Ak sa vám nechce riešiť anglickú výslovnosť, hovorte mu jednoducho kapustový šalát. To je totiž pravý význam anglického názvu coleslaw (vyslovuje sa kólsló), ktorý pochádza z holandského slova koolsalade. Existuje mnoho receptov, niektoré dokonca aj bez kapusty.
Klasický coleslaw
Zmiešajte 3/4 šálky majonézy, 1/2 šálky kyslej smotany, tri lyžice jablčného octu a pol lyžičky soli. Prehoďte s polovicou hlávky na rezance nasekanej bielej kapusty a dvoma rovnako nasekanými mrkvami.
Šalát s plesňovým syrom
Pripravte klasický coleslaw, pridajte šálku rozdrobeného plesňového syra, 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate a 1/4 šálky pažítky.
Kari šalát
Pripravte klasický coleslaw, kde nahradíte kyslú smotanu jogurtom gréckeho typu. Potom pridajte do dresingu 1/4 šálky mangového čatní a lyžicu kari korenia. K šalátu primiešajte na tenko nakrájanú červenú papriku, 1/2 šálky hrozienok a 1/4 šálky čerstvého koriandra.
Buffalo šalát
Pripravte klasický coleslaw a pridajte dve až štyri lyžice pálivej omáčky, šálku zeleru na rezance a šálku rozdrobeného plesňového syra.
Šalát Waldorf
Pripravte klasický coleslaw, kde nahradíte mrkvu 2/3 šálky nakrájaného jablka a 2/3 šálky nakrájaného zeleru. Pridajte 1/2 šálky nasekaných opražených vlašských orechov.
Kalerábovo - jablkový šalát
Pripravte dresing na klasický coleslaw a pridajte tri lyžice nastrúhaného chrenu, lyžicu hrubozrnnej horčice a jednu lyžičku cukru navyše. Prehoďte s 1/4 hlávky nasekanej bielej kapusty, dvoma nasekanými kalerábmi, dvoma jablkami a 1/4 šálky nasekaného kôpru.
Kurací BBQ šalát
Pripravte klasický coleslaw a vmiešajte 1/2 šálky BBQ omáčky, dve šálky upečeného kuracieho mäsa a dve nasekané jarné cibuľky.
Kajenský šalát
Pripravte dresing na klasický coleslaw a pridajte dve lyžice kreolskej horčice a dve lyžičky kajenského korenia. Prehoďte s 1/2 hlávky nasekanej bielej kapusty, dvoma nasekanými mrkvami, šálkou mladého zeleru, šálkou červenej papriky a dvoma jarnými cibuľkami (všetko na rezance).
Chrumkavý šalát
Prehoďte pol hlávky nasekanej bielej kapusty s jednou lyžicou soli v sitku a nechajte odležať 4 hodiny. Potom prepláchnite a osušte. Pripravte dresing na klasický coleslaw a zmiešajte s kapustou.
Mrkvovo - ananásový šalát
Vyšľahajte pol šálky majonézy s polovicou šálky kyslej smotany, dvoma lyžicami citrónovej šťavy, dvoma lyžicami cukru a jednou lyžičkou soli. Pridajte 12 nasekaných mrkiev, šálku hrozienok a šálku ananásu nakrájaného na kocky. Nakoniec pridajte štvrť šálky nasekanej pažítky.
Lenka Tréglová, idnes.cz