Rakovina je druhý najväčší zabijak Slovákov. A iné národy na tom nie sú výrazne odlišne. Aj preto sa americký portál naturalon.com pozrel na to, čo v našej bežnej strave obsahuje najviac karcinogénov. A našiel potraviny obsahujúce karcinogény, alebo podozrivé z vyvolávania onkologických ochorení. Prinášame zoznam desiatich z nich.
Potraviny v konzervách sú sami o sebe tak trochu problém. A to kvôli látke nazývanej bisfenol-A alebo BPA. Obsahujú ju totiž takmer všetky. A vysoká kyslosť paradajok má na svedomí, že tejto látky do seba absorbujú viac. Pri pokusoch na zvieratách sa ukázalo, že vystavenie bisfenolu A počas vnútromaternicového vývoja ovplyvňuje vývoj prsného tkaniva plodu a zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsníka v neskoršom veku, a tiež spôsobuje úbytok spermií u mužov. Od roku 2011 sa v Európskej únii nesmú predávať dojčenské fľaše s obsahom bisfenolu A.Flickr
StoryEditor