Mäta a bobkový list tlmia žalúdočné problémy Súčasťou éterických olejov je geraniol (monoterpenoid a alkohol, bezfarebný olej, pozn. red.), ktorý sa nachádza v bobkovom liste a citrónovom tymiáne, má antibakteriálne účinky a pomáha pri liečbe hnačkových ochorení. Navyše zmierňuje bolesti žalúdka. Bobkový list obsahuje okrem toho aj cineol (eukalyptol), ktorý tlmí bolestivý kašeľ. Éterický olej mentol, nachádzajúci sa vo väčšine rastlín rodu mäta (rod rastlín z čeľade Lamiaceae), čiže v rozmaríne alebo v majoráne, zas tlmí bolesti žalúdka. Mentol spoločne s flavonoidmi, horčinami a trieslovinami uvoľňuje kŕče zažívacích orgánov a blokuje receptory bolesti žalúdočnej sliznice. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Migréna, bolesti či kŕče? Od bolesti vám uľavia tieto potraviny, ktoré máme mnohí doma

05.07.2023, 00:00
  • Niektoré potraviny dokážu predchádzať vzniku bežných zdravotných ťažkostí alebo ich aspoň zmierňovať.
  • Pôsobia totiž ako prírodné lieky.
  • V nasledujúcom článku vám poradíme, čo pomáha so žalúdočnými problémami, migrénou, ale aj napríklad pri bolestiach brucha.

Bolesti chrbta, blížiaca sa migréna alebo žalúdočné ťažkosti. Až na výnimky sa s podobnými ťažkosťami občas stretáva takmer každý. V takýchto situáciách mnohí rýchlo siahajú po liekoch na bolesť, napriek prípadným vedľajším účinkom, aké máva napríklad aspirín či ibuprofén.

image

Dlhodobo štíhlejší aj bez diét: Skúste tieto drobné zmeny, výsledky uvidíte do pár týždňov

Lekári na celom svete sa však zhodujú na tom, že pomôcť si čiastočne môžeme aj sami, stačí na to aj správne zvolená strava, užívanie prípravkov na bolesť potom môžeme obmedziť alebo ich úplne vynechať. 

Zostavili sme preto pre vás prehľad najvýznamnejších potravín, ktoré pomáhajú pri liečbe akútnych bolestí, zmierňujú zápaly či opuchy kĺbov. Ide najmä o tieto:

Vznik bolesti totiž často súvisí s tým, čo jeme. Významnú úlohu tu zohráva takzvaná kyselina arachidonová, ktorá vyvoláva bolesti a dostáva sa do nášho organizmu predovšetkým prostredníctvom živočíšnych tukov. S určitými živinami sa však dajú účinky kyseliny arachidonovej - a tým aj bolesti - tlmiť.

01 - Modified: 2023-04-19 14:36:33 - Feat.: 0 - Title: Zasýtia a môžete ich jesť takmer bez obmedzení: Tieto potraviny majú minimálnu energetickú hodnotu 02 - Modified: 2023-05-09 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Úsporné varenie. Ako potraviny skladovať, prečo používať pokrievku a ako využiť zvyškové teplo?
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 04 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:30