StoryEditor

Coleslaw a jeho chrumkaví a svieži šalátoví bratia

19.05.2014, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Ak sa vám nechce riešiť anglickú výslovnosť, hovorte mu jednoducho kapustový šalát. To je totiž pravý význam anglického názvu coleslaw (vyslovuje sa kólsló), ktorý pochádza z holandského slova koolsalade. Existuje mnoho receptov, niektoré dokonca aj bez kapusty.

Klasický coleslaw
Zmiešajte 3/4 šálky majonézy, 1/2 šálky kyslej smotany, tri lyžice jablčného octu a pol lyžičky soli. Prehoďte s polovicou hlávky na rezance nasekanej bielej kapusty a dvoma rovnako nasekanými mrkvami.

Šalát s plesňovým syrom
Pripravte klasický coleslaw, pridajte šálku rozdrobeného plesňového syra, 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate a 1/4 šálky pažítky.

Kari šalát
Pripravte klasický coleslaw, kde nahradíte kyslú smotanu jogurtom gréckeho typu. Potom pridajte do dresingu 1/4 šálky mangového čatní a lyžicu kari korenia. K šalátu primiešajte na tenko nakrájanú červenú papriku, 1/2 šálky hrozienok a 1/4 šálky čerstvého koriandra.

Buffalo šalát
Pripravte klasický coleslaw a pridajte dve až štyri lyžice pálivej omáčky, šálku zeleru na rezance a šálku rozdrobeného plesňového syra.

Šalát Waldorf
Pripravte klasický coleslaw, kde nahradíte mrkvu 2/3 šálky nakrájaného jablka a 2/3 šálky nakrájaného zeleru. Pridajte 1/2 šálky nasekaných opražených vlašských orechov.

Kalerábovo - jablkový šalát
Pripravte dresing na klasický coleslaw a pridajte tri lyžice nastrúhaného chrenu, lyžicu hrubozrnnej horčice a jednu lyžičku cukru navyše. Prehoďte s 1/4 hlávky nasekanej bielej kapusty, dvoma nasekanými kalerábmi, dvoma jablkami a 1/4 šálky nasekaného kôpru.

Kurací BBQ šalát
Pripravte klasický coleslaw a vmiešajte 1/2 šálky BBQ omáčky, dve šálky upečeného kuracieho mäsa a dve nasekané jarné cibuľky.

Kajenský šalát
Pripravte dresing na klasický coleslaw a pridajte dve lyžice kreolskej horčice a dve lyžičky kajenského korenia. Prehoďte s 1/2 hlávky nasekanej bielej kapusty, dvoma nasekanými mrkvami, šálkou mladého zeleru, šálkou červenej papriky a dvoma jarnými cibuľkami (všetko na rezance).

Chrumkavý šalát
Prehoďte pol hlávky nasekanej bielej kapusty s jednou lyžicou soli v sitku a nechajte odležať 4 hodiny. Potom prepláchnite a osušte. Pripravte dresing na klasický coleslaw a zmiešajte s kapustou.

Mrkvovo - ananásový šalát
Vyšľahajte pol šálky majonézy s polovicou šálky kyslej smotany, dvoma lyžicami citrónovej šťavy, dvoma lyžicami cukru a jednou lyžičkou soli. Pridajte 12 nasekaných mrkiev, šálku hrozienok a šálku ananásu nakrájaného na kocky. Nakoniec pridajte štvrť šálky nasekanej pažítky.

Lenka Tréglová, idnes.cz

01 - Modified: 2006-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Líder na domácom trhu v kovoobrábacích strojoch
01 - Modified: 2024-10-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Tajné recepty v červených knižkách: Vďaka nim mäsové pochúťky tak milujeme 02 - Modified: 2024-09-30 11:44:45 - Feat.: - Title: Hokkaido tekvica je v jeseni nenahraditeľná: Zelenina, z ktorej vykúzlite sladké aj slané dobroty 03 - Modified: 2024-09-27 07:05:24 - Feat.: - Title: Zázračné účinky sliviek vás prekvapia: Pravidelná konzumácia robí s telom divy 04 - Modified: 2024-08-17 07:30:00 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné súdiť sa 05 - Modified: 2024-08-12 08:57:27 - Feat.: - Title: Recept na dokonalý domáci kečup, ktorý chutí ako od babičky a nesklame!
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. november 2024 15:43