Flickr
StoryEditor

Someliér: V supermarkete nikdy nekupujte drahé víno

05.04.2016, 00:00

Šéfkuchár a najlepší český someliér Tomáš Brůha píše pre portál lidovky.cz, ako si poradiť s kúpou vína v supermarkete.

Často sa pri akciách či degustáciách stretávam s otázkami, či je vôbec možné zohnať dobré víno v supermarkete a ako vybrať také, ktoré bude aspoň dobre piteľné bez zbytočnej horkosti či extrémnej kyslosti na jazyku. Otázky sú to veru zložité a ja sa často sám seba pýtam, prečo ten, kto chce kvalitnejšie víno, vlastne do toho supermarketu zamieri. Chápem, občas sa nám jednoducho nepodarí odhadnúť správne situáciu a nič iné ako ten supermarket už nám nezostane.

Pokúsim sa teda načrtnúť aspoň niekoľko vodítok, ktoré môžu byť smerodajné. Ak nakupujete v supermarkete, potom je dobré vyberať víno vinára, ktorého už trochu poznáte, a o ktorého vínach viete, že vám chutia. Najskôr budú mať vo veľkom obchode len základný výber, ale pravdepodobnosť, že sa úplne zmýlite, nie je taká vysoká. Avšak to je ten prípad, keď v týchto obchodoch už figuruje vzdelanejší nákupca vína, ktorý do svojho portfólia vpustí aj kvalitnejšieho vinára.

Druhé vodítko môže byť cena, tisíckrát omieľaná téma, ale natoľko pravdivá, že treba na ňu stále poukazovať. Proste za 60 korún (asi 2,20 eura) dobré víno nekúpite, hotovo, vybavené, bez výnimiek. Dívajte sa po vínach okolo 150 (asi 5,50 eura), tam už budete mať aspoň trochu istotu, že jeho výrobná cena neprevyšuje tú kúpnu. Treba ale počítať aj s tým, že nepôjde o víno, ktoré budete môcť vychutnávať a degustovať, skôr to bude vínko vhodné k jedlu bez ambície byť vínom degustačným.

Hlavne nie zo zadných radov
Veľkým oblúkom sa vyhýbajte vínam v pet fľašiach či nápojových kartónoch, ale to je asi rada, ktorú nie je nutné zdôrazňovať. V takýchto obaloch v supermarkete určite kvalitné víno nenájdete. Veľmi zásadná je téma skladovania vína v obchodoch. V drvivej väčšine veľkých obchodov sa víno uchováva úplne nevhodne. Aj preto by som odrádzal od toho kupovať na takých miestach drahé vína.

Ak budete totiž očakávať, že budú skvelej kvality, ako napríklad poznáte od svojho vinára, pekelne sa pomýlite. Vo veľkých obchodoch majú len pár kúskov drahších vín, ťažko nájdeme v regáloch zástup vín, ktoré stoja cez päťstovku (20 eur) a to je práve problém, také vína sa v supermarketoch kupujú veľmi málo. Víno tak často na policiach stojí dlhé dni, týždne a mesiace, pod priamym umelým svetlom a vo veľkom teple. Ak teda víno niekedy kvalitu malo a bolo dobré, pri takomto skladovaní sa jeho charakteristické vlastnosti úplne zmenia a víno už určite nebude stáť za to, za čo sa predáva.

A z toho vyplýva aj ďalšia rada - ak narazíte na zaprášené víno v regáli, nekupujte ho. Raz sa mi stala taká príhoda. Bol som v obchode a postarší pár špekuloval nad vínom. Prehrabávali sa v rôznych odrodách jedného vinárstva, načo vzadu narazili na zaprášené, zabudnuté víno staršieho ročníka. Ihneď po ňom siahli s tým, že to bude lepšie, pretože je tu evidentne zabudnuté a určite to bude kvalitnejšie, keď je to starší ročník. Tu by som si dával ale veľký pozor, z celkom kvalitného vína sa totiž v takto nevyhovujúcich podmienkach môže stať nechutný a nepožívateľný patok. Preto radím, že čím väčšia obrátka vína, tým lepšie. Aspoň budete mať istotu, že víno v regáli nestojí dlho. Bohužiaľ sa to väčšinou stáva pri vínach, ktoré sú veľmi lacné či v zľave.

Medaily zo súťaží
V supermarketoch by som siahal skôr po domácich vínach, ale je pravda, že v posledných rokoch sa zvyšuje aj kvalita ponuky vín zahraničných. Len je treba hľadať a skúšať. Môžete sa riadiť oblasťou, ktorú chcete ochutnať, alebo ktorú ste navštívili. Určite nie je dobré pozerať sa po rôznych oceneniach, aj u nás totiž existuje veľa nie príliš kvalifikovaných súťaží, a vína, ktoré dostávajú také medaily, nie vždy stoja za to. Dobrý vinár si na svoju fľašu dá maximálne dve hodnotné medaily z prestížnych súťaží, pokiaľ teda uvidíte fľašu oblepenú medailami a oceneniami, potom ruky preč. Tu ide určite len o marketingový ťah na zvýšenie ceny výrobku. Iste je tých vodítok aj viac, ale najjednoduchšie je skrátka ochutnávať, pretože cesta poznania za vínom je dláždená metódou pokus omyl a mnohými vypitými fľašami vína.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:48