StoryEditor

13 klamstiev, ktoré robia svet chorý a tučný

31.01.2014, 23:05
Autor:
stlstl
Výživa je plná najrôznejších nezmyslov. Prečítajte si top 13 nutričných lží podľa portálu authoritynutrition.com.


1. Vajcia sú zlé pre vaše zdravie.
Vajcia sú v skutočnosti veľmi výživné, neraz bývajú nazývané „multivitamíny prírody." Je v nich dosť živín na to, aby premenili jedinú bunku na kurča.
Vajcia boli v minulosti démonizované pre obsah vysokého množstva cholesterolu, o ktorom sa tvrdí, že zvyšuje riziko ochorenia srdca.
Štúdie však ukazujú, že to nie je pravda, že vajcia v skutočnosti obsahujú takzvaný dobrý cholesterol. Okrem iného tiež obsahujú množstvo bielkovín, zdravých tukov, vitamínov, minerálov a jedinečných antioxidantov, ktoré chránia oči.
Takisto sú vynikajúcim zdrojom cholínu, živiny, ktorá je veľmi dôležité pre zdravie mozgu a asi 90 percentám ľudí sa nedostáva v dostatočnej miere. Pokiaľ ich konzumujete na raňajky, môžu vám dokonca pomôcť schudnúť.

2. Kalórie sú kalórie.

Zvykne sa hovoriť, že jediná vec, ktorá pomáha pri chudnutí je zbaviť svoje jedlo čo najväčšieho množstva kalórií.
Pravdou je, že množstvo kalórií je dôležitých, ale rovnako dôležité sú druhy potravín, čo jeme. A to preto, že rôzne potraviny prechádzajú rôznymi metabolických dráhami v tele. A navyše, potraviny, ktoré jeme, môžu priamo ovplyvniť hormóny, ktoré regulujú, kedy a koľko jeme, rovnako ako množstvo kalórií, ktoré spálime.
Tu sú dva príklady, prečo nie sú kalórií ako kalórie:
Proteín: Konzumácia proteínu môže zvýšiť rýchlosť metabolizmu a znížiť chuť do jedla v porovnaní s rovnakým množstvom kalórií z tukov a sacharidov. Tá môže tiež zvýšiť vašu svalovú hmotu, ktorá spaľuje kalórie po celý deň.
Fruktóza verzus glukóza: fruktóza môže viac stimulovať chuť v porovnaní s rovnakým počtom kalórií z glukózy.

3. Nasýtené tuky sú nezdravé.

Mnohé desaťročia ľudia veria, že nasýtené tuky môžu zvýšiť riziko ochorenia srdca.
Avšak, štúdie publikované v posledných niekoľkých desaťročiach preukázali, že nasýtené tuky sú úplne neškodné.
Masívne štúdie zverejnené v roku 2010 sa pozreli na dáta z celkovo 21 štúdií, ktoré zahŕňali 347747 jednotlivcov. A zistilo sa, že neexistuje absolútne žiadny vzťah medzi spotrebou nasýtených tukov a rizikom srdcového ochorenia.
Verdikt? Maslo, mäso alebo kokosový olej sú úplne zdravé.

4. Veľa bielkovín neprospieva zdraviu.

Veľa ľudí verí, že bielkoviny môže poškodiť kosti. Hoci je pravda, že zvýšený príjem bielkovín môže zvýšiť vylučovanie vápnika z kostí v krátkodobom horizonte, dlhodobé štúdie ukazujú presne opačný efekt. V skutočnosti: ak jete veľa bielkovín, trvalo si udržujete zvýšenú hustotu kostnej hmoty a nižšie riziko zlomenín v starobe.
Ďalším mýtom je, že bielkoviny zvyšujú záťaž na obličky a prispievajú k ich zlyhaniu. Realita je trochu zložitejšia. Aj keď je pravda, že ľudia s preukázaným ochorením obličiek by mali znížiť ich príjem, štúdie u zdravých jedincov ukázali, že proteín je úplne bezpečný. Dokonca znižuje dva z hlavných rizikových faktorov pre ochorenie obličiek ako je cukrovka a vysoký krvný tlak. Konzumácia vysokého obsahu bielkovín má mnoho ďalších výhod, vrátane zvýšenia svalovej hmoty, zníženia telesného tuku a rizika kardiovaskulárnych ochorení.

