StoryEditor

Čas tekvíc je tu. Pripravte si z nej unikátne dezerty

11.10.2014, 00:02
Autor:
stlstl
Je zdravá, je chutná a dá sa s ňou čarovať viac, ako si myslíte. Najmä na sladko. Inšpirujte sa tekvicovými receptmi.

Karamelovo-tekvicový krém

Prísady:
2 šálky šľahačkovej smotany
5 veľkých žĺtkov
štvrť šálky cukru (mimo karamelu)
štipka soli
pol šálky plus dve lyžice rozmixovanej tekvice
štvrť šálky domácej karamelovej omáčky (recept nižšie)
pol lyžičky škorice
štvrť lyžičky muškátového orieška
pár klinčekov
1 lyžička vanilky
Karamelová omáčka:
1 hrnček kryštálového cukru
4 lyžice vody
4 lyžice čerstvého masla
10 lyžíc šľahačkovej smotany
pol lyžičky soli
Ako na to:
V stredne veľkom hrnci priveďte do varu šľahačku a cukor. Prudko miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Dajte bokom a nechajte päť minút vychladnúť. V stredne veľkej žiaruvzdornej mise rozšľahajte žĺtky. Pridajte do nej štvrť šálky šľahačkovej zmesi, dobre premiešajte a po štvrtinách pridávajte zvyšnú šľahačkovú zmes. Keď je dokonale premiešaná, vráťte zmes do hrnca a varte na miernom ohni asi štyri minúty, kým nezačne na vareške vytvárať povlak. Pridajte rozmixovanú tekvicu, karamelovú omáčku, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a vanilku a miešajte, kým sa všetky prísady dobre nespoja. Následne zmes preneste do mixéra a zmixujte na hladký puding. Pri servírovaní ho prelejte cez sitko a nechajte aspoň 15-20 minút predtým pri izbovej teplote.
A takto si vyrobíte karamelovú omáčku: Pridajte cukor a vodu do hrnca na stredne mierny oheň. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom zvýšte teplotu, naďalej miešajte a keď zmes začne bublať a stmavne do temne jantárovej farby, pridajte maslo a šľahačku. Pridajte štipku soli a miešajte, kým sa všetko dobre nepremieša.


Tekvicový puding s Dulce de Leche

Prísady:
trochu čerstvého masla na potretie pekáča
430 gramov tekvicového pyré (zmixovanej tekvice)
1 šálka plnotučného mlieka
1/2 šálky šľahačky
2 veľké vajcia
1/4 šálky hnedého cukru
pol lyžičky soli
3/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
pol lyžičky mletej škorice
1/2 lyžičky anízu, hrubo nasekaného
cca 300 gramov staršieho chleba, nakrájaného na plátky alebo na kocky
pol šálky pekanových orechov, nahrubo nasekaných
1 šálka domáceho Dulce de Leche
Dulce de Leche:
plechovka sladeného kondenzovaného mlieka a voda

Ako na to:
Najskôr si vyrobte Dulce de Leche. Vylejte presladené mlieko na väčší pekáč/plech, prekryte ho alobalom a vložte do rúry. Pod rošt s mliekom vložte menší pekáč/plech s vodou a nechajte asi hodinu a pol piecť pri 180 stupňoch. Občas skontrolujte. Ak by sa mlieko začalo pripekať, dolejte do menšieho pekáča vodu. Hotové Dulce de Leche vám poslúži aj dlhšiu dobu.
Pre samotný puding predhrejte rúru na 180 stupňov. Približne 2-litrový pekáč vytrite dobre maslom. Vo veľkej mise spoločne rozšľahajte tekvicové pyré, mlieko, vajcia, hnedý cukor, soľ, vanilku, škoricu a aníz. Pekáč vyložte chlebom, prelejte pudingovou zmesou a posypte orechmi. Pečte asi 45 minút a nechajte mierne vychladnúť. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote pokvapkané Dulce de Leche.


Čokoládovo-tekvicový koláč
Prísady:
16 (ideálne grahamových) sušienok
6 lyžíc roztopeného masla
1 lyžica kryštálového cukru
2 lyžice hnedého cukru
pol lyžičky hrubej soli
pol lyžičky mletej škorice
100 gramov extra horkej čokolády, jemne nasekanej
170 gramov horkej čokolády, nasekanej
4 lyžice masla, nakrájaného na malé kúsky
400 gramov tekvicového pyré
1 plechovka kondenzovaného mlieka
3/4 šálky hnedého cukru
3 veľké vajcia
1 lyžica kukuričného škrobu
1 lyžička vanilkového extraktu
1 a pol čajovej lyžičky soli
3/4 lyžičky mletej škorice
3/4 lyžičky mletého zázvoru
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
mleté klinčeky
30 gramov roztopenej mliečnej čokolády
Ako na to:
Vytvorte si najskôr základnú vrstvu. Predhrejte rúru na 180 stupňov. Podrvené sušienky, maslo,
maslo, cukor, soľ a škoricu dôkladne premiešajte v mise a túto zmes pevne pritlačte na dno pekáča alebo plechu. Pečte asi 8 až 10 minút. Vyberte plech z rúry, posypte sušienkový základ horkou čokoládou a vložte asi na minútu do rúry, aby sa roztopila. Potom ju rovnomerne rozotrite. Mierne znížte teplotu v rúre.
Medzitým si urobte plnku: vo vodnom kúpeli si s horkej čokolády a masla vytvorte krém. V mise zmiešajte tekvicové pyré, mlieko, hnedý cukor, vajcia, kukuričný škrob, vanilku, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a štipku klinčekov. Po tretinách tekvicovú zmes zapracujte do čokoládovej.
Medzitým sušienkový základ preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, vylejte naň plnku a pečte asi hodinu. Dezert podávajte vychladený a preliaty mliečnou čokoládou.

Zdroj:  buzzfeed.com

01 - Modified: 2006-11-14 08:40:00 - Feat.: 0 - Title: Meškajúca zonácia v Tatrách brzdí územný plán mesta
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 14:55