Banánový chlebík
Prísady:
3 veľké banány
1 šálka mlieka (nemusí byť)
1 vajce
2 lyžičky vanilkového extraktu
1 a pol šálky bezlepkových ovsených vločiek
pol lyžičky prášku do pečiva
pol lyžičky jedlej sódy
(pokiaľ neodoláte, vyskúšajte lyžicu-dve medu alebo javorového sirupu)
Ako na to:
Predhrejte rúru na 180 ° C a omastite si zapekaciu misu. (Prípadne ju vysteľte papierom na pečenie.) Popučte si banány a pridajte do nich vajíčko, mlieko a vanilku. Skombinujte všetky suché prísady a vzniknutú zmes prepojte s banánovou kašou. Po 15 minútach preložte zmes do zapekacej misy (alebo na plech) a pečte asi 30 až 45 minút. Chlebík zostane v chladničke dva-tri dni svieži a pokiaľ si ho zmrazíte, môžete si týždne užívať zdravé a sladké raňajky.
Energetické višňové guľky
Prísady:
pol šálky vlašských orechov
pol šálky hrozienok
pol šálky nesladených sušených višní
2/3 šálky tahini
pol šálky strúhaného kokosu
Ako na to:
Vložte všetky prísady do kuchynského robota a ten vám ich rozdrví na malé kúsky. Ideálne je vkladať ich dovnútra po jednom. Zo zmesi vytvoríte asi 20 až 25 guľôčok. Je vhodné ich nechať asi na 15 minút v chladničke. V mrazničke vám vydržia aj mesiac.
Jablkové muffiny
Prísady:
Mokré:
1 šálka nesladeného jablkového pyré
8 datlí
1/4 šálky kokosového oleja
2 veľké vajcia
1 lyžička čistého vanilkového extraktu
Suché:
2 šálky celozrnnej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička nového korenia
1 lyžička škorice
1/2 lyžičky muškátového orieška
1/2 lyžičky klinčekov
1/2 lyžičky soli
Plus:
1 a pol hrnčeka sladkých jabĺk, jemne nasekaných (aj s kožou) - napríklad Red Delicious.
Ako na to:
Predhrejte rúru na 180 stupňov. V kuchynskom robote alebo na silnom mixéri zmixujte dohladka všetky mokré prísady. Dajte najmä pozor, aby sa dobre zmixovali datle. Vo veľkej mise rozšľahajte všetky suché prísady a potom obe zmesi v mise jemne premiešajte. Zmesou naplňte formy na muffiny a pečte asi 25 minút.
Zdroj: buzzfeed.com