca dnes už udáva vhodnú teplotu pre podávanie svojho vína a tiež aj k akému jedlu sa hodí, ale všeobecné teploty sú:

ľahké biele, ružové: 4 – 6 stupňov

šumivé, sladké a alkoholizované, aromatické biele: 6 – 8

plné biele: 10 - 12

svieže červené: 12 - 14

ostatné červené: 17 - 20

Pivo

Pravidlá na to, do akých pohárov treba striktne dávať pivo, nie sú, ale výrobcovia či samotné pivárne majú svoje zaužívané i špecifické poháre. Najpoužívanejším pivným pohárom je určite „pollitrák“, ale pivo si nalievame aj do vysokých pohárov s užším ši širším dnom, no nezvyčajné už nie je ani pitie piva z pohárov na stopke, z ktorých sa vychutnáva originálne pivo v špecializovaných pivárňach.

Tip barmana: Tak, ako pri víne, aj výrobca pív má odporúčanú teplotu pre svoje pivo, vo všeobecnosti je teplota od 6 až po 13 stupňov a nezáleží na tom, či je to ležiak, stout, porter alebo či je svetlé či tmavé. Čo sa týka pohárov, tiež sú rôzne od vysokých rovných až po nízke a baňaté na stopke alebo bez nej.

Destiláty

Vychutnávať si kvalitný alkohol alebo najrozmanitejšie drinky od výmyslu sveta si môžete aj doma. Treba len správne vybrať poháre. Sami určite viete, že oveľa lepšie vyzerá keď je whisky vo whisky poháre a podobne. Okrem nich tiež rozlišujeme tzv. "panáky", anglicky shot glass, ale aj likerky, koňakovky či tulipány - teda poháre v tvare tulipány, kde si aj spomínanú whiskey vychutnáte najlepšie.

Tip barmana: Platí, že ak si ho chcete naozaj vychutnať v jeho pravej podobe alebo ochutnávate niečo nové, mal by mať izbovú teplotu a pohár typu old fashioned, teda whisky alebo nosing glass, inak povedané testovací pohár. Ale hlavne bez ľadu, lebo ten zmrazuje chuť aj vôňu destilátu. Po prvom dúšku je možné pridať trocha vody, ktorá rozvinie určité chute. Ďalej však tiež platí, že ak už poznáte destilát a máte ho radi s ľadom či vodou alebo s čímkoľvek iným, tak ho tak konzumujte, ale hlavne s mierou.

Netradičné servírovanie podľa Lukáša Valla

Určité pravidlá servírovania sú hlavne pri podávaní čistého destilátu alebo vína. Čo sa však týka netradičného podávania nápojov, tak dnes je už asi možné všetko, hlavne koktaily podávajú v rôznych pohároch, ale aj fľaškách alebo iných nádobách, napríklad vo fľaši na zaváranie alebo v detskom kýbliku. Ďalšou zvláštnosťou servírovania sú molekulárne koktaily, kde už treba trocha viac zručnosti, ale tu už pravidlá miznú úplne, lebo to, čo bolo kvapalné, je zrazu pevné alebo má formu peny, či sa zmení na dym, a naopak.

 
 

01 - Modified: 2005-10-17 19:51:40 - Feat.: 0 - Title: Zločinci nebudú iba sedieť, ale aj platiť
01 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 02 - Modified: 2024-04-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Mníšky si v španielskej svätyni otvorili bar. K pivu dávajú aj Božie slovo 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď slovenské vína bodujú vo svete 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 16:10