5. Každý by mal jesť celozrnnú pšenicu.

Žiaľ, čoraz viac sa ukazuje, že pšenica môže prispievať k rôznym zdravotným problémom. Vrátane celozrnnej. Je totiž najväčším zdrojom lepku v strave. Nové štúdie ukazujú, že významné percento populácie môže byť na to citlivé. A u toho môže lepok prispieť k zažívacím problémom, nadúvaniu, nepravidelnej stolici, únave a dokonca aj k poškodeniu sliznice čreva.

6. Káva je zlá.

Káva sa ešte stále vezie na zlej povesti, ktorú získala v minulosti. Je pravda, že káva môže mierne zvýšiť krvný tlak v krátkodobom horizonte, avšak dlhodobé štúdie ukazujú, že káva môže skutočne znížiť riziko vzniku niektorých závažných ochorení.
Pijani kávy:
Majú až o 67 percent nižšie riziko vzniku cukrovky typu II.
Sú menej náchylní na riziko vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.
Majú až o 80 percent nižšie riziko ochorenia na cirhózu pečene.
Kofeín tiež pomáha mobilizovať mastné kyseliny z tukového tkaniva, zvýšiť metabolizmus a športový výkon v priemere o 11 až 12 percent.
Mnohé štúdie skúmali účinky kofeínu na mozog, ktoré ukazujú, že môže zlepšiť náladu, pamäť, reakčný čas, pozornosť a celkovú funkciu mozgu. Káva je tiež najväčší zdroj antioxidantov v modernej strave.
Ak ste citliví na kofeín, tak zvoľte zelený čaj, ktorý má mnoho rovnakých zdravotných výhod, ale menšie množstvo kofeínu.
 

7. Mäso je zlé.

Obviňovať nové zdravotné problémy zo starých potravín je nezmysel. Jedným z príkladov je mäso, ktoré ľudia jedli v priebehu evolúcie, po milióny rokov, a teraz ho mnoho ľudí obviňuje z relatívne nových ochorení.
To nedáva príliš zmysel a štúdie to nepodporujú. Hoci – treba rozlišovať spracované a nespracované mäso. Masívny prieskum z roku 2010, ktorý sa pozrel na dáta z 20 štúdií s celkovým počtom 1 218 380 jedincov, ukázal, že nespracované červené mäso nemalo žiadny významný vzťah s kardiovaskulárnym ochorením alebo s diabetes typu II.
Aj keď niektoré pozorovacie štúdie zistili súvislosť medzi spotrebou mäsa a rakovinou, posúdené štúdie vyznievajú rozporne.
Každopádne – problémy sú s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené nadmerným varením či spaľovaním pri pečení.
Mäso navyše obsahuje mnoho vitamínov, minerálov, kvalitných bielkovín, zdravých tukov a rôznych menej známych živín, ktoré sú dôležité pre telo a mozog.

8. Najzdravšia strava je nízkotučná, s vysokým obsahom sacharidov.

Od roku 1977 začali zdravotné úrady odporúčať, aby sme jedli nízkotučné potraviny s vysokým obsahom sacharidov.
Zaujímavé, že epidémia obezity začala takmer v rovnaký čas, ako sa objavili tieto odporúčania. Od tej doby vzniklo niekoľko masívnych štúdií, ktoré skúmali zdravotné účinky diét s nízkym obsahom tukov.
V rámci Women´s Health Initiative, najväčšej štúdii o strave, ktorá bola vôbec vykonaná, 48 835 žien jedlo buď stravu s nízkym obsahom tuku, alebo štandardnú západnú stravu.
Po študijnom období 7,5 rokov sa zistilo, že skupina s nízkym obsahom tuku váži len o 0,4 kg menej a nedošlo u nej k poklesu kardiovaskulárnych ochorení alebo rakoviny.
Ďalšie štúdie sa zhodujú so zisteniami, že takáto strava je neefektívna. A najväčšmi neprospieva ľuďom s obezitou, metabolickým syndrómom alebo diabetom.

9. Rafinované rastlinné oleje sú zdravé.

Niektoré štúdie ukazujú, že polynenasýtené tuky dokážu znížiť riziko srdcových ochorení. Z tohto dôvodu mnoho z nich odporúča, aby sa zvýšila spotreba rastlinných olejov, ako je sójový, slnečnicový či kukuričný olej.
Avšak je dôležité uvedomiť si, že existujú rôzne druhy nenasýtených tukov, predovšetkým Omega - 3 mastné kyseliny a Omega – 6. Prvý typ získavame najmä z rýb a zo zvierat, ktoré sa živia trávou a druhý zo semien a rastlinných olejov. Tieto kyseliny však musia byť v rovnováhe. Štúdie ukazujú, že pokiaľ prevláda druhý typ, môže sa v tele zvýšiť zápal, o ktorom je známe, že hrá hlavnú úlohu u mnohých závažných ochorení.
Semená a rastlinné oleje sú tiež spojené so zvýšeným rizikom ochorenia srdca. Neplatí to však pre kokosový a olivový olej, ktoré sú s nízkym obsahom omega - 6 veľmi zdravé .

