Ľanový olej, orechy, semienka uvoľňujú kŕče Ženám, ktoré trpia menštruačnými bolesťami s kŕčmi, môžu pomôcť omega-3 mastné kyseliny. Tlmia účinok prostaglandínov, ktoré tieto ťažkosti vyvolávajú a uvoľňujú svalové kŕče. Okrem toho je telo pri dostatočnom zásobení omega-3 mastnými kyselinami menej citlivé na kolísanie hladiny hormónov - a vďaka tomu netrpíte ani častými výkyvmi nálad. Ľanový olej obsahuje veľké množstvo týchto zdravých tukov (56 až 71 gramov na 100 gramov ľanového oleja). Odporúčaná denná dávka omega-3 mastných kyselín je asi 0,6 gramov. Obsahujú ho aj tučnejšie druhy rýb (losos, makrela, tuniak), repkový olej, avokádo, vlašské orechy, mandle, šalvia a semienka. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Migréna či žalúdočné problémy? Od bolesti vám uľavia tieto potraviny, ktoré máme mnohí doma

01.12.2022, 17:11
  • Niektoré potraviny dokážu predchádzať vzniku bežných zdravotných ťažkostí alebo ich aspoň zmierňovať.
  • Pôsobia totiž ako prírodné lieky.
  • V nasledujúcom článku vám poradíme, čo pomáha so žalúdočnými problémami, migrénou, ale aj napríklad pri bolestiach brucha.

Bolesti chrbta, blížiaca sa migréna alebo žalúdočné ťažkosti. Až na výnimky sa s podobnými ťažkosťami občas stretáva takmer každý. V takýchto situáciách mnohí rýchlo siahajú po liekoch na bolesť, napriek prípadným vedľajším účinkom, aké máva napríklad aspirín či ibuprofén.

image

Dlhodobo štíhlejší aj bez diét: Skúste tieto drobné zmeny a výsledky uvidíte do pár týždňov

Lekári na celom svete sa však zhodujú na tom, že pomôcť si čiastočne môžeme aj sami, stačí na to aj správne zvolená strava, užívanie prípravkov na bolesť potom môžeme obmedziť alebo ich úplne vynechať. 

Zostavili sme preto pre vás prehľad najvýznamnejších potravín, ktoré pomáhajú pri liečbe akútnych bolestí, zmierňujú zápaly či opuchy kĺbov. Ide najmä o tieto:

Vznik bolesti totiž často súvisí s tým, čo jeme. Významnú úlohu tu zohráva takzvaná kyselina arachidonová, ktorá vyvoláva bolesti a dostáva sa do nášho organizmu predovšetkým prostredníctvom živočíšnych tukov. S určitými živinami sa však dajú účinky kyseliny arachidonovej - a tým aj bolesti - tlmiť.

01 - Modified: 2022-11-25 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zasýtia a môžete ich jesť takmer bez obmedzení: Tieto potraviny majú minimálnu energetickú hodnotu 02 - Modified: 2022-10-17 22:01:00 - Feat.: 0 - Title: Úsporné varenie. Ako potraviny skladovať, prečo používať pokrievku a ako využiť zvyškové teplo?
01 - Modified: 2023-02-07 22:59:00 - Feat.: - Title: Cenový masaker v Maďarsku. Potraviny zdraželi za päť rokov aj štvornásobne 02 - Modified: 2023-02-07 16:00:00 - Feat.: - Title: Jete pri diéte nízkotučné jogurty či müsli? Robíte chybu, tieto potraviny vyzerajú zdravo, ale škodia nám 03 - Modified: 2023-02-07 08:26:29 - Feat.: - Title: Schudnite natrvalo. Tieto rady vám pomôžu vymaniť sa z bludného kruhu priberania 04 - Modified: 2023-02-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Môjobchod posilňuje svoju pozíciu v Košickom kraji 05 - Modified: 2023-02-07 10:37:26 - Feat.: - Title: Koniec mýtom o zdravom jedle: Kedy sa nevyhýbať prílohám, lepku a cukru a kedy je ich vyraďovanie nebezpečné
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. február 2023 06:29