Kávové brownies s Kahlúou
Suroviny:
230 g nesladenej horkej čokolády
230 g masla (plus 1 lyžica)
5 veľkých vajec
2 lyžice jemne mletej kávy
1 lyžica čistého vanilkového extraktu
½ lyžičky soli
2 ¼ šálky kryštálového cukru
1⅔ šálka preosiatej hladkej múky
⅔ šálky silnej kávy
¼ šálky Kahlúa (kávový likér)
Postup:
Rúru predhrejte na 190 stupňov. Lyžicou masla vymažte plech s veľkosťou približne 22x33x5 cm. Čokoládu s maslom rozpustite na miernom ohni v kastróle. Premiešavajte až kým sa úplne neprepoja. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. V mise zatiaľ vymiešajte vajcia s cukrom, mletou kávou, vanilkou a štipkou soli, trvá to asi 5 minút. Potom na nízkej rýchlosti mixéra postupne primiešavajte čokoládovú hmotu. Keď sa všetko prepojí, pridávajte postupne múku. V malej miske rozmiešajte likér Kahlúa s horúcou kávou a potom vmiešajte do cesta. Cesto nalejte do vymasteného plechu a pečte pri 190 stupňoch asi 35 minút. Cesto by malo byť na okrajoch tuhé a v strede by sa malo ešte trošku pohupovať. Nechajte borwnies vychladnúť aspoň na izbovú teplotu a nakrájajte na kocky.
Kávový koláč typu „S'mores“
Suroviny:
na korpus:
9 väčších grahamových alebo celozrnných sušienok
2 lyžice smotany na šľahanie
2 lyžice Nutelly
30 g polosladkej alebo horkej tmavej čokolády
1 lyžica čerstvého masla
na kávový ganáš:
340 g polosladkej alebo horkej čokolády (obsah kakaa nech neprekročí 61 %)
2 lyžice masla
1 1/4 šálky smotany na šľahanie
2 lyžice jemne mletej kávy
na pusinky:
2 veľké bielky
1/2 šálky práškového cukru
Postup:
Sušienky najemno rozomeľte a zmiešajte s dvoma lyžicami smotany, nutelou, maslom a roztopenou čokoládou. Zmes roztlačte na dno a boky misky na koláč alebo do tortovej formy. Odložte do chladu aspoň na 30 minút, kým cesto stuhne. Na jemný francúzsky krém (ganáš) dajte do misy nadrobno nasekanú čokoládu. Smotanu, kávu a 2 lyžice vody priveďte do varu, odstavte z ohňa a nechajte vylúhovať asi 5 minút. Cez jemné sitko prelejte zmes na čokoládu v mise, zbavíte sa tým kávovej usadeniny. Miešajte, až kým nie je krém hladký. Nalejte na vychladnutý korpus a odložte do chladu aspoň na hodinu. Záver tvorí pusinková hmota. Tú vytvoríte vyšľahaním vaječných bielkov s cukrom. Najprv vymiešajte na strednej rýchlosti bielka do svetlej penivej masy (nie na tuhý sneh), postupne pridávajte cukor a miešajte, až kým nie sú bielka tuhé a lesklé. Lyžicou potom navrstvite pusinkový sneh na koláč a špachtľou alebou zadnou stranou lyžice vytvorte ozdobný tvar. Môžete ho kuchynským flambovačom ešte dozlata skaramelizovať na povrchu. Nechajte ešte stuhnúť v chladničke. Koláč je najlepšie odstáty – takže ak máte možnosť, pripravte si ho aspoň osem hodín pred podávaním.
Kávovo-banánový zmrzlinový krém
Suroviny:
3 banány
1 lyžica Nutelly
1 espreso (asi 40 ml)
hrsť pražených lieskových orieškov
Postup:
Banány musia byť dobre vychladené (môžete ich na chvíľu dať aj do mrazničky). Olúpané banány, Nutellu a vychladnuté espresso (môžete použiť aj instantnú kávu) v mixéri vymiešajte úplne do hladka. Hmota by mala mať konzistenciu jemnej rozpustenej zmrzliny. Ozdobte nasekanými orieškami. Krém môžete jesť bezprostredne po dokončení alebo dať ešte na polhodinu až hodinu do mrazničky.
Zdroj: buzzfeed.com