Toto sú moje ingrediencie pre úspešnú rannú rutinu. V prvom rade káva. Ale nielen v zmysle kofeínu, hoci i ten je podstatný. Ešte zásadnejšia je však samotná príprava. Mne trvá pätnásť minút: varím vodu, pripravujem filter... Práve táto príprava ma drží počas obdobia najslabšej vôle, kedy som najnáchylnejší skontrolovať e-mail, či Twitter, pričom oba z nich ma môžu vrhnúť do víru neproduktívnosti. Namiesto toho stojím v kuchyni, rozjímam o nastávajúcom dni a vychutnávam si čerstvo uvarenú šálku kávy.
StoryEditor

Namiesto kávy pijeme glukózový sirup, namiesto mlieka bielidlo, zistil test

08.04.2016, 18:06

Česi si obľúbili rozpustnú kávu a mnohí si kupujú rovno hotovú porciu s cukrom a smotanou. Káva však napodiv nie je hlavnou zložkou vrecúšok. V prípade výrobku 2 v 1 je to glukózový sirup, pri zmesiach 3 v 1 potom cukor, zistil spotrebiteľský časopis dTest.

Namiesto sušeného mlieka obsahujú bielidlá alebo „zbelovače." Časopis dTest vybral osem značiek, ktoré dohromady vyrábajú najmenej 20 druhov instantných kávových zmesí.

"Ak si tieto výrobky kupujete s predstavou, že obsahujú sušené mlieko a že balíčky 2 v 1 neobsahujú cukor, budete sklamaní,“ hovorí šéfredaktorka dTest Hana Hoffmannová a radí čítať zloženie. "Aj keď sa totiž zdá, že sa tieto produkty od seba navzájom príliš nelíšia, opak je pravdou. Rozdiel v obsahu kávy môže byť až tretinový, v podiele cukru až polovičný," vysvetľuje.

Kávou sa v zmesiach šetrí
Výrobcovia uvádzajú na obale percento kávového extraktu, bežná dávka na porciu sú 2 až 3 gramy rozpustnej kávy. "Prepočítali sme percentá na hmotnosť kávy v jednej porcii a zistili sme, že sa pohybujú od 2,5 do 0,5 gramov," uviedla Hoffmannová.

Najviac rozpustnej kávy v jednej porcii podľa zistení obsahuje Nescafé Strong 3in1 a Jacobs Original 3in1, a to 2,5, respektíve 2,3 gramu.

V polovici prípadov sladených zmesou 3 v 1 však výrobcovia s kávou skôr šetria. Väčšinu výrobkov tvorí kávový extrakt len ​​medzi 7 a 8 percentami, čo predstavuje jeden až 1,5 gramu kávy na jednu porciu. Najmenej kávy obsahujú vrecúška Nescafé Mild, v ktorých spotrebiteľ dostane rozpustnej kávy 3 percentá, teda necelú polovicu gramu.

Namiesto mlieka pijeme bielidlo
Kto si pozorne prečíta zadnú stranu obalu, narazí na slová bielidlo alebo „zbelovač“, ktorého úlohou je kávu zafarbiť a zjemniť jej chuť. Vo výrobku tak nahrádza mlieko.

Bielidlo tvoria najmä glukózový sirup a čiastočne alebo plne stužené tuky - kokosový alebo palmový. Obsahuje tiež mliečne bielkoviny, takže nie je ani vhodnou alternatívou pre alergikov.

Skutočné sušené mlieko obsahovali iba tri výrobky, aj tie však mali v zložení okrem mlieka ešte bielidlo. Použitie bielidla má za následok vysoký obsah cukru v kávovej zmesi, aj keď nie je sladená," uviedla šéfredaktorka.

Vysoký obsah cukru zvýši ešte glukózový sirup
Príkladom je napríklad kávová zmes Jacobs 2in1 obsahujúca cukor z viac ako jednej tretiny. Spotrebitelia, ktorí si strážia svoj energetický príjem alebo hladinu cukru v krvi, môžu byť nepríjemne prekvapení. Pri výrobe bielidla sa totiž z technologických dôvodov ako lepidlo používa glukózový sirup, ktorý nie je taký sladký ako glukózovo-fruktózový a celkovú chuť neovplyvňuje. V instantných zmesiach 3 v 1 a 2 v 1 preto môže byť porovnateľný podiel cukru, hoci podľa chuti sa to spoznať nedá," vysvetľuje šéfredaktorka Hoffmannová.

Najviac cukru test zistil v kávovej zmesi Jacobs Original 3in1 (65,5 percent), Kaufland Coffee Drink 3in1 (65 percent a Mokate Liquerino 3in1 (62 percent).

Naopak najmenej sladký sladený nápoj obsahuje 35 percent cukru (Penny / Casablanca 3 v 1), vo svojej kategórii je však skôr výnimkou. Všetky ostatné výrobky 3 v 1 tvorí z viac ako z 50 percent práve cukor.

Podiel cukru pri nesladených kávach 2 v 1 sa najčastejšie pohybuje medzi 8 a 9 percentami, výnimku tvorí uvedený Jacobs 2in1 a Lidl / Monte Santos 2in1 Instant Drink (33,5 percent, respektíve 21 percent cukru). Prakticky tak v oboch prípadoch ide o kávy 3 v 1, hoci obal počíta len do dvoch.

Porciované rozpustné kávové zmesi s bielidlom väčšinou obsahujú tiež pomerne bohatú dávku prídavných látok, najmä stabilizátorov, emulgátorov a protihrudkových činiteľov.

Tie zaisťujú sypkosť a stálosť zmesi a jej ľahkú rozpustnosť. Zhruba polovica káv obsahovala syntetické arómy. Bez prídavných látok sa obišiel iba jediný produkt - Mokate Liquerino 3in1.

01 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:59