StoryEditor

Bojíte sa ísť do Egypta na dovolenku? Urobte si tieto tradičné jedlá doma

24.07.2016, 01:00
Autor:
haahaa

Na dovolenku do Egypta síce v poslednej dobe odchádzame menej, ale to nie je dôvod nedopriať si to najlepšie z egyptskej kuchyne. Vyskúšajte tri populárne jedlá, ktoré si môžete pohodlne pripraviť aj vo svojej vlastnej kuchyni, radí idnes.cz.

V Egypte je považované za národné jedlo koshari - zmes ryže, šošovky, paradajok a (pre nás trochu prekvapivo) aj cestovín. Medzi obľúbené jedlá patrí tiež ful medames, čo sú domäkka dusené bôby doplnené všadeprítomným cesnakom, cibuľou a paprikami. Zelenina je celkovo základom väčšiny jedál, pretože jej úrodná delta rieky Níl ponúka veľké množstvo a vyjde lacnejšie ako mäso. Medzi obľúbené prílohy patrí sploštený domáci chlieb, ktorý sa používa aj na naberanie omáčok a dipov, ďalej kuskus a okra.

Podobne ako v ďalších severoafrických a blízkovýchodných krajinách je tu obľúbený aj falafel, kebab, baklava, plnená zelenina či kapustové a vínné listy. Medzi obľúbené dipy patrí cícerový hummus a baklažánový baba ganush. Egypťania sa neboja jedlá poriadne okoreniť cesnakom, rímskou rascou, chilli papričkami a koriandrom. Na pitie si potom s obľubou dávajú kávu a čaj - buď slabý ochutený mätou alebo naopak veľmi silný a sladký. Obľúbený je tiež ibištekový čaj.

Shakshuka
obľúbené raňajkové jedlo, ale ľudia si ho s chuťou dajú aj na večeru (obrázok viď vyššie)

Potrebujeme:
1 papriku
1 menšiu pálivú papriku
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
4 vajcia
1 konzervu lúpaných paradajok
olivový olej
soľ, korenie, mletú papriku

Ako na to: Rozpáľte si liatinovú panvicu a na oleji osmažte cibuľu do zlatista a potom pridajte na kúsky nakrájané papriky - ich pálivosť vyberajte podľa svojej vlastnej chuti. Po piatich minútach pridajte do panvice cesnak a po ďalšej minúte zalejte osmaženú zeleninu paradajkami z konzervy. Dochuťte soľou, čiernym korením a mletou paprikou. Nechajte zmes dusiť asi 20 minút. Jedno vajíčko po druhom si rozbite do pohára alebo hrnčeka a jemne ich vložte do bublajúcej zmesi zeleniny a omáčky. Varte ich asi dve a pol až tri minúty, kým nebude bielok pevný. Pred servírovaním ozdobte nasekanou hladkolistou petržlenovou vňaťou.


Baba ganush
obľúbené nielen v Severnej Afrike, ale aj na Blízkom Východe a v stredomorí.

Flickr

Potrebujeme:
1 veľký baklažán
50 g tahini
50 ml citrónovej šťavy
2 až 3 strúčiky cesnaku
soľ, korenie
mletý rímsky kmín
olivový olej
čerstvú hladkolistú petržlenovú vňať

Ako na to: Baklažán umyte, poprepichujte mu šupku vidličkou a dajte piecť do rúry rozpálenej na 190 stupňov Celzia a pečte domäkka, asi 30 až 40 minút. Potom baklažán vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Olúpte z baklažánu šupku a vyhoďte ju. Baklažán roztlačte v miske vidličkou, potom pridajte sezamovú pastu tahini, roztlačený cesnak, citrónovú šťavu, lyžičku olivového oleja, soľ, korenie a rímsky kmín. Dôkladne premiešajte a ozdobte petržlenovou vňaťou.


Koshari

Flickr
  
Potrebujeme:
100 g šošovice
100 g basmati ryže
100 g cestovín (ideálne kolienka)
2 cibule
4 strúčiky cesnaku
1 konzervu lúpaných paradajok
soľ, korenie
mleté ​​čili
mletý rímsky kmín
biely vínny ocot
2 lyžice olivového oleja

Ako na to: Šošovicu namočte a varte podľa návodu. Keď je skoro mäkká, stlmte plameň a pridajte do hrnca prepláchnutú ryžu basmati. Varte, kým nebude ryža mäkká, prípadne ešte pridajte vodu. Medzitým si v inom hrnci pripravte kolienka a zlejte ich. Na panvici rozpáľte olej a osmažte na ňom na kolieska nakrájanú cibuľu. Potom pridajte cesnak, zalejte paradajkami a dochuťte soľou, korením, čili vo vločkách alebo mletej ​​forme, rímskou rascou a troškou octu. Varte asi 20 minút, kým omáčka nezhustne. Ryžu so šošovicou premiešajte s uvarenými kolienkami, naložte na taniere a prelejte paradajkovou omáčkou. Každú porciu môžete tiež ozdobiť smaženou cibuľkou a prípadne aj vareným cícerom, pálivou omáčkou alebo semienkami pálivej papričky.

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:16