10. Nízkosacharidové diéty sú neúčinné až škodlivé.

Toto tvrdenie sa opiera o strach z vysokého obsahu tuku. Avšak štúdie dokazujú, že:
- vedú k významnému poklesu krvného tlaku
- skôr sa pri nich chudne
- zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu a znižujú triglyceridy viac než nízkotučné diéty
- majú silný pozitívny vplyv na diabetes typu II, výrazne znižujú hladinu cukru v krvi a spotrebu liekov
- ľahšie sa dodržujú, keďže ľudia pri nich nehladujú a neobmedzujú kalórie

11. Každý by si mal dávať pozor na soľ.

Zdravotné úrady nás neustále presviedčajú, že zníženie sodíka v strave dokáže znížiť krvný tlak.
Vzhľadom k tomu , že väčšina ľudí ho denne spotrebuje asi 3400 mg, obvykle sa odporúča znížiť ho na 1500 až 2300 mg (asi 3/4 až 1 lyžička soli).
Je pravda, že zníženie sodíka môže spôsobiť mierne zníženie krvného tlaku, a to najmä u jedincov, ktorí ho majú zvýšený.
Ale je dôležité mať na pamäti, že zvýšený krvný tlak sám o sebe ešte nikoho nezabije. Zaujímavé je, že mnoho štúdií skúmalo, či obmedzenie sodíka má vplyv na kardiovaskulárne ochorenie alebo riziko smrti. A nedokázal sa žiadny vplyv.
Ďalšie štúdie zas ukazujú, že prijímať príliš málo sodíka môže byť tiež nebezpečné a vedie to k nežiaducim účinkom ako je inzulínová rezistencia, zvýšené hladiny LDL cholesterolu a triglyceridov, ako aj zvýšené riziko úmrtia u diabetikov typu II.

12. Cukor je zlý, pretože obsahuje „prázdne" kalórie.

Mnohí si myslia, že cukor je nezdravý len z tohto dôvodu. Ale to je len špička ľadovca. Cukor, najmä pre jeho vysoký obsah fruktózy môže mať vážne vedľajšie účinky na metabolizmus a nastaviť nás na rýchle priberanie na váhe a metabolické ochorenia.
Štúdie ukazujú, že prebytok fruktózy môže viesť k inzulínovej rezistencii, zvýšenej hladine cukru v krvi či zvýšeniu hladiny triglyceridov.
Fruktóza tiež neznižuje hladový hormón ghrelín a nemá vplyv na pocit sýtosti v mozgu rovnako ako glukóza. Z toho dôvodu cukor podnecuje k väčšiemu prejedaniu sa. To sa však netýka prírodných cukrov nachádzajúcich sa v ovocí.
S nadmernou spotrebou cukru je spojené riziko viacerých chorôb, vrátane obezity, srdcových ochorení, cukrovky typu II, a dokonca aj rakoviny.
Cukor je jedna z najhorších zložiek v modernej strave.

13. Z tuku sa priberá.

Zdá sa, že zmysel konzumácie tukov je jednoducho v priberaní. Ale je to zložitejšie. Je isté, že tuk má viac kalórií na jeden gram ako bielkoviny alebo sacharidy, no to, či z neho priberiete, závisí od kontextu. Je dokázané, že ak tuky kombinujete s nízkym príjmom sacharidov, je vysoká pravdepodobnosť, že schudnete.

Zdroj: http://authoritynutrition.com

01 - Modified: 2005-12-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA daňovo zvýhodnia hybridné autá
01 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 02 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja 03 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 04 - Modified: 2024-03-06 14:34:45 - Feat.: - Title: Pripomína rybí trh pri mori, nájdete ho však v centre Bratislavy. Chernomorka láka čerstvosťou a konceptom 05 - Modified: 2024-03-05 15:00:00 - Feat.: - Title: Ikona medzivojnovej architektúry v službách gastronómie: Spoznajte piešťanskú perlu slávnych víl Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:45