StoryEditor

Tekvicová sezóna končí. Stihnite si pripraviť ešte feta-tekvicové muffiny

14.11.2015, 13:22

Sezóna tekvíc už pomaly doznieva. Pravdepodobne ste si počas tohto obdobia už stihli uvarili tekvicovú polievku alebo rizoto. Tí, ktorí však majú radi zmenu, by si ešte určite mali vyskúšať recept na slané muffiny.

Pôvodný recept pochádza z knihy Martha goes green, ja som ho objavila uverejnený na blogu Heidy Swanson 101 cookbooks.

Mňa osobne veľmi milo prekvapil a potešil - sladká chuť tekvice v kombinácii so syrom feta je dokonalá. Doma sme si ho veľmi obľúbili, a sem tam si ho radi spravíme ako spestrenie jedálnička. Navyše sa tieto feta-tekvicové muffiny skvelo hodia napríklad ako zdravá desiata pre deti do školy. A nebojte sa experimentovať - napríklad s čerstvými bylinkami alebo s rôznymi druhmi syrov.

Muffiny, sa pri vhodnej voľbe ingrediencií, hodia aj pre celiatikov. V pôvodnom recepte bola použitá hladká múka, ja som ju nahradila bezlepkovou. Muffiny som skúsila pripraviť aj z celozrnnej, a výsledok bol vždy výborný. Celiatici si však musia dávať pozor pri výbere surovín, a kupovať v tomto prípade horčicu, a prášok do pečiva v bezlepkovej variante.

 

 

Potrebujete:
2 lyžice olivového oleja
255 g tekvice hokaido alebo maslovej tekvice
morskú soľ, korenie na ochutenie
veľkú hrsť špenátu
2 lyžice petržlenu, prípadne bazalky a tymianu
3 lyžice slnečnicových semienok
30 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
100 g kozieho feta syra
2 lyžičky hrubozrnnej horčice
2 veľké vajcia
180 ml mlieka
260 g múky (použila som bezlepkovú)
4 lyžičky prášku do pečiva (používam z vínneho kameňa bez fosfátov)

Ako na to: Tekvicu, najlepšie hokaido alebo maslovú, očistite a nakrájajte na približne centimetrové kocky. Kozí syr feta nakrájajte tiež na kocky ( približne jeden cm). Predhrejte rúru na dvesto stupňov a vymastite formu na dvanásť muffinov. Na veľký plech poukladajte tekvicu, dve lyžice oleja, soľ, korenie, dobre premiešajte a dajte piecť na cca 15-20 minút. Tekvica musí byť prepečená a mäkká, čas pečenia tomu prispôsobte. Dajte ju vychladnúť. Dve tretiny upečenej tekvice preložte do veľkej misy, pridajte špenát, ktorý ste si vopred najemno nakrájali. K tomu primiešajte dve tretiny feta syru, bylinky, slnečnicové semienka, parmezán a horčicu. Opatrne zmes premiešajte. V druhej, menšej mise, vyšľahajte vajcia s mliekom, a pridajte k tekvicovej zmesi. Prisypte múku. Záleží len na vás, či použijete obyčajnú hladkú, bezlepkovú alebo celozrnnú. Ďalej prisypte prášok do pečiva, soľ, korenie a premiešajte, len tak, aby sa cesto spojilo, ale aby ste ho „neprepracovali“.

Lyžicou plňte hmotu do vopred vymastenej formy na dvanásť muffinov a posypte zvyšnou tekvicou a syrom. Pečte 15-20 minút kým nebudú prepečené a krásne zlaté. Po vybratí z rúry nechajte chvíľu vychladnúť.

 


 

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:19