Čokoládové vajíčka plnené karamelom a čokoládovou penou
Potrebujeme:
Na čokoládové vajíčko:
80 g kakaového masla
50 g kokosového cukru (zmixujte ho najemno)
50 g kakaového prášku
pár štipiek soli
formu na vajíčko
Na karamelovú plnku:
1 šálka vykôstkovaných datlí (asi 8 až 10 kúskov)
1 lyžica kokosového oleja
60 ml vody
pol malej lyžičky vanilkovej pasty alebo extraktu
2 lyžice javorového sirupu
štipka soli
Na horký čokoládový mousse
tukový krém z 1 plechovky kokosového mlieka (nechajte ju v chladničke cez noc)
1-2 lyžice javorového sirupu (v závislosti od vkusu)
4 veľké lyžice kakaového prášku
20 g horkej čokolády
1 lyžica kokosového oleja
Ako na to:
Na čokoládové vajíčko:
Opatrne a pomaly roztopte kakaové maslo a pomaly do neho vmiešajte cukor. Pridajte aj kakaový prášok, až sa vytvorí hladká krémová čokoládová zmes, do ktorej napokon vmiešate soľ. Zmes rovnomerne natrite na vajíčkovú formu a pár minút pred pridaním ďalšej vrstvy nechajte mierne stuhnúť v chladničke. Pre dosiahnutie požadovanej hrúbky budete možno potrebovať tri až štyri vrstvy. Nechajte vajíčko stuhnúť v chladničke a medzitým si urobte plnku a mousse.
Karamelová plnka:
Umiestnite všetky prísady do vysoko výkonného mixéru a miešajte, kým je zmes hladká a krémová. Naplňte polovicu vajíčka a nechajte 5 až 10 minút mierne stvrdnúť.
Horký čokoládový mousse:
Vložte tukový krém z plechovky kokosového mlieka do mixéru, pridajte zvyšok prísad a miešajte, kým nevznikne hodvábna hladká pena. Naplňte druhú polovicu veľkonočného vajíčka s penou a nechajte v chladničke stuhnúť po dobu 5 až 10 minút.
Ako na to: Rozpustite kokosový tuk na miernom ohni a zmiešajte s medom a kakaovým práškom, aby vznikla čokoládová poleva. Vo veľkej mise zmiešajte sušený kokos, kokosové vločky a mandľové lupienky. Zalejte čokoládovou polevou a dobre miešajte, aby sa všetko spojilo. Rozdeľte zmes do ôsmich košíčkov (asi po dvoch polievkových lyžiciach) a vytvarujte ich lyžicou alebo palcom do tvaru hniezda. Vložte na 30 minút do chladničky.
Marcipánové mini vajíčka Potrebujeme: 25 g mletých mandlí 3 lyžice medu (alebo ľubovoľné sladidlo) prírodné potravinárske farbivo (dobrou voľbou je spirulinový prášok, kurkuma a sušený jahodový prášok) Ako na to: Zmixujte med a mleté mandle, aby vám vznikla hustá hmota. Nemixujte dlho, aby sa vám zo zmesi neuvoľnilo príliš veľa oleja. Ak bude treba, pridajte viac medu. Rozdeľte zmes do troch častí a na každú použite iné farbivo. V recepte sa použila 1/3 lyžičky spiruliny na zelené vajíčka, 1/3 lyžičky kurkumy na žlté vajíčka a 1 lyžička jahodového prášku na ružové. Vytvarujte zo zmesi malé guľôčky, stlačte ich do tvaru vajec nechajte v chladničke, aby spevneli.
01 - Modified: 2024-12-22 06:30:00 - Feat.: - Title: Otázniky (nielen) okolo Štedrej večere: Ako z rýb vyťažiť to najlepšie a aká je najlepšia voľba?
02 - Modified: 2024-12-14 06:30:00 - Feat.: - Title: Týchto sedem každodenných vecí brzdí vaše chudnutie
03 - Modified: 2024-12-13 16:38:46 - Feat.: - Title: Na prácu v gastre už netreba osvedčenie spôsobilosti. Povinnosť ruší zákon, ktorý podpísal Pellegrini
04 - Modified: 2024-12-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Švédske mäsové guľky vo svete preslávil nábytkársky gigant, ich pôvod však siaha do Osmanskej ríše
05 - Modified: 2024-12-13 06:30:00 - Feat.: - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi