Francúzsko-švajčiarsky šéfkuchár Benoit Violier, ktorého reštauráciu v Crissier neďaleko švajčiarskeho Lausanne vyhlásili v decembri za najlepšiu na svete, bol v nedeľu nájdený doma mŕtvy.
Ako s odvolaním na políciu informovala agentúra AFP, zrejme spáchal samovraždu. Polícia vo vyhlásení spresnila, že sa Violier podľa všetkého zastrelil. Vyšetrovanie okolností jeho smrti naďalej prebieha.
Podľa švajčiarskeho spravodajského portálu 24 Heures sa mal Violier dnes v Paríži zúčastniť na slávnostnom zverejnení nového vydania michelinovho gastronomického sprievodcu.
Restaurant de l'Hotel de Ville, ktorá má tri michelinove hviezdičky, korunovali vlani v decembri za najlepšiu reštauráciu na svete vo francúzskom rebríčku La Liste, ktorý zostavil poradie tisícky podnikov v 48 krajinách.
Zoznam pripravuje francúzske ministerstvo zahraničných vecí a je jeho reakciou na britský rebríček 50 najlepších reštaurácií sveta.
Violier prevzal podnik s manželkou Brigitte v roku 2012 po tom, ako odišiel na odpočinok jeho mentor Philippe Rochat, ďalší z velikánov francúzskej kuchyne. Rochat zomrel v minulom roku v dôsledku ochorenia, ktoré si privodil cyklistikou.
Po zverejnení prvého miesta, na ktorom sa ocitla jeho reštaurácia, Violier vyhlásil: „Je to úžasné, je to pre nás výnimočné. Toto umiestnenie bude náš tím ešte viac motivovať."
Violier nie je prvým slávnym šéfkuchárom, ktorý ukončil život vlastnou rukou. Akokoľvek sa o príčine jeho samovraždy dá zatiaľ len špekulovať, analytici v tejto súvislosti pripomínajú tlak, akému čelia prestížni šéfkuchári.
Tento faktor sa spomínal predovšetkým v roku 2003, keď spáchal samovraždu brilantný francúzsky kuchár Bertrand Loiseau, ktorý sa zastrelil ranou z loveckej zbrane do úst.
Vtedy sa vo Francúzsku rozprúdila debata o úlohe gastronomických sprievodcov a kulinárskych kritikov. 52-ročný Loiseau, ktorý špičkovému vareniu zasvätil život, sa údajne desil možnosti klesnúť v hodnotení prestížnych gastronomických publikácií.
A rozhodne nebol sám, kto podľahol Damoklovmu meču v podobe tvrdého hodnotenia svojej práce; napríklad najväčší parížsky expert na zverinu Gérard Besson dostal po strate michelinovej hviezdičky infarkt.