StoryEditor

Buďte fit s HN: Takto môžete žiť zdravšie. A vydržať

20.05.2014, 06:12
Autor:
stlstl
Štartujeme náš nový seriál Fit s HN, kde vám každý druhý týždeň spolu s TRÉNEROM NA DOSAH ukážeme, ako zdravšie žiť a ako vydržať.

Nadváha je ťažký súper. Teóriu zdravého životného štýlu síce ovláda asi každý z nás, ale určite ste už prišli aj na to, že je veľmi ťažké aplikovať ju v praxi. Aj keď sa nám podarí naše nezrelé návyky na chvíľu skrotiť, hlboko zakorenené čakajú na chvíľu, kedy sa opäť objavia a vrátia nás o pár krokov dozadu.

Volám sa Alexandra Machanová a sama som vážila 90 kilogramov pri výške 164 centimetrov. Neuveriteľne ťažký pocit z vlastnej váhy, zo života, z nezdarov, ktorými som prechádzala. Nechcela som takto žiť, no nevedela som, ako proti svojim kilám bojovať. Chýbala mi motivácia, ktorú som po pár dňoch vždy strácala. Diéty nezaberali a každý deň som bola viac a viac sklamaná z toho, ako sa ťažko stratené kilá vracali späť. Môj cieľ – mať o 30 kilogramov menej, stroskotával na mojej výdrži.



TRÉNER NA DOSAH - Alexandra Machanová. Snímka: Marian Dekan
 

Po čase som však predsa len našla spôsob, ako si upratať v hlave, a tým som odštartovala moju cestu k štíhlej postave bez diét.

Základom mojej „metódy“ bol chladničkový plán – obyčajný kus papiera, rozdelený na 7 dní v týždni. Tu som si zapisovala svoje denné úspechy. Môj nedosiahnuteľne vyzerajúci cieľ sa tak zrazu premenil na konkrétny denno-denný úspech. Zrazu som nechcela vedieť, čo bude o rok, chcela som zvládnuť úlohu, ktorú som si dala „na zajtra“. Samozrejme, do chladničkového plánu som musela napísať aj svoje neúspechy, ale tabuľka, ktorú som mala vždy na očiach, ma začala posúvať dopredu deň za dňom, až k vysnívanej váhe.
 

Príklad môjho chladničkového plánu:

Pondelok
Raňajky: špaldové vločky, sušené ovocie, káva
Desiata: ovocie
Obed: kurací steak a grilovaná zelenina
Desiata: mrkva, mandle
Večera1: grilovaná zelenina a kozí syr
Večera2: zelenina
Tekutiny: 2 litre vody
Pohyb: 45 minút chôdze


Dôležité bolo dodržiavať každodenný pohyb, hýbala som sa 5 x do týždňa a zamerala som sa na pravidlo príjem - výdaj. Zapisovala som si poctivo stravu aj pohyb, aby som spätne mohla všetko kontrolovať a motivovať sa už malými úspechmi, čo bol pre mňa dobre zvládnutý deň, čo sa týkalo stravy a pohybu. Vždy som však robila pohyb, ktorý ma tešil, nikdy som sa nenútila robiť niečo čo by ma vyslovene nebavilo a väčšinou som chodila s niekým, s kým sme sa vzájomne motivovali.

Dnes pracujem ako tréner, ktorý koučuje niekoľko desiatok žien v strednom veku. Som ich „tréner na dosah“, ktorý ich učí, že k cieľu vedie správna motivácia, veľa sebalásky, správne zvolené ciele a podpora najbližších. Moje dievčatá dokazujú, že to nie sú len "kecy" a vedia, že diéty sú len behy na krátke trate. Zdravý životný štýl nie je o odopieraní si jedla, ale o rovnováhe medzi tým, čo prijmete a čo zo seba vydáte. A to nehovorím iba o jedle, ale aj o emóciách, o rovnováhe medzi pohybom a relaxom a o životnom štýle v tom najširšom zmysle slova.

Toto je však len začiatok. V novom seriáli Fit s HN, ktorý nájdete na style.hnonline.sk každý druhý utorok, si spolu so mnou môžete prejsť všetky nástrahy výdrže, najlepšie cviky doma či v kancelárii, recepty a podobne. Takže nielen návod, čo by ste mali robiť, ale aj rady, ako vydržať. Lebo to je často to najdoležitejšie.

 

 

Kto je TRÉNER NA DOSAH

Alexandra Machanová vyštudovala Strednú pedagogickú školu a neskôr sociálnu prácu v Bratislave. Osobnú trenerku robí už viac ako 15 rokov. Začínala ako precvičovateľka aerobicu a neskôr si spravila "trénera 3 triedy - SAFA". Cvičí na Slovensku aj v zahraničí a projekt TRÉNER NA DOSAH vznikol minulý rok ako prirodzené vyústenie jej pôsobenia v športovom živote. Snaží sa ľuďom priblížiť pohyb ako taký a základy zdravej stravy. Dnes pri množstve klientov pracuje aj formou virtuálneho koučovania.

01 - Modified: 2006-05-24 08:24:00 - Feat.: 0 - Title: Na ovládanie nového robota od Hondy stačí myslenie
01 - Modified: 2023-11-03 12:31:16 - Feat.: - Title: Deti často naberajú tukové zásoby pred obdobím rýchleho rastu 02 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 03 - Modified: 2023-10-14 06:00:00 - Feat.: - Title: Aj týchto päť zmien vo vašom živote bude mať pozitívny vplyv na vaše zdravie 04 - Modified: 2023-06-29 12:31:32 - Feat.: - Title: Aj zdravé jedlo vás môže zničiť, varuje odborníčka. Kedy si už naozaj dať pozor? 05 - Modified: 2023-04-20 09:39:19 - Feat.: - Title: Podpora zdravého životného štýlu u detí je dôležitá: toto sú 3 oblasti, na ktoré sa oplatí zamerať
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 07:07