StoryEditor

Zelená káva - zázračný prostriedok alebo mýtus?

24.06.2014, 00:00
Je pravdou, že znižuje chuť do jedla a urýchľuje metabolizmus? Pozrieme sa na trend súčasnosti.

Aké sú skutočné účinky zázračnej zelenej kávy? Čo je vlastne zelená káva a aké špeciálne látky obsahuje? Mnoho kávičkárov a milovníkov tohto nápoja už určite zachytilo pojem „zelená káva“. Vieme, že správna káva môže byť výborným stimulantom nielen pre nervovú sústavu, ale najmä pre posilnenie samotnej detoxikačnej schopnosti nášho organizmu.

Práve vďaka tejto životne dôležitej vlastnosti detoxikácie k nám preniklo už viacero doplnkov výživy či prípravkov, ktoré hlásajú zázračné účinky zelenej, nepraženej kávy pri chudnutí a celkovej obnove organizmu. Aká je však realita? Pozrime sa na to, čo vlastne zelená káva je, a ako sa nedať zmiasť populárnym marketingom.

Ako prvé sa potrebujeme skôr zamerať na zelené kávovníkové zrná, ktoré majú svoju biologickú hodnotu (obsah minerálov, vitamínov, kyselín, ...). Zelené kávovníkové zrno je v podstate dozretá kôstka „čerešne“, ktorá bola spracovaná istým spôsobom a predáva sa ako komodita, aby ju potom odborník upražil, a aby v nej prebehli procesy, ktorých výsledkom je akoby nový produkt so svojou vlastnou hodnotu (kyseliny, obsah esenciálnych mastných kyselín, chuť, antioxidanty, ...).

Zjednodušene povedané: v zelenej káve ostávajú zachované kyseliny. V tomto prípade najmä kyseliny chlorogénové, ktoré majú preukázané silné antioxidačné účinky. V doplnkoch výživy zaručujú koncentráciu týchto kyselín najmä dva patentované výťažky: Svetol® od francúzskej spoločnosti Naturex a GCA® od Applied Food Sciences Inc, USA.

Tieto látky majú v tenkom čreve isté biologické účinky, ktoré dokážu silno ovplyvniť metabolizmus glukózy. Bolo preukázané, že kyselina chlorogénová spomaľuje činnosť glukózy-6-fosfát, ktorá hrá kľúčovú úlohu v metabolizme glukózy. Na druhej strane je však kyselina chlórogenová dosť nepríjemná pre žalúdok, čo môžeme registrovať pri nesprávne pražených alebo nedopražených kávach. Tie sa prejavujú tak, že mnohým ľuďom spôsobujú tráviace problémy, pálenie záhy, či sťahovanie žalúdka. Pozor, káva môže byť chuťovo kyslá, a pritom v poriadku. Veľmi záleží na forme praženia, príprave aj type kávy, ktorý si vyberieme.

Ako teda správne chápať zelenú kávu a nedať sa zmiasť úžasnými benefitmi sľubujúcimi chudnutie?

Základy o zelenej káve sme si povedali, teraz skúsme ísť ďalej. Ak mám byť úprimný, niekedy sa len smejem z toho, aká špecialita sa zo zelenej kávy robí. Pri návšteve pražiarne sa totiž môžem v zelenej káve priam kúpať. Navyše, aj pri samotnom nákupe je oveľa lacnejšia ako pražená káva. Podstatou kávy je práve praženie. Ide o proces, ktorý káve pridáva na hodnote pravdepodobne najviac. Pokojne sa totiž môže stať, že človek úplne pokazí aj špičkovú zelenú kávu – nedopraží ju, prepraží, spáli, a tak podobne.

Pozrime sa teda na praktickú realitu. Oplatí sa nám ako „hackerom“ výkonnosti a organizmu fungujúceho na 100 percent, investovať do zelenej kávy a jej doplnkov? Alebo sa radšej budeme sústrediť na dôležitejšie, a zároveň chutnejšie zdroje antioxidantov a zrýchľovačov metabolizmu?

