StoryEditor

Nový spôsob ako variť ryžu. Takto ju pripravíte oveľa zdravšie

10.11.2015, 10:00
Autor:
lillil

Ryža je súčasťou kuchýň mnohých národov po celom svete. V Ázii alebo Karibiku je súčasťou národných jedál a obyvatelia týchto oblastí ju v rôznych podobách konzumujú denne. A nie je sa čomu čudovať, aj u nás je táto bezlepková obilnina veľmi obľúbená. Napriek tomu existuje skupina ľudí, ktorí sa jej museli doteraz vyhýbať. Už nemusia.

Denník Independent priniesol informáciu, ako uvariť ryžu tak, aby množstvo kalórii, ktoré prijmeme jej konzumovaním, nespôsobovalo starosti už nikomu. Táto metóda si vyžaduje len pár jednoduchých zmien v príprave.

 

 

Zmeňte postup

Najmä biela ryža býva spájaná s rizikom konzumácie u ľudí liečiacich sa na cukrovku. Práve diabetikom je odporúčané poradiť sa so svojím lekárom, či je pre nich ryža vhodnou potravinou. Šálka tejto varenej obilniny obsahuje približne dvesto kalórii, z ktorých väčšina je vo forme škrobu, ktorá sa mení na cukor.

Ale čo keby existoval veľmi jednoduchý spôsob ako jej „ubrať“ ďalších približne päťdesiat kalórii a spraviť z nej ešte zdravšiu pochúťku? „To, čo sme urobili, nie je nič náročné. Uvarili sme ryžu ako obvykle, s tým rozdielom, že keď bola voda vriaca, pridali sme do nej kokosový olej, asi tak tri percentá z celkovej hmotnosti ryže,“ povedal Sudhair James, ktorý predstavil svoj predbežný výskum na národnom stretnutí American Chemical Society. „Potom, ako ryžu takto pripravíte ju necháte vychladnúť v chladničke asi dvanásť hodín. To je všetko.“

Ako to funguje?

Čoraz viac výskumov poukazuje na fakt, že výživovú hodnotu jednotlivých potravín do veľkej miery ovplyvňuje spôsob, akým sú pripravované. Tak napríklad zemiaky vo forme uvarených strácajú veľa zo svojich pôvodných nutričných hodnôt. Rovnako chladenie a opätovne zohrievanie zeleniny, ako hrášok alebo sladké zemiaky, môže meniť výšku „dobrých“ škrobov.

„Pokiaľ môžete znížiť množstvo škrobov pri príprave dusenej ryže, môžete znížiť jej výsledné množstvo kalórii,“ povedal lekár Pushparajah Thavarajah, ktorý dohliada na realizovaný výskum. „Vplyv by mohol byť obrovský,“ pokračuje. Práve pridanie lipidov (kokosový olej) pred varením ryže a jej následné ochladenie ihneď po uvarení, môže radikálnym spôsobom ovplyvniť celkovú štruktúra škrobu v ryži.



 

01 - Modified: 2007-11-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lekárske prístroje prišli spod Javoriny
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:27