StoryEditor

To najlepšie na jeseň. Šaláty, čo pripravíte do siedmich minút

04.10.2014, 00:02
Autor:
stlstl
Šaláty sa hodia aj na chladnejšie obdobia. Len treba zvoliť správne suroviny. Inšpirujte sa našimi tipmi.

Šalát s avokádovo-citrusovým dresingom

Prísady:
1 karfiol, nahrubo nasekaný
2 šálky kelu, nasekaného
2 šálky červenej kapusty, nasekanej
2 šálky baby karotky
polovica červenej cibule
1/3 šálky čerstvých lístkov koriandra, nasekaných (možno zameniť za petržlenovú vňať)
1/2 šálky hrozienok
1/3 šálky slnečnicových semiačok
Dresing:
dužina z polovice avokáda
1/3 šálky jablčného octu
šťava z 1 citróna
šťava z 1 limetky
2 strúčiky cesnaku
pol lyžice čerstvého koriandra
pol lyžice čerstvého zázvoru (alebo prášku)
pol lyžica agávového nektáru (alebo javorového sirupu)
pol lyžičky morskej soli
1/4 lyžičky čierneho korenia
Ako na to:
V kuchynskom robote posekáme karfiol, kel, kapustu, mrkvu, cibuľu a koriander. Pridáme do veľkej misy a premiešame. Vmiešame hrozienka a slnečnicové semiačka a vyrobíme si dresing: všetky prísady dokonale zmiešame v mixéri.


Šalát s ružičkovým kelom, červenou cibuľou a syrom Pecorino

Prísady:
polovica malej červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky
šťava z 1 citróna
1 čajová lyžička medu
1 lyžička celozrnnej horčice
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1 lyžica olivového oleja
3 šálky ružičkového kelu
pol šálky jemne nastrúhaného Pecorino Romano
Ako na to:
V malej miske rozšľaháme spolu s citrónovou šťavou med, horčicu a štipku soli a korenia. Dresing vmetličkujeme do olivového oleja. Nakrájame si cibuľu a dáme bokom. Očistený ružičkový kel jemne nastrúhame, zľahka ho premiešame s cibuľou a dresingom, dosypeme Pecorino a prípadne dokoreníme.


Jesenný detoxikačný šalát

Prísady:
400 g ružičkového kelu (asi 18 kúskov), premytých a s odstránenými stonkami
280 g mrkvy (asi 2 veľké), lúpané
1 jablko, nakrájané na kocky
1 veľký zeler, nakrájaný
1/2 šálky slnečnicových semienok
4-6 lyžíc hrozienok
2-4 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy, podľa chuti
1/4 lyžičky soli
1 čajová lyžička čerstvého tymianu alebo iných byliniek podľa výberu
čistý javorový sirup, podľa chuti
škorica (nemusí byť, podľa chuti)
Ako na to:
Ružičkový kel najemno nasekáme v kuchynskom robote alebo nastrúhame. Pridáme nastrúhanú mrkvu a vsypeme do veľkej misy. Vmiešame nakrájané jablko, zeler, slnečnicové semená a hrozienka. Pridáme citrónovú šťavu, soľ, korenie, a prípadne čerstvý tymián podľa chuti. Jemne prelejeme javorovým sirupom a podľa chuti posypeme škoricou.

 

Zdroj: buzzfeed.com

01 - Modified: 2006-11-06 12:20:00 - Feat.: 0 - Title: Príjmy z daní by mali rozpočet prekročiť o 9,3 mld. Sk
01 - Modified: 2024-12-22 06:30:00 - Feat.: - Title: Otázniky (nielen) okolo Štedrej večere: Ako z rýb vyťažiť to najlepšie a aká je najlepšia voľba? 02 - Modified: 2024-12-18 11:58:53 - Feat.: - Title: Tohtoročná jeseň priniesla Slovensku extrémne málo snehu na horách, zhodli sa klimatológovia 03 - Modified: 2024-12-14 06:30:00 - Feat.: - Title: Týchto sedem každodenných vecí brzdí vaše chudnutie 04 - Modified: 2024-12-13 16:38:46 - Feat.: - Title: Na prácu v gastre už netreba osvedčenie spôsobilosti. Povinnosť ruší zákon, ktorý podpísal Pellegrini 05 - Modified: 2024-12-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Švédske mäsové guľky vo svete preslávil nábytkársky gigant, ich pôvod však siaha do Osmanskej ríše
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. december 2024 23:07