Pre príklad odporúčam prečítať si úryvok článku, kde sa popisuje skúsenosť so zelenou kávou, ktorá „zázračne“ pomohla pri chudnutí. Pozorne si všimnime najmä jeden detail. Autorka uvádza, že to išlo ľahko, keďže obmedzila vybrané jedlá, ktoré zvykla bežne konzumovať.

„Dodatočne som sa rozhodla trochu podporiť chudnutie. Preto som vyradila z diéty 5 jedál, ktoré by mi mohli prekážať v získaní najvyšších výsledkov. Takže z jedálnička som vyradila polievky z vrecka, jedlá s 0% obsahom tuku, dietne nápoje bez cukru, kuchynskú soľ a jedlá typu „light”. Pretože som sa dopočula, že vďaka nim je zložité schudnúť.”

I keď káva niečím pomôže, neschudneme predsa len celkovým preklopením metabolizmu, ozdravením systému a priblížením sa tak k hormonálnej rovnováhe?

Úsudok už nechám na vás. Z môjho pohľadu musím opäť raz zdôrazniť, že zázraky sa nedejú na základe jedného zázračného nápoja či pilulky. Skôr sa zamyslime nad tým, ako si do výživy môžeme zaradiť čo najviac prirodzených antioxidantov a plnohodnotných potravín. Zabezpečíme tak dve hlavné kritéria, ktoré nám určite prinesú minimálne 80 percent želaných výsledkov:

1. Správny fyziologický vplyv (a teda hormonálna odpoveď organizmu)

2. Vysoká biologická hodnota (obsah vitamínov, minerálov a stopových prvkov ...)

Na záver mám jednu dobrú správu. Aj keď môže byť zelená káva stimulom metabolizmu, čím ďalej tým viac sa rovnaké účinky prejavujú aj pri správne praženej káve. Tá nesmie byť prepálená, a zároveň pri nej pražiar musí vedieť správne rozložiť všetky potrebné kyseliny. Aj keď pražením zneškodníte časť kyseliny chlórogenovej, na druhej strane zase uvoľníte množstvo esenciálnych mastných kyselín, v ktorých sa nachádza skutočné polyfenolové a flavonoidné antioxidačné tajomstvo kávy a navyše aj skvelá chuť. Áno, je to alchýmia.

Ak chcete na istý čas posilniť detoxikáciu na maximum, môžete siahnuť po kvalitnom výživovom doplnku. Netreba však očakávať zázrak. Zo skúsenosti odporúčam nájsť si antioxidanty, ktoré vám chutia. Tým dáte telu prirodzene to, čo potrebuje. Investujme radšej do kvality čučoriedok, zeleného čaju, pravej kávy či pohára červeného vína (ideálne španielske alebo sardínske).

 

KTO JE DUŠAN PLICHTA
Výživový poradca, nadšenec gastronómie, bývalý tanečník a triatlonista. V rámci projektu Powerfood Chef sa snaží ku kvalitnej a plnohodnotnej výžive pristupovať z pozície gurmána a experta na tradičné jedlá svetových kuchýň. Ďalšou jeho vášňou je káva, ktorej skúmaniu a štúdiu sa venuje už niekoľko rokov. Ako Coffee Chef organizuje tiež prednášky a kurzy na spoznanie dobrej a kvalitnej kávy spojené s praktickými ukážkami. 

01 - Modified: 2006-07-07 11:22:00 - Feat.: 0 - Title: Merrill Lynch zaplatí Enronu 29,5 mil. USD za urovnanie sporu
01 - Modified: 2024-11-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako na boľavé kríže? Fyzioterapeutka aj o tom, že existuje lacné riešenie a kedy obstreky nemajú zmysel 02 - Modified: 2024-11-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa v zdraví dožiť stovky. Prinášame manuál na dlhý a dobrý život 03 - Modified: 2024-11-22 11:43:18 - Feat.: - Title: Premárnené roky pri „kokaínových“ technológiách. Radíme, ako sa nenechať chytiť do sociálnych sietí 04 - Modified: 2024-11-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako znížiť vysoký tlak? Stačí päť minút denne a správny pohyb 05 - Modified: 2024-11-21 14:39:50 - Feat.: - Title: Ako môžem ako jednotlivec predchádzať odolnosti voči antibiotikám? Odborníci prinášajú rady
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. november 2024 02:59