StoryEditor

Poznáte čokoládové tajomstvo pána Sachera? Čítajte

21.10.2013, 07:32
Autor:
HNHN
Čokoládový korpus naplnený marhuľovým lekvárom, poliaty čokoládovou polevou má už roky svoje čaro.

Najčokoládovejšia torta všetkých čias. Čo preslávilo sacherovu tortu tak, že sa z nej stala takmer národná pochúťka typická pre Viedeň, doteraz nie je celkom jasné. Isté je, že čokoládový korpus naplnený marhuľovým lekvárom, poliaty čokoládovou polevou má určite svoje čaro. Pri návšteve hlavného mesta Rakúska neváhajte ochutnať tento zákusok, ktorého originálny recept je držaný už roky v tajnosti. Internetovým zaručene originálnym receptom nemožno veriť - každý údajný originál je v niečom odlišný. Tak nám ostáva len skúšať rôzne verzie, ktoré budú najchutnejšie a priblížia sa originálnej torte od Sachera. Tento je jedným z nich.


 

Na prípravu sacherky budeme potrebovať 140g masla, 200g čokolády na varenie, 160g kryštálového cukru, 8 vajec, 140g polohrubej múky, 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku, 30g práškového cukru, 3dc marhuľového lekváru a na polevu 100g čokolády na varenie a 80g tuku (Cera).

Najskôr si rozpustíme vo vodnom kúpeli 200g čokolády a 140g masla. Zmes necháme vychladnúť a medzitým si do peny vyšľaháme 8 žĺtkov so 160g kryštálového cukru. Pridáme vychladnutú čokoládovú zmes a dobre zmiešame. Postupne pridávame múku, do ktorej sme vmiešali kypriaci prášok, až nám vznikne hustá hmota. Bielka z vajíčok vyšľaháme do tuha, potom pridáme práškový cukor a znova vyšľaháme. Nakoniec ich pridáme do cesta a zľahka zmiešame, aby nám vzniklo nadýchané redšie cesto. Dáme ho do formy na pečenie s priemerom 26cm a vložíme do vyhriatej rúry na približne 45 minút pri teplote 180 stupňov.

Ak cesto navrchu trošku puká, po vybratí z rúry môžeme orezať nerovnosti. Keď je upečené necháme ho dobre vychladnúť. Potom korpus rozrežeme na 2 polovice a strednú časť naplníme zohriatym marhuľovým lekvárom. Netreba šetriť, aby bolo cesto šťavnatejšie. Nakoniec aj vrchný plát potrieme lekvárom a necháme pár minút odstáť. Pripravíme si čokoládovú polevu zo 100g čokolády a tuku a ňou potom oblievame tortu z každej strany. Necháme vychladnúť aspoň 3 hodiny, ideálne pri teplote okolo 15 stupňov. Do chladničky ju nedávajte, aby sa nestratila šťavnatosť. Po vychladnutí môžeme podávať.

Pripravené v spolupráci s:
 

01 - Modified: 2005-08-01 16:51:00 - Feat.: 0 - Title: Nesúhlas s postupom českej polície na Czechteku vyjadria dnes aj Slováci
01 - Modified: 2022-10-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Jesenné kačacie hody u vás doma: Pripravte si tri recepty ako profesionálne šéfkuchárky 02 - Modified: 2022-09-20 10:00:00 - Feat.: - Title: Šťavnatý koláč s gaštanmi a jablkami: Na jeseň ako stvorený! 03 - Modified: 2022-09-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Pripravte si lahodný kúsok diviny: Srnčí chrbát v kelovom liste 04 - Modified: 2022-09-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Na slaných koláčoch si pochutnáte vy i návšteva: Hodia sa k poháru vína či piva a príprava je rýchla 05 - Modified: 2022-09-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Výborné pochúťky s pečienkou: Okrem kuracích chutia skvele aj morčacie, teľacie či bravčové
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. december 2022 13:44