StoryEditor

Šéfkuchár Nomy pre Prečo nie?!: Najťažšie je stále hľadať inšpiráciu a mať otvorenú myseľ

17.08.2022, 00:00
  • René Redzepi je  šéfkuchárom reštaurácie Noma v Kodani, kde som pred vyše dvanástimi rokmi stážoval.
  • Táto reštaurácia je považovaná za jednu z najlepších na svete.
  • Okrem spomínania sme sa porozprávali o tom, ako klimatické zmeny vplývajú na chod reštaurácie.
  • Keďže je založená na sezónnych menu, je úplne závislá od striedania ročných období. Ako sa im darí pasovať s výkyvmi počasia a narastajúcou nepredvídateľnosťou?

Ovplyvňuje klimatická zmena plánovanie vašich sezónnych menu?

Určite áno, nemôžem s tým nič urobiť. Môžem to len prijať tak, ako to je. Samozrejme, čo môžem, to sa snažím zmeniť, aj keď len v malom meradle. Učím ľudí, aké sú tie najvhodnejšie riešenia. Reštaurácie, ako aj tá naša, však budú klimatickou zmenou veľmi výrazne postihnuté.

image

V biznise začala v 18, v mínuse a na 20 štvorcoch. Teraz majú osem úspešných prevádzok v dvoch štátoch

Ak je v lete veľmi teplo, nič poriadne nerastie. Pred pár rokmi sme tu mali sto dní bez dažďa. To je na dánske pomery šialené. Tento rok tu bola veľmi mierna zima, vôbec nemrzlo. To bude mať tiež vplyv na nasledujúce ročné obdobia, predovšetkým jar, a ako všetko bude rásť.

V galérii si pozrite ukážku tvorby šéfkuchára reštaurácie Noma v Kodani, René Redzepiho:

Celkom rýchlo sa tomu dokážeme prispôsobiť – napriek tomu som presvedčený, že potrebujeme mať systém premeny. Bude nevyhnutné, aby sme v širokom rozsahu prijali politické zásahy, krajiny ich musia medzi sebou koordinovať a budú musieť byť harmonicky zladené. Len vtedy to bude mať veľký efekt. A čo sa deje teraz? Všimnite si, že ľudia na seba len navzájom ukazujú prstom, je v nich veľa frustrácie.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 71% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-30 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenka si podmanila Barcelonu. Pred jej reštauráciami stoja rady 02 - Modified: 2022-07-18 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Palmy, prímorská atmosféra so skvelým jedlo, kávou, drinkami a servisom: Spoznajte žilinské Mundo
01 - Modified: 2024-11-05 15:55:08 - Feat.: - Title: Francúzsky výrobca pneumatík plánuje zatvárať závody. Rozhodnutie ovplyvní viac než tisíc zamestnancov 02 - Modified: 2024-10-25 02:49:30 - Feat.: - Title: Hviezdny šéfkuchár pre HN: Slovenská gastronómia rýchlo napreduje, kvalitu na michelinskú hviezdu má už teraz 03 - Modified: 2024-09-26 08:32:42 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor 04 - Modified: 2024-09-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Najsilnejší a najstarší vývar na svete? V Thajskej reštaurácii ponúkajú polievku, ktorá sa varí nepretržite celých 50 rokov 05 - Modified: 2024-08-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Reštauráciám či hotelom zlacnie v januári elektrina. Oproti domácnostiam budú ťahať za kratší koniec
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. november 2024 17:48