Flickr
StoryEditor

Myslíte si, že jete zdravo? Tieto potraviny sú len mýty, radšej sa im vyhnite

04.09.2016, 00:00

Čudujete sa, že kilá nejdú dole, pritom je vaša chladnička aj špajza plná samých zdravých vecí? Možno nie sú zase tak úplne zdravé. Podľa odborníkov totiž často ľudí považujú za prospešné potraviny tie, ktoré v zdravom životnom štýle nemajú čo robiť, zisťovala Michaela Svobodová pre idnes.cz.

"Dosť často obsahujú veľké množstvo cukru a niekedy aj rôzne nekvalitné čokoládové súčiastky obsahujúce transnenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú zdraviu škodlivé," varuje nutričná terapeutka Tereza Bočková. Jej kolegyňa Jitka Laštovičková zase poukazuje na veľkú obľubu hnedého repného cukru.

"Ten na rozdiel od bieleho nie je čistený a vďaka tomu obsahuje určité množstvo vitamínov a minerálnych látok - to ale neznamená, že je o mnoho zdravší ako biely repný," dopĺňa.

Dlhodobo sa snažia odborníci na výživu tiež presvedčiť ľudí o tom, že pufované chlebíčky skutočne nie sú žiadnym zdravým zázrakom. "Jedinou výhodou týchto chlebov je to, že sú plné vzduchu, sú teda veľmi ľahké a človek ich môže zjesť na množstvo kusov viac ako klasického pečiva. Čo sa ale týka nutričných hodnôt, žiadne výhody tu nie sú, obsah vlákniny väčšinou nie je o mnoho vyšší ako u klasického pečiva a nevýhodou je predovšetkým vysoký glykemický index, čoskoro po nich teda budete opäť hladní. Najhorším variantom sú chlebíčky s polevou," apeluje Málková.

V zdravých výživách aj supermarketoch nájdete v poslednej dobe tiež veľký výber zeleninových chipsov. A ľudia, čo sa snažia jesť zdravo, si tak môžu s čistým svedomím dať po večeroch "light" chuťovku. 

"Čo sa týka obsahu tuku a energie sú na tom vo väčšine prípadov úplne rovnako ako chipsy zo zemiakov. Ak bez nich nevydržíte, skúste si občas urobiť domáce chipsy v rúre. Na ich prípravu stačí len malé množstvo kvalitného oleja," radí Málková.

Ďalšou problémovou potravinou sú ochutené kefíry a syridlá, ktoré obsahujú obrovské množstvo cukru. Pozor si dajte aj na príliš tučné mliečne výrobky, tie totiž pre telo predstavujú aj záťaž.

"Mliečne výrobky sú považované všeobecne za zdravé bez ohľadu na tuky, to okrem iného má aj negatívny vplyv na srdce a cievy. Podobné je to s mliečnou ryžou, ktorá ale prospešnosť mliečnych výrobkov len evokuje," upozorňuje obezitologička Hana Mojžíšová.

Mnoho ľudí nie je schopných zhodiť prebytočné kilogramy len kvôli pitiu. "Energia, bielkoviny, cukry, vitamíny, stopové prvky ani vláknina - nič z týchto živín nie je určené na pitný režim, ale na jedenie," je presvedčený obezitológ Zlatko Marinov. Sem patria aj sójové nápoje, ktoré sú medzi ľuďmi čoraz obľúbenejšie. "Mnoho ľudí považuje sójové nápoje za zdravšiu alternatívu mlieka.

To však platí iba pre ľudí, ktorí z nejakého dôvodu kravské mlieko konzumovať nemôžu. Mlieko je cenným zdrojom vápnika, plnohodnotných bielkovín a ďalších priaznivých látok, ktoré v sójových nápojoch v takom množstve nenájdete. V niektorých menej kvalitných nápojoch je navyše sója z veľkej časti nahradená stuženým tukom, ktorý môže byť bohatý na transmastné kyseliny," varuje Málková.

